Denník N

Články

Minúta po minúte

  • Slovensko 4-2 USA, 3. tretina

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

V tureckých nemocniciach je vyše tisíc príslušníkov Hamasu, oznámil prezident Recep Tayyip Erdogan na tlačovej konferencii s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Hamas opäť označil za hnutie odporu a vyjadril smútok nad tým, že Grécko ho pokladá za teroristickú skupinu.

Prípady korupcie a organizovaného zločinu má NAKA po novom riešiť iba vtedy, ak jej to povolí policajný prezident. Prezídium tvrdí, že ľudí z agentúry treba presunúť, aby sa pomohlo neúnosne preťaženým okresným a krajským riaditeľstvám. Zmeny prichádzajú potom, ako si trúfla aj na svojich zakladateľov a putá nasadila Robertovi Kaliňákovi či Tiborovi Gašparovi.

Ilegálny obchod s divokými zvieratami a rastlinami stále prekvitá a nenávratne ničí prírodu, upozorňuje OSN v novej správe. Celkovo sa za dve desaťročia výrazne neznížil. Podľa odborníkov je zásadné, aby sa vlády nezameriavali iba na ochranu najznámejších druhov, ako sú napríklad slony, v prípade ktorých sa podarilo dosiahnuť pokrok.

Slovenskí hokejisti vyhrávajú na MS nad USA po 2. tretine 4:1. Góly strelili americký útočník Matthew Boldy a obrancovia Šimon Nemec a Patrik Koch. Brankára Alexa Nedeljkovica po štvrtom góle vystriedal 19-ročný Trey Augustine.

Som optimista, viac sa bojím o Európu ako o Ukrajinu, vraví vojenský analytik Mychajlo Samus. Je presvedčený, že Ukrajina má to najhoršie za sebou a Rusko čisto vojenskými prostriedkami nevyhrá. Tvrdí, že keby malo dostatok tankov, neposielalo by na front čínske vozidlá, ktoré nazýva „golfovými vozíkmi“.

Vo Veľkom Mederi sa na Komárňanskej ulici zrazil na priecestí kamión s vlakom. Záchranári hlásia troch zranených. Železničná doprava je prerušená, neprejazdný je aj jeden cestný pruh.

V procese s Donaldom Trumpom vypovedá kľúčový svedok, bývalý Trumpov právnik Michael Cohen. Exprezident je obvinený z falšovania obchodných záznamov, na ktorom sa podieľal aj Cohen.

Úradujúci katalánsky premiér Pere Aragones oznámil koniec v politike po porážke jeho strany Republikánska ľavica Katalánska v nedeľných voľbách. ERC získala len 20 mandátov, čo je o 13 menej, než mala doteraz.

Shooty: Autorita

Propalestínske protesty na univerzitách v USA čoraz častejšie prirovnávajú k demonštráciám z roku 1968. Aj vtedy proti študentom zasahovala polícia a konzervatívci obviňovali prezidenta z vytvárania chaosu. Hoci izraelsko-palestínsky konflikt púta veľkú mediálnu pozornosť, podľa prieskumu je pre mladých ľudí až 15. najdôležitejšou témou.

Separatistické katalánske strany prvýkrát od roku 1984 nemajú absolútnu väčšinu. Akékoľvek obmedzovanie kultúry či jazyka prestáva byť hrozbou, separatistom preto chýba mobilizačný prvok. Prisťahovalcom zasa dostatočné znalosti katalánčiny, aby mohli pochodiť na úrade, vypísať dokumenty alebo aspoň dotazník o zdravotnom stave ich detí do škôlky.

Slovenskí hokejisti vyhrávajú na MS po 1. tretine nad USA 2:0. Do vedenia ich poslal v 4. minúte Miloš Kelemen, druhý gól pridal v 12. minúte Libor Hudáček.

Čisté predaje podielových fondov na Slovensku boli za prvé štyri mesiace viac než štvornásobne vyššie ako pred rokom, ukazuje Graf dňa. Záujem investorov bude zrejme napriek konkurencii termínovaných vkladov ďalej rásť.

Horolezkyňa Lucia Janičová ako prvá Slovenka vystúpila na vrchol Mount Everestu. Najvyšší štít sveta dosiahla z nepálskej strany južnou trasou s podporou kyslíka.

Do projektu Nová Merina v areáli bývalej trenčianskej fabriky vstúpil nový investor Wood & Company. Occam Real Estate ostal minoritným vlastníkom. Začiatok výstavby prvej fázy bytov je naplánovaný na rok 2026.

V ruskej Kurskej oblasti si útoky dronov vyžiadali jednu obeť a troch ranených. Podľa ruských úradov Ukrajinci zasiahli autá obyvateľov obce Popovo-Ležači. Ukrajina sa k útoku nevyjadrila. (čtk)

Dmytro Kuleba sa v Srbsku stretol s prezidentom Alexandarom Vučićom a novým premiérom Milošom Vučevićom, v ktorého vláde je viacero proruských ministrov. Šéf ukrajinskej diplomacie je v Belehrade spolu s prvou dámou Olenou Zelenskou na prvej návšteve od začiatku vojny.

Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu prepustili z väznice v Kongu, kde bol takmer mesiac. Advokát Zoltán Perhács, ktorý sa s ním spojil, vyhlásil, že podozrenia zo špionáže na Beňu narafičili. (startitup)

Vyšetrovateľ NAKA začal v prípade bombovej hrozby na rektoráte STU trestné stíhanie s podozrením na teroristický útok. Uviedol to hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Pri víkendovom výbuchu v ruskom Belgorode sa zrútila časť bytovky a stále nie je jasné, čo sa stalo. Isté je však, že ide o prvú udalosť tohto druhu v Rusku od začiatku vojny a zahynulo pri nej minimálne 15 civilistov.

Juraj Slafkovský a Šimon Nemec dostávajú od fanúšikov rôzne správy zo sociálnych sietí. Aj v zámorí majú príspevky z Ostravy veľký dosah a ľudia sledujú a komentujú ich výroky a dianie. Dokonca prejavili aj záujem o slovenské reprezentačné dresy.

Štáty EÚ definitívne schválili predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou a Moldavskom. Súčasťou sú kroky smerujúce k vyššej ochrane farmárov v Únii.

Parametrovo si Robert Fico predstavuje novú jadrovú elektráreň ako najvýkonnejšiu na Slovensku. Ministerka hospodárstva Denisa Saková v minulosti spomínala možnosť, že štát by ju financoval formou PPP projektu.

Farmári dostanú zvýhodnené pôžičky, prezidentka odobrila novelu zákona. Poľnohospodárom to pomôže prežiť obdobie, kým čakajú na dotácie. Od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky môžu dostať bezúročný úver do 100-tisíc eur.

Štúrovské kúpalisko Vadaš chce rozšíriť wellness centrum. Neskôr chce pristavať aj ďalší hotel, futbalové ihrisko a multifunkčnú športovú halu. Dohromady pôjde o investície za desiatky miliónov eur.

Vedenie futbalového klubu FC Košice ukončilo spoluprácu s trénerom Jánom Kozákom ml. V záverečnom zápase skupiny o udržanie sa v Niké lige ho nahradí Gergely Geri. Košičania sú na predposlednom 11. mieste tabuľky a iba víťazstvom v sobotňajšom zápase proti Michalovciam sa vyhnú baráži.

Momentálne nie je možné odhadnúť, kedy bude známa príčina požiaru v hudobnom klube Pink Whale v Bratislave, vravia hasiči. Na mieste sú aj kriminalisti a policajní experti.

Eurokomisia ukončí vyšetrovanie ponúk čínskych firiem v tendri na solárny park v Rumunsku. Uchádzači sa stiahli z verejnej súťaže, Komisia ich vyšetrovala pre podozrenie z poškodzovania konkurencie.

Odborníci na medvede hovoria, že otázka, či je medveď na Slovensku premnožený, nie je správna. Netreba sa pozerať na Slovensko ako celok, ale na menšie územia. „Sú obrovské regionálne rozdiely. Ale rozdiely sú aj v rámci niektorých regiónov,“ upozorňuje Tibor Pataky z Technickej univerzity vo Zvolene.

Ukrajinské drony v noci spôsobili požiar v sklade ropy a elektrickej rozvodni v ruskej Belgorodskej a Lipeckej oblasti, potvrdila ukrajinská tajná služba SBU.

Švédsky premiér nevylúčil rozmiestnenie jadrových zbraní v krajine v prípade vojny. Ulf Kristersson to povedal v deň, keď v Štokholme rokuje s lídrami severských krajín a nemeckým kancelárom Scholzom.

Turecká vláda predstavila úsporný plán, ktorý má pomôcť znížiť vysokú infláciu. Turecko sa vracia k tradičnejšej hospodárskej politike a snaží sa posilniť rozpočtovú disciplínu a cenovú stabilitu. V apríli inflácia dosiahla takmer 70 %.

Andrej Belousov ako ruský minister obrany namiesto Sergeja Šojgua môže byť zlá správa pre Ukrajinu. Výber je signálom, že Putin si uvedomuje, že vojna sa vyhrá v továrňach. Chce ešte viac zefektívniť vojnovú výrobu ekonomiky, zaviesť inovácie a práve Belousov, ktorého opisujú ako efektívneho technokrata, by mu v tom mal pomôcť.

Budúci minister obrany ekonóm Andrej Belousov (vľavo) má vplyv na Vladimira Putina. Foto - TASR/AP

Slovenský útočník Libor Hudáček je priebežne piatym najproduktívnejším hráčom MS v hokeji. Má štyri body za 2 góly a 2 asistencie. Štatistiku vedie Kanaďan Connor Bedard s 5 bodmi (4+1). Slováci sú s 34 trestnými minútami tretím najtrestanejším tímom turnaja.

