Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

V Oščadnici horí strecha hotela, na mieste zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny. (my kysuce)

Hádzanárky Iuventy Michalovce postúpili do finále Európskeho pohára EHF. V semifinálovej odvete remizovali na palubovke Benficy Lisabon 30:30, no vďaka dvojgólovému náskoku z prvého duelu im to stačilo na postup. Vo finále sa stretnú so španielskym družstvom Elche Mustang. (tasr)

Futbalisti Arsenalu zvíťazili v 35. kole Premier League na ihrisku Tottenhamu 3:2 a udržali sa na čele tabuľky. Arsenal má štvorbodový náskok pred Manchestrom City, ktorý ale odohral o dve stretnutia menej. Hostia rozhodli už v prvom polčase, ktorý vyhrali 3:0. (premierleague, tasr)

Talianska premiérka Giorgia Meloniová oznámila, že bude kandidovať v júnových eurovoľbách, aby tak podporila svoju pravicovú stranu Bratia Talianska. Zároveň uviedla, že europoslanecký mandát neprijme, pokiaľ bude zvolená. (reuters)

Dubaj oznámil, že začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete. Bude na letisku Al Maktoum, ktoré je v súčasnosti v meste dvojkou za Dubajským medzinárodným letiskom. Náklady na projekt sa odhadujú na 33 miliárd eur.

Ministri a poslanci budú v pondelok odpovedať študentom na hodine otázok v parlamente. Študenti budú dávať otázky z oblasti ich pôsobnosti či na aktuálne témy.

Shooty: Sémantické nedorozumenie

Španielsky cyklista Carlos Rodriguez vyhral 77. ročník pretekov Okolo Romandie. Jazdec tímu Ineos Grenadiers mal v celkovom poradí náskok siedmich sekúnd pred Aleksandrom Vlasovom, tretí skončil Nemec Florian Lipowitz (obaja Bora-Hansgrohe).

Taraba siaha Slovákom na to najkrajšie, píše Tomáš Hudák. „Novodobý Old Shatterhand nás chce ochrániť pred medveďmi, aby tým zakryl otvorené devastovanie našich vzácnych biotopov.“

Slovenský obranca Martin Valjent asistoval pri remíze Mallorcy v 33. kole španielskej La Ligy na ihrisku Cadizu 1:1. Práve po centri Valjenta v 12. minúte skóroval Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v druhom polčase po vlastnom góle Omara Mascarella. (laliga, tasr)

Ficova vláda jednu vojenskú nemocnicu na východe Slovenska priviedla k zániku, teraz tvrdí, že práve vojenskú nemocnicu východ potrebuje. Do roku 2027 ju plánuje vybudovať v areáli Fakultnej nemocnice v Prešove. Riaditeľ INEKO Dušan Zachar však hovorí, že vybudovať na zelenej lúke nemocnicu s 900 lôžkami sa za 3 a pol roka nedá.

Zatiaľ je to dobré, hodnotí rozhodnutie S&P Global nezhoršiť rating Slovenska ekonóm Vladimír Baláž. „Správa ratingovej agentúry nie je emocionálny politický, ale suchý finančný dokument. Vždy je dobré pozrieť sa na seba cudzími nezaujatými očami.“

Ukrajinský veliteľ Olexandr Syrskyj zopakoval, že situácia na fronte sa zhoršuje. Rusku priznal taktické úspechy v najmenej troch sektoroch. Najzložitejšia situácia je západne od Avdijivky a Marjinky, kde sa Rusi snažia predrať v smere na Pokrovske a Kurachove.

Slovenskí hokejisti prehrali aj v treťom zápase na MS do 18 rokov, keď podľahli domácemu Fínsku 0:4. Všetky góly padli v prvej tretine. Slováci predtým prehrali s USA 0:9 a s Lotyšmi 3:5. Mužstvo Martina Dendisa je v tabuľke A-skupiny posledné.

Šestnásťročná slovenská tenistka Renáta Jamrichová získala svoj druhý titul na seniorskej úrovni, keď vyhrala antukový turnaj ITF v španielskom Telde. Jamrichová vo finále zdolala Španielku Mariu Garciovú Cidovú v troch setoch 6:3, 6:7 a 6:2.

Futbalisti Interu Miláno zvíťazili v 34. kole talianskej Serie A nad FC Turín 2:0. Turínčania hrali od 49. minúty bez vylúčeného Adriena Tamezeho a už istý majster tejto sezóny to využil vďaka dvom gólom Hakana Calhanogla. (seriea, tasr)

Poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski povedal, že Rusko je možné poraziť a Západ má na výber, či to urobí na Ukrajine alebo na poľských hraniciach. V prípade porážky Ukrajiny to však bude ťažšie a Putin bude ešte silnejší.

Radosław Sikorski. Foto N - Vladimír Šimíček

V rieke Tisa na ukrajinských hraniciach našli telá ďalších dvoch utopených mužov. Tisa tvorí čiastočne hranicu Ukrajiny s Rumunskom, Maďarskom a Slovenskom. Cez rieku sa snažia dostať muži obávajúci sa povolania do vojny proti Rusku.

Pápež viedol bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom. Návšteva 87-ročného Františka v Benátkach bola pozorne sledovaná v súvislosti s obavami o jeho zdravie.

Šéf Tesly Elon Musk nečakane prišiel do Číny. Podľa agentúry DPA priletel svojím súkromným lietadlom do Pekingu, kde sa teraz koná najväčší čínsky autosalón. Čína je najväčším automobilovým trhom na svete a druhým najväčším trhom Tesly.

Izrael a USA sa snažia diplomatickými prostriedkami zabrániť Medzinárodnému trestnému súdu vo vydaní zatykača na Benjamina Netanjahua a niekoľko ďalších izraelských predstaviteľov. Informuje o tom niekoľko izraelských médií.

Bangladéš zažíva najdlhšiu vlnu horúčav za posledných 75 rokov, ktorá trvá už 29 dní. Meteorológovia očakávajú, že horúčavy budú pokračovať až do prvého májového týždňa. V krajine v piatok hlásili najvyššiu teplotu sezóny, 42,7 stupňa. (afp, tasr)

Najvýraznejšie si v prieskume Focusu polepšila opozičná SaS, ktorá od marcovej sondáže narástla z 5,4 na 7 %. Prvý Smer si drží stabilnú podporu vyše 21 %, druhé PS je tesne pod 20 %, tretí Hlas zastal na 18 %. Nad 5 % sú Republika aj SNS.

Prokurátor Daniel Lipšic odmietol možnosť, že bude kandidovať v nasledujúcich parlamentných voľbách. Odpovedal tak na otázku moderátora Markízy v relácii Na telo. Riadny termín ďalších parlamentných volieb je v roku 2027.

Rusi tvrdia, že dobyli ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti, Novobachmutivku. Ukrajinská strana sa k tomu zatiaľ nevyjadrila. Novobachmutivka leží severozápadne od Avdijivky, odkiaľ Rusi vytlačili Ukrajincov po mesiacoch bojov vo februári.

Ruská armáda pravdepodobne dosiahne v nadchádzajúcich týždňoch významné taktické úspechy, uviedol Inštitút pre štúdium vojny. Ukrajina podľa neho zatiaľ čaká na príchod balíka vojenskej pomoci, ktorý nedávno schválili USA.

Štefan Harabin bol podľa sudcu Petra Šamka „veľmi kvalitný trestný sudca“, ale nemal by byť súčasťou súdnej rady, lebo vstúpil do politiky. „Nesúhlasím, že bol dobrý sudca, je to skôr legenda,“ reagoval prokurátor Daniel Lipšic v diskusii na Markíze.

Michal Šimečka komunikuje s Ivanom Korčokom o jeho politickej budúcnosti. Naposledy o nej hovorili vo štvrtok. Predseda PS však dodáva, že rozhodnúť sa musí Korčok. „Mám istú predstavu, ale najskôr budem o nej hovoriť s ním,“ vraví o ponuke pre Korčoka.

Do parlamentu by sa dostala aj Republika a Smer by mohol mať ústavnú väčšinu, ukazuje prieskum Focusu pre Markízu. Prieskum počíta s tým, že by Matovičovo hnutie Slovensko (bývalé OĽaNO) kandidovalo ako koalícia a na vstup do parlamentu by potrebovalo aspoň sedem percent. Má 5,2 %.

Nasledujúce protesty opozície bude organizovať Progresívne Slovensko samostatne. „V tejto chvíli je to iniciatíva PS, ale nedá sa vylúčiť, že ďalej to bude aj v širšej zostave,“ povedal Michal Šimečka. Hovorili aj s ostatnými stranami, ale zatiaľ protest organizujú sami.

Zmeny v RTVS sú podľa predsedu PS Michala Šimečku ako z manuálu diktátorov a autokratov. Koalícia podľa neho podrýva nezávislé a kritické médiá a chcú ovládnuť aj RTVS. „Mrzí ma, že so mnou nediskutuje zástupca vlády,“ povedal v relácii Na telo v Markíze, kde opäť využili inštitút prázdneho kresla, keďže koalícia reláciu bojkotuje.

V relácii Markízy Na telo opäť využili inštitút prázdneho kresla. Do relácie prišiel predseda PS Michal Šimečka. Televízia pozvala aj lídrov Smeru, Hlasu a SNS, no neprišli.

Polícia v sobotu večer na dve hodiny uzavrela Sobrance a Medzev. Na každom vjazde a výjazde kontrolovala vodičov, či nešoférujú opití. Takýmto spôsobom odhalila jedného vodiča pod vplyvom alkoholu. Štatistiky sa podľa polície zlepšujú.

Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí v Gaze. Pre Reuters to povedal predstaviteľ Hamasu, ktorý si neželal byť menovaný. Dodal, že delegácia bude rokovať o návrhu na prímerie od sprostredkovateľov aj o postoji Izraela.

Do konca mesiaca majú ministri predložiť konkrétne návrhy, ako by mohli znížiť počet zamestnancov, povedal minister financií Ladislav Kamenický (Smer). „Mali by sme sa sústrediť na ministerstvá a podriadené organizácie,“ uviedol s tým, že urobia v rezortoch personálne audity. Koľko ľudí by malo prísť o prácu, spresniť nechcel.

Aj na folklórnom festivale sa dá vyvesiť dúhová vlajka, píše spisovateľka Veronika Šikulová v Nedeľnej nekázni. „Andrej Danko povedal, že ‚LGBTI témy a pochody sú podporované účelovo na úkor folklórnych festivalov v obciach‘. Tu vidno, že si o LGBTI myslí, že LGBTI je dáka hudobná skupina, a stavia proti nej folklórne festivaly.“

Vo veku 85 rokov zomrel španielskojazyčný spisovateľ Pablo Urbányi, ktorý sa narodil v Šahách. Ako 8-ročný emigroval so svojou rodinou do Argentíny, odkiaľ z politických dôvodov odišiel v roku 1977 do Kanady.

Ruská polícia vtrhla na metalový koncert v Nižnom Novgorode a zadržala členov známej ruskej metalovej skupiny Korrozija Metalla. Hudobníkov obvinila z „propagácie nacistických symbolov“. Skupina tvrdí, že išlo o „staroslovanské symboly“.

Minister financií Ladislav Kamenický zo Smeru hovorí, akými krokmi chce vláda získať peniaze. „Bavíme sa o tom, že by štát vydal štátne dlhopisy pre ľudí,“ povedal v RTVS. Bolo by to dobrovoľné a ľudia by si ich mohli kúpiť.

V Rusku zadržali dvoch novinárov v spojitosti s tvorbou videí pre tím Alexeja Navaľného. Sergej Karelin pracoval pre agentúru AP, Konstantin Gabov zase príležitostne pre Reuters. Hrozí im až 6-ročné väzenie.

Budúci manažér Liverpoolu Arne Slot sa v mnohom podobá na Jürgena Kloppa, ale najviac ho inšpiroval Pep Guardiola. Keď prehral s AS Rím, jeho vtedajší tréner José Mourinho mu povedal, že by mal radšej sledovať jeho. Už dlhšie sa o ňom navyše hovorí ako o budúcej trénerskej hviezde.

Strana Hlas súhlasí so zmenami v RTVS a bude za návrh zákona hlasovať, povedal Erik Tomáš. Minister práce kritizuje telerozhlas za to, že nevysiela športové prenosy, problémom však pri prenosoch bolo, že RTVS na to nemala dostatok peňazí. Súčasná vládna koalícia pritom znížila sumu, ktorá do RTVS ide z rozpočtu.

Podpredseda Hlasu Erik Tomáš jasne nehovorí, či koaličná strana podporí Štefana Harabina za člena súdnej rady. Navrhnúť ho chce SNS. Tomáš hovorí, že sa vyjadria, až keď SNS nomináciu reálne predloží. Zatiaľ to neurobila.

Erik Tomáš tvrdí, že sa nepripravujú žiadne zmeny v 2. pilieri ani zníženie príspevku. Ten už znížili z 5,5 % na 4 %. V 2. pilieri je momentálne zhruba 15 miliárd eur. „A na tie nikto nemôže siahnuť,“ povedal minister práce s tým, že pilier je ústavne chránený. Robert Fico podľa neho len naznačil, že by sa tieto peniaze mohli použiť na investície.

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu môžu zabrániť iba USA, uviedol Mahmúd Abbás, predseda palestínskej samosprávy na okupovanom Západnom brehu. Dodal, že útok na mesto na juhu Pásma Gazy očakáva v najbližších dňoch.

V Bavorsku boli zabití dvaja Ukrajinci, polícia z toho podozrieva ruského občana. Okolnosti ani motív nie sú známe, podľa informácií bulváru Bild sa všetci traja muži poznali.

Aj vyvrtnutý členok môže ohroziť celú expedíciu, vraví v rozhovore polárnik, ktorý robí výskum v Antarktíde. Peter Váczi sa takmer každý rok počas antarktického leta vracia na českú polárnu výskumnú stanicu na Ostrove Jamesa Rossa, aby sledoval, ako sa rastliny dokážu prispôsobiť nehostinnému a rýchlo sa meniacemu prostrediu.

Česká vedecká stanica Johanna Gregora Mendela. Zdroj - Masarykova univerzita

Ak by nebol zvolený predseda parlamentu za Hlas, môžeme to považovať za porušenie koaličnej zmluvy, povedal Erik Tomáš (Hlas). Nevedel, že je na stole téma, že by SNS mala dvoch podpredsedov, ak by Ľuboš Blaha zo Smeru išiel do europarlamentu. Ak by Smer SNS prepustil jednu pozíciu, je to podľa ministra práce na nich.

Tadžikistan odporučil občanom, aby necestovali do Ruska. Tadžikovia tam čelia nepríjemnostiam najmä od teroristického útoku na okraji Moskvy so 144 mŕtvymi. Väčšina z následne zadržaných sú Tadžikovia vrátane predpokladaných páchateľov.

Minister práce Erik Tomáš z Hlasu je jedným z tých, čo sa môžu stať predsedom strany po Petrovi Pellegrinim. „Aj moje meno je v balíku, ktoré pomenoval stále predseda strany,“ povedal v TA3. Zatiaľ však podľa neho v strane debatu o lídrovi nemali.