Denník N

Články

Minúta po minúte

  • Slovensko 5-4 USA pp, rozhodujúci gól dal Miloš Kelemen

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Hokejového experta Českej televízie Milana Antoša zrazilo auto pri jazde na skútri. Podľa hovorkyne ČT má vážne zranenia, no je mimo ohrozenia života.

Ukrajinské vedenie nepredpokladá pozemný útok ruskej armády na Charkov. Povedal to nový tajomník bezpečnostnej rady Olexandr Lytvynenko s tým, že nová ofenzíva je zrejme zameraná na vytvorenie nárazníkovej zóny, ktorá by obmedzila schopnosť Ukrajiny zasiahnuť pohraničné oblasti Ruska.

OpenAI predstavilo nový model umelej inteligencie GPT-4o, ktorý ponúka zadarmo. Sľubuje najpokročilejšie schopnosti v oblasti tvorby a porozumenia textu, obrázkov, zvukov a hlasov.

Trošku sme sa „podělali“ z toho, že vyhrávame, hodnotí zápas s USA Vladimír Vůjtek. „Chceli sme to len ubrániť. Obrancovia veľa cúvali a nechali útočníkov, aby vnikali až do polovice tretiny. A keď chcete brániť útočníka v plnej rýchlosti, to už je veľmi náročné,“ vraví.

Zľava Vladimír Vůjtek, Rastislav Staňa a Tomáš Marcinko. Foto – N, TASR

Ak si budete nahovárať, že ste stretli osudovú lásku, nič sa o sebe nedozviete, vraví párový terapeut Pavel Rataj o milencoch a milenkách. V rozhovore tiež hovorí, že nevera nie je náhoda: „Tí, ktorí si myslia, že sa nikdy nestanú milencom alebo milenkou, možno žijú vo falošnom bezpečí.“

Medzi Tureckom a Gréckom neexistujú žiadne neriešiteľné problémy, povedal Erdogan po rokovaní s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom v Ankare. Krátka návšteva mala upokojiť napäté vzťahy z posledného obdobia. Istanbulský byzantský Chrám svätého Spasiteľa v Chóre napriek žiadostiam Atén premenia na mešitu.

Bývalý Trumpov právnik Michael Cohen na súde opísal, ako zariaďoval, aby v roku 2016 nevychádzali v tlači negatívne správy o vtedy republikánskom kandidátovi. Cohen je označovaný za kľúčového svedka v kauze falšovania finančných záznamov v súvislosti s platbami pornoherečke za mlčanie o romániku s exprezidentom.

V pakistanskom Kašmíre pokračujú už štvrtý deň nepokoje z dôvodu zvyšovania cien. Pri stretoch zahynuli najmenej dvaja ľudia vrátane jedného policajta a stovka ďalších utrpela zranenia.

Kultúra spája, na koncerte, ktorý priniesol Eset, bola aj Šimkovičová, komentuje Newsfilter. „Aj koncert Jeana-Michela Jarra a Briana Maya ukazuje, aká je kultúra výnimočná, ako sa nedá ovládnuť a ako spája. Je výborné, že tam predstavitelia vlády boli. Hoci o tom neinformovali, určite si to užili. A tak je to správne.“

Slovenskí hokejisti vyhrali nad USA 5:4 v predĺžení v treťom zápase na majstrovstvách sveta v Ostrave. Rozhodujúci gól strelil Miloš Kelemen. Slováci hrajú najbližšie v stredu o 20.20 proti Poľsku.

Slovenskí hokejisti po góle Miloša Kelemena. Foto - TASR/AP

KDH po prezidentských voľbách hľadá svoj smer, najnovšie sa spomína výmena šéfky klubu Martiny Holečkovej, rozhodnutie nechávajú na nej. Dôvodom nie je len to, že sa v niektorých názoroch rozchádza s vedením.

Poľská vláda vydala povolenie na výstavbu jadrovej elektrárne s malými modulárnymi reaktormi. Krajina v súčasnosti vyrába približne 70 percent svojej energie z uhlia, prechod na zelenšiu energiu sa snaží urýchliť.

Pri zrážke vlaku s kamiónom vo Veľkom Mederi utrpeli zranenia rušňovodič, jeden cestujúci a vodič. Vo vlaku bolo v čase nehody asi 50 ľudí. Železničná doprava na trati Komárno – Bratislava je prerušená.

Súd v Belfaste zrušil v Severnom Írsku platnosť častí britského imigračného zákona. Vlani prijatý zákon predpokladá, že ľudia, ktorí prídu do Británie ilegálne, nemôžu žiadať o azyl, vyhostia ich alebo presunú do tretej krajiny, napríklad Rwandy.

Už takmer 360-tisíc ľudí utieklo z Rafahu, odkedy izraelská armáda pred týždňom vydala prvé príkazy na evakuáciu. „Niet kam ísť. Bez prímeria niet bezpečia,“ uviedol Úrad OSN pre palestínskych utečencov. Prudké boje pokračovali v pondelok na rôznych miestach v Pásme Gazy.