Vývoj bojov (809. deň): Ruská pechota útočí smerom na Charkiv, k hlavnej línii obrany ešte neprišla. Po víkende je jasné, že nový front je realitou a nejde o jednorazový vpád, ale vážne boje, na ktoré Rusi vyčlenili 35- až 50-tisíc vojakov.

Ukrajinský policajný dôstojník v ostreľovanom Vovčansku. Foto - TASR/AP

Kazašský súd poslal na 24 rokov do väzenia bývalého ministra hospodárstva, Kuandyk Bišimbajev je vinný z vraždy manželky. (reuters)

Vedeckú časť festivalu Starmus otvorila prednáška primatologičky Jane Goodallovej. Vedkyňa rozprávala o klimatickej kríze, strate biodiverzity, ale najmä o nádeji, že situáciu na Zemi možno zvrátiť a ako. „Nemôžeme sedieť so založenými rukami, ale je čas vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do práce,“ uviedla.

Prednáška Jane Goodall na festivale Starmus. Foto - N

Mercedes upustil od plánu vyrábať od roku 2028 výlučne plne elektrické autá. Oznámil, že produkcia vozidiel so spaľovacím motorom bude pokračovať.

Platforma Otvorená kultúra! organizuje protest proti ovládnutiu Fondu na podporu umenia. Uskutoční sa v utorok od 8.30 h pred budovou parlamentu, ktorý vtedy začína rokovať o novele kritizovaného zákona.

Európska komisia kritizuje zákaz vlajok EÚ na finále Eurovízie. Podpredseda Komisie Margaritis Schinas uviedol, že bude žiadať vysvetlenie od Európskej vysielacej únie, ktorá súťaž organizuje.

Armén Tigran Barseghjan je najlepším hráčom uplynulého ročníka Niké ligy, rozhodli hráči najvyššej slovenskej súťaže v ankete. Na druhom mieste skončil jeho spoluhráč zo Slovana Juraj Kucka, tretí sa umiestnil Róbert Polievka z Banskej Bystrice.

Video: Spolumajiteľ zhoreného bratislavského podniku Pink Whale: Chcem veriť, že nás nepodpálili

Nová potenciálna posila Slovana Bratislava z KHL sa veľmi nepredviedla, píšu Bugan a Šášky z MS. Kazašský brankár Andrej Šutov inkasoval z 28 striel šesť gólov a v 46. minúte bol vystriedaný. Prestup do Slovana nechce komentovať, kým „ešte klub nič nepotvrdil“, jeho slová však museli tlmočiť, pretože po anglicky nehovorí.

Nová budova prestupného terminálu v Trebišove je stále zatvorená, aj keď autobusy tam už rok jazdia. ŽSR chceli časť priestorov terminálu prenechať mestu, radnica to však odmieta. Okrem toho naďalej pokračujú kolaudačné konania.

Aj na Slovensku už sliepky chovajú pastevným spôsobom. Farma na Záhorí ako prvá vo veľkom začala chovať nosnice v pojazdnom kurníku s voľným výbehom. Nemá väčší úhyn sliepok, ako často tvrdia zástancovia klietkového chovu. (euractiv)

Slovenské tenistky nastúpia na prvé kolo finálového turnaja Pohára Billie Jean Kingovej proti USA vo štvrtok 14. novembra od 17. hodiny. V prípade víťazstva by sa vo štvrťfinále Slovenky stretli s Austráliou.

Poslanec a starosta Očovej Rudolf Huliak ulovil medvedicu, ktorá navštevovala obec a podľa štátnych ochranárov sa nedala odplašiť. Odborníci sa zhodujú v tom, že situáciu s medveďmi treba riešiť a v niektorých prípadoch aj odstrelom. Treba sa však zamerať aj na dôvody, pre ktoré medvede schádzajú k sídlam, pomôcť farmárom a robiť osvetu obyvateľov a turistov.

Manchester City mieri za anglickým titulom aj vďaka Joškovi Gvardiolovi. Chorvátsky obranca mal po prestupe do Premier League spočiatku problémy, no momentálne patrí k najlepším hráčom celej súťaže.

Veľké poľské podniky sú rozdelené v názore na zavedenie eura. Jeho prijatie si želá 48 % firiem, 42 % uprednostňuje zachovanie zlotého, vyplýva z prieskumu firmy Grant Thornton.

Prenajímatelia v Holandsku možno budú musieť nájomníkom vrátiť 6,4 miliardy eur vybraných na nájomnom. Podľa denníka Financieele Dagblad to vyplýva zo súdnych rozhodnutí, podľa ktorých je zvyšovanie cien nad určitú hranicu v rozpore s právom EÚ.