Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok si vybral za šéfa štátnych ochrankárov okresného predsedu Hlasu v bratislavskom Novom Meste. Pavol Krejčí bol kedysi hlavný bezpečnostný manažér Penty, robil aj osobného strážcu Jaroslavovi Haščákovi. K atentátu na premiéra sa chce vyjadriť na budúci týždeň.

 

Šéf štátnych ochrankárov Pavol Krejčí bol pri atentáte na Roberta Fica. Reprofoto N

Európska komisia žiada od Microsoftu informácie o rizikách, ktoré vyplývajú z využívania umelej inteligencie v internetovom vyhľadávači Bing. Ak ich americká firma neposkytne do 27. mája, hrozí jej vysoká pokuta.

Rakúsky futbalista David Alaba vynechá blížiace sa Euro v Nemecku. Obranca Realu Madrid podstúpi operáciu ľavého kolena, čo oddiali jeho viac ako polročnú rekonvalescenciu.

Michal Šimečka (PS) podal trestné oznámenie pre vyhrážky smrťou a dnes bol vypovedať na NAKA. „Prišli mne, mojej dcére, mojej partnerke. Bolo ich viacero, konkrétnych a drastických, od konkrétnych ľudí. A, žiaľ, nie je to nič nové,“ povedal o vyhrážkach.

Na muža, ktorého zastrelili francúzski policajti pri pokuse podpáliť synagógu, bol vydaný príkaz na vyhostenie. Úrady však nemohli toto opatrenie vykonať, pretože muž podal odvolanie.

Danglár: To nie my, to oni

Z dôvodu jarnej údržby bude uzavretý tunel Branisko. Uzávera potrvá od dnešnej polnoci do stredy 22. mája do 18.00 h. Vodiči budú môcť využiť obchádzkovú trasu vedenú po ceste I/18 cez horský priechod Branisko. (tasr)

Izrael na pôde Medzinárodného súdneho dvora v Haagu uviedol, že vojna v Pásme Gazy je tragická, nejde však o genocídu. Reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky, ktorá ešte v decembri podala na Izrael sťažnosť za údajnú genocídu.

Obec Budimír pri Košiciach má obavy z výstavby obytnej zóny pre vyše 600 ľudí. Starosta Vojtech Staňo hovorí, že súčasný diaľničný privádzač by potom nestačil a bolo by potrebné postaviť ďalšiu základnú školu.

Matúš Šutaj Eštok očakáva od okrúhleho stola u prezidentky, že si ľudia uvedomia, že stavanie šibeníc pred domami politikov či nenávistné pokriky na protestoch nie sú cestou. Upokojiť sa musia nielen politici, ale zodpovednosť majú aj komentátori v médiách, dodal minister vnútra.

Minister obrany Robert Kaliňák hovorí, že sa ešte nemal možnosť zamyslieť nad ponukou prezidentky Zuzany Čaputovej a novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho na spoločné stretnutie všetkých lídrov strán. „Rozumiem tej výzve,“ povedal Kaliňák s tým, že stretnutie má byť v utorok, takže majú zatiaľ dosť času. Dodal, že o tom ešte nekomunikoval ani v strane, ani s premiérom.

Slovensko dostalo viacero ponúk z viacerých štátov na prevoz premiéra. „Všetci vrátane predsedu vlády máme absolútnu dôveru ku kapacitám Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici,“ povedal minister obrany Robert Kaliňák. Dodal, že nemá pochybnosti, že premiér je v dobrých rukách.

Matúš Šutaj Eštok naďalej trvá na tom, že bezpečnostné opatrenia na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej boli na maximálnej možnej úrovni. „Nerozumiem, ako môžu rôzni majstri sveta z pohodlia domácnosti hodnotiť zásah ochranky,“ povedal minister vnútra a dodal, že ochranka zachránila premiérovi život.

Odborová organizácia v britskej pošte Royal Mail hrozí miliardárovi Danielovi Křetínskemu štrajkom, píše Financial Times. Zväz je napríklad proti snahe oddeliť doručovanie listov od ziskovejšieho posielania balíkov.

Prvé štyri dni sú po strelnom zranení najnáročnejšie, povedal Robert Kaliňák o premiérovom stave. „Mám lepšiu náladu, lebo vidím progres,“ uviedol minister obrany. Pri dnešnom zákroku sa podľa neho ukázalo, že prvá operácia bola urobená dobre.

Pesničky slovenskej skupiny The Ills hráva aj kultové americké rádio KEXP. Dnes v Bratislave krstia nový album, bude to zároveň prvý koncert v klube Pink Whale po pondelkovom požiari. (moja muzika)

Mimovládne ochranárske organizácie zbierajú podpisy pod hromadnú pripomienku k návrhu zákona, ktorý by dal ministrovi životného prostredia právomoc rozdeľovať príjmy z emisných kvót. Ide o približne 300 miliónov eur ročne, doteraz ich rozdeľoval Environmentálny fond podľa zákonom stanoveného kľúča.

Robert Fico absolvoval chirurgický zákrok, informoval minister obrany Robert Kaliňák. Bola to zhruba dvojhodinová operácia a lekári sa snažili „posunúť stav pacienta“ k pozitívnej prognóze. Presnejšie informácie minister neposkytol. „Stav je naďalej veľmi vážny,“ povedal.

Gitarista Brian May sa počas jedného týždňa v Bratislave nechal nahovoriť na tri úplne odlišné vystúpenia, ako 76-ročný by pritom už nikomu nič nepotreboval dokazovať. Pre zviditeľnenie Bratislavy navyše urobil veľa aj na svojich sociálnych sieťach.

Polícia prešetruje 40 prípadov šírenia nenávisti na sociálnych sieťach, povedal na TA3 minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. NAKA už zasahovala v piatich prípadoch.

Reklamám na stávkovanie sa počas majstrovstiev sveta v hokeji vyhnete len ťažko, v televízii sú počas všetkých prenosov. Všetci sľubujú, že sa stanete súčasťou skvelej komunity tipérov, že to bude zábava, že získate zaujímavé bonusy. Abstinujúci gambler vysvetľuje, prečo sú takéto reklamy problém.

O zdravotnom stave premiéra bude o chvíľu informovať minister obrany Robert Kaliňák. Čaká sa na brífing pred nemocnicou v Banskej Bystrici.

Thomas Tuchel potvrdil, že po sezóne skončí ako tréner Bayernu Mníchov. Oznámil, že v platnosti zostáva predchádzajúca dohoda z februára, keď sa prezentovala správa o jeho konci. Nič na tom nezmenilo ani to, že napokon postúpil do semifinále Ligy majstrov.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta snahy o „vyšetrovanie v priamom prenose“ a v súvislosti s atentátom na premiéra vyzval na profesionálnu zdržanlivosť. „V záujme nezvyšovania napätia a polarizácie spoločnosti musí byť verejnosť informovaná výlučne vecne a o faktoch poskytnutých kompetentnými zodpovednými orgánmi.“

Pravda a láska sa nesmú zmieriť so lžou a nenávisťou, píše vedec Vladimír Leksa. „Hoci sa môže zdať, že nenávisť a násilie dnes naozaj pohltili každého, opäť to nie je pravda. Stále je na Slovensku veľká časť obyvateľstva, ktorá násilie odmieta. Oni za tento zločin nenesú žiadnu zodpovednosť.“

EÚ a Británia sú blízko k dohode o štatúte Gibraltáru. Doriešenie tejto otázky predvídala dohoda o brexite a aj o tomto bode v Bruseli rokovali výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a šéf britskej diplomacie David Cameron.

V Banskej Štiavnici sa dnes začína nový festival fotografie. Paradajs Photo Fest potrvá do nedele a ponúkne 17 výstav. „Chceli sme to poňať ako oslavu a poctu mestu,“ hovorí Ján Viazanička, fotograf a kurátor výstav. Väčšina vystavených projektov vznikala niekoľko rokov.

Nový poplatok neznamená koniec zelených zdrojov na Slovensku, tvrdí ÚRSO. Vyššia platba za pripojenie do siete podľa výrobcov elektriny, mimovládok, ale aj riaditeľa Slovenských elektrární Branislava Strýčka „zabije akýkoľvek nový projekt v solárnej či veternej energetike“. (euractiv)

Osem členov Únie žiada zmenu hodnotenia bezpečnosti v Sýrii, aby bol možný dobrovoľný návrat utečencov do krajiny. Situácia sa podľa nich 13 rokov po začiatku vojny výrazne zlepšila, hoci v krajine nepanuje úplná politická stabilita.

Vysoko zadlžený čínsky developer Country Garden zatiaľ odvrátil možnú likvidáciu. Hongkonský súd odložil pojednávanie jeho prípadu na 11. júna. Firma je najväčším developerom súkromných nehnuteľností v Číne.

Cyperské školy dostali v piatok ráno bombové vyhrážky, deti boli evakuované z tried. Podľa polície dostali výhražnú správu takmer všetky základné a stredné školy, ale aj niektoré materské školy. Polícia tieto správy kategorizovala ako hrozby s islamistickým pozadím.

V hokejovom klube HK Dukla Trenčín skončilo po sezóne jedenásť hráčov vrátane brankára Connora LaCouveeho a útočníkov Scotta Conwaya a Šimona Petráša. Klub to odôvodnil neuspokojivými výsledkami, postavením v tabuľke a zmenami v tíme.

Tridsiatnik René je frustrovaný, že sa mu nedarí v online zoznamovaní. „Oslovujte ženy konkrétne, zaujímavo a úprimne – neuchyľujte sa k testovaciemu ‚Ahoj, ako sa máš?‘ alebo jednoduchému emotikonu srdiečka. Začnite niečím, čo vás spája a čo by mohlo byť zaujímavé aj pre danú ženu,“ radí psychologička Lenka Pavuková Rušarová.

Belgická Gentská univerzita prerušila vzťahy s tromi izraelskými vzdelávacími alebo výskumnými inštitúciami, ktoré podľa nej už nespĺňajú jej kritériá v oblasti ľudských práv.

Premiér Robert Fico podľa informácií Denníka N absolvoval dnes CT vyšetrenie, ktoré vraj dopadlo dobre. Na sále mu dnes čistia ranu a urobia mu preväzy.

Rusko podľa Putina v súčasnosti neplánuje dobyť Charkiv. Kyjiv obvinil, že za ofenzívu nesie zodpovednosť, keďže ukrajinské ozbrojené sily ostreľujú ruský Belgorod. Ruské jednotky podľa neho vytvárajú nárazníkovú zónu s pohraničnými regiónmi. (meduza)

Sobotné zhromaždenie pred banskobystrickou nemocnicou s názvom Tichá podpora Robertovi Ficovi nebude pred budovou nemocnice. Generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala, ktorý pozvánku na akciu zdieľal, na Telegrame napísal, že akcia by mohla spôsobiť nemocnici komplikácie.

Robert Fico naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti, ďalšie informácie týkajúce sa jeho zdravotného stavu budú verejnosti poskytnuté, keď to situácia umožní, informoval úrad vlády.

Predseda SNS Andrej Danko povedal, že sa stretnutia strán v Prezidentskom paláci zúčastní, ak mu to odporučí Robert Fico. „Jediný človek, ktorý mi môže povedať, že tam mám ísť, je Robert Fico. Ak Robert Fico odkáže, že mám byť súčinný, ja sa postavím vedľa toho, kto ho má zastupovať, predpokladám Roberta Kaliňáka.“

Turecko rokuje s čínskymi výrobcami elektromobilov BYD a Chery o investíciách do tovární v krajine. Tento krok by mohol automobilkám uľahčiť prístup na trh EÚ, s ktorou má Turecko dohodu o colnej únii.

Kamerunský futbalista Joel Matip po ôsmich rokoch skončí v Liverpoole. Obranca potvrdil, že odíde na konci sezóny po vypršaní zmluvy. Po takmer štyroch rokoch skončí v klube aj španielsky záložník Thiago Alcantara.

Daň z uhlíka, ktorú majú platiť majitelia áut, zdvihne cenu benzínu nie o 10 centov, ale možno až o 40 centov za liter. Dôvodom je pomalé vyraďovanie fosílnych palív v energetike, doprave a poľnohospodárstve. Za vypúšťané emisie doteraz platil primárne priemysel, od roku 2027 budú aj domácnosti.

Na juhozápade a časti stredného Slovenska hrozia poobede búrky. SHMÚ preto vydal výstrahu prvého stupňa a upozorňuje aj na možné krúpy a lokálne povodne. (tasr)

Poslanci hnutia Slovensko požiadajú na najbližšom rokovaní parlamentu o stiahnutie svojich návrhov. Predseda hnutia sa zúčastní aj na stretnutí, ktoré iniciovali prezidentka Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini s cieľom upokojiť napätú atmosféru v spoločnosti.

Do Novej Kaledónie dorazilo 1000 policajtov z Francúzska, majú získať späť časti metropoly Nouméy. Po štyroch dňoch nepokojov je situácia na tichomorskom ostrove pokojnejšia, hlavné mesto však Francúzi nemajú pod kontrolou.

17-ročná kanadská plavkyňa Summer McIntoshová zlepšila svoj svetový rekord na 400 m polohové preteky o 1,49 sekundy. Na kanadskej olympijskej