Politici v bohatom britskom mestečku Harrogate chcú vymazať z ulíc názvy obsahujúce apostrof. Niektorým sa spor zdá smiešny, pre iných je dôkazom toho, že tradične konzervatívni Briti sú ochotní biť sa za svoj jazyk.

V tureckých nemocniciach je vyše tisíc príslušníkov Hamasu, oznámil prezident Recep Tayyip Erdogan na tlačovej konferencii s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Hamas opäť označil za hnutie odporu a vyjadril smútok nad tým, že Grécko ho pokladá za teroristickú skupinu.

Prípady korupcie a organizovaného zločinu má NAKA po novom riešiť iba vtedy, ak jej to povolí policajný prezident. Prezídium tvrdí, že ľudí z agentúry treba presunúť, aby sa pomohlo neúnosne preťaženým okresným a krajským riaditeľstvám. Zmeny prichádzajú potom, ako si trúfla aj na svojich zakladateľov a putá nasadila Robertovi Kaliňákovi či Tiborovi Gašparovi.

Ilegálny obchod s divokými zvieratami a rastlinami stále prekvitá a nenávratne ničí prírodu, upozorňuje OSN v novej správe. Celkovo sa za dve desaťročia výrazne neznížil. Podľa odborníkov je zásadné, aby sa vlády nezameriavali iba na ochranu najznámejších druhov, ako sú napríklad slony, v prípade ktorých sa podarilo dosiahnuť pokrok.

Som optimista, viac sa bojím o Európu ako o Ukrajinu, vraví vojenský analytik Mychajlo Samus. Je presvedčený, že Ukrajina má to najhoršie za sebou a Rusko čisto vojenskými prostriedkami nevyhrá. Tvrdí, že keby malo dostatok tankov, neposielalo by na front čínske vozidlá, ktoré nazýva „golfovými vozíkmi“.

Vo Veľkom Mederi sa na Komárňanskej ulici zrazil na priecestí kamión s vlakom. Záchranári hlásia troch zranených. Železničná doprava je prerušená, neprejazdný je aj jeden cestný pruh.

V procese s Donaldom Trumpom vypovedá kľúčový svedok, bývalý Trumpov právnik Michael Cohen. Exprezident je obvinený z falšovania obchodných záznamov, na ktorom sa podieľal aj Cohen.

Úradujúci katalánsky premiér Pere Aragones oznámil koniec v politike po porážke jeho strany Republikánska ľavica Katalánska v nedeľných voľbách. ERC získala len 20 mandátov, čo je o 13 menej, než mala doteraz.

Shooty: Autorita

Propalestínske protesty na univerzitách v USA čoraz častejšie prirovnávajú k demonštráciám z roku 1968. Aj vtedy proti študentom zasahovala polícia a konzervatívci obviňovali prezidenta z vytvárania chaosu. Hoci izraelsko-palestínsky konflikt púta veľkú mediálnu pozornosť, podľa prieskumu je pre mladých ľudí až 15. najdôležitejšou témou.

Separatistické katalánske strany prvýkrát od roku 1984 nemajú absolútnu väčšinu. Akékoľvek obmedzovanie kultúry či jazyka prestáva byť hrozbou, separatistom preto chýba mobilizačný prvok. Prisťahovalcom zasa dostatočné znalosti katalánčiny, aby mohli pochodiť na úrade, vypísať dokumenty alebo aspoň dotazník o zdravotnom stave ich detí do škôlky.

Čisté predaje podielových fondov na Slovensku boli za prvé štyri mesiace viac než štvornásobne vyššie ako pred rokom, ukazuje Graf dňa. Záujem investorov bude zrejme napriek konkurencii termínovaných vkladov ďalej rásť.

Horolezkyňa Lucia Janičová ako prvá Slovenka vystúpila na vrchol Mount Everestu. Najvyšší štít sveta dosiahla z nepálskej strany južnou trasou s podporou kyslíka.

Do projektu Nová Merina v areáli bývalej trenčianskej fabriky vstúpil nový investor Wood & Company. Occam Real Estate ostal minoritným vlastníkom. Začiatok výstavby prvej fázy bytov je naplánovaný na rok 2026.

V ruskej Kurskej oblasti si útoky dronov vyžiadali jednu obeť a troch ranených. Podľa ruských úradov Ukrajinci zasiahli autá obyvateľov obce Popovo-Ležači. Ukrajina sa k útoku nevyjadrila. (čtk)

Dmytro Kuleba sa v Srbsku stretol s prezidentom Alexandarom Vučićom a novým premiérom Milošom Vučevićom, v ktorého vláde je viacero proruských ministrov. Šéf ukrajinskej diplomacie je v Belehrade spolu s prvou dámou Olenou Zelenskou na prvej návšteve od začiatku vojny.

Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu prepustili z väznice v Kongu, kde bol takmer mesiac. Advokát Zoltán Perhács, ktorý sa s ním spojil, vyhlásil, že podozrenia zo špionáže na Beňu narafičili. (startitup)

Vyšetrovateľ NAKA začal v prípade bombovej hrozby na rektoráte STU trestné stíhanie s podozrením na teroristický útok. Uviedol to hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Pri víkendovom výbuchu v ruskom Belgorode sa zrútila časť bytovky a stále nie je jasné, čo sa stalo. Isté je však, že ide o prvú udalosť tohto druhu v Rusku od začiatku vojny a zahynulo pri nej minimálne 15 civilistov.

Juraj Slafkovský a Šimon Nemec dostávajú od fanúšikov rôzne správy zo sociálnych sietí. Aj v zámorí majú príspevky z Ostravy veľký dosah a ľudia sledujú a komentujú ich výroky a dianie. Dokonca prejavili aj záujem o slovenské reprezentačné dresy.

Štáty EÚ definitívne schválili predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou a Moldavskom. Súčasťou sú kroky smerujúce k vyššej ochrane farmárov v Únii.

Parametrovo si Robert Fico predstavuje novú jadrovú elektráreň ako najvýkonnejšiu na Slovensku. Ministerka hospodárstva Denisa Saková v minulosti spomínala možnosť, že štát by ju financoval formou PPP projektu.

Farmári dostanú zvýhodnené pôžičky, prezidentka odobrila novelu zákona. Poľnohospodárom to pomôže prežiť obdobie, kým čakajú na dotácie. Od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky môžu dostať bezúročný úver do 100-tisíc eur.

Štúrovské kúpalisko Vadaš chce rozšíriť wellness centrum. Neskôr chce pristavať aj ďalší hotel, futbalové ihrisko a multifunkčnú športovú halu. Dohromady pôjde o investície za desiatky miliónov eur.

Vedenie futbalového klubu FC Košice ukončilo spoluprácu s trénerom Jánom Kozákom ml. V záverečnom zápase skupiny o udržanie sa v Niké lige ho nahradí Gergely Geri. Košičania sú na predposlednom 11. mieste tabuľky a iba víťazstvom v sobotňajšom zápase proti Michalovciam sa vyhnú baráži.

Momentálne nie je možné odhadnúť, kedy bude známa príčina požiaru v hudobnom klube Pink Whale v Bratislave, vravia hasiči. Na mieste sú aj kriminalisti a policajní experti.

Eurokomisia ukončí vyšetrovanie ponúk čínskych firiem v tendri na solárny park v Rumunsku. Uchádzači sa stiahli z verejnej súťaže, Komisia ich vyšetrovala pre podozrenie z poškodzovania konkurencie.

Odborníci na medvede hovoria, že otázka, či je medveď na Slovensku premnožený, nie je správna. Netreba sa pozerať na Slovensko ako celok, ale na menšie územia. „Sú obrovské regionálne rozdiely. Ale rozdiely sú aj v rámci niektorých regiónov,“ upozorňuje Tibor Pataky z Technickej univerzity vo Zvolene.

Ukrajinské drony v noci spôsobili požiar v sklade ropy a elektrickej rozvodni v ruskej Belgorodskej a Lipeckej oblasti, potvrdila ukrajinská tajná služba SBU.

Švédsky premiér nevylúčil rozmiestnenie jadrových zbraní v krajine v prípade vojny. Ulf Kristersson to povedal v deň, keď v Štokholme rokuje s lídrami severských krajín a nemeckým kancelárom Scholzom.

Turecká vláda predstavila úsporný plán, ktorý má pomôcť znížiť vysokú infláciu. Turecko sa vracia k tradičnejšej hospodárskej politike a snaží sa posilniť rozpočtovú disciplínu a cenovú stabilitu. V apríli inflácia dosiahla takmer 70 %.

Andrej Belousov ako ruský minister obrany namiesto Sergeja Šojgua môže byť zlá správa pre Ukrajinu. Výber je signálom, že Putin si uvedomuje, že vojna sa vyhrá v továrňach. Chce ešte viac zefektívniť vojnovú výrobu ekonomiky, zaviesť inovácie a práve Belousov, ktorého opisujú ako efektívneho technokrata, by mu v tom mal pomôcť.

Budúci minister obrany ekonóm Andrej Belousov (vľavo) má vplyv na Vladimira Putina. Foto - TASR/AP

Slovenský útočník Libor Hudáček je priebežne piatym najproduktívnejším hráčom MS v hokeji. Má štyri body za 2 góly a 2 asistencie. Štatistiku vedie Kanaďan Connor Bedard s 5 bodmi (4+1). Slováci sú s 34 trestnými minútami tretím najtrestanejším tímom turnaja.

Vývoj bojov (809. deň): Ruská pechota útočí smerom na Charkiv, k hlavnej línii obrany ešte neprišla. Po víkende je jasné, že nový front je realitou a nejde o jednorazový vpád, ale vážne boje, na ktoré Rusi vyčlenili 35- až 50-tisíc vojakov.

Ukrajinský policajný dôstojník v ostreľovanom Vovčansku. Foto - TASR/AP

Kazašský súd poslal na 24 rokov do väzenia bývalého ministra hospodárstva, Kuandyk Bišimbajev je vinný z vraždy manželky. (reuters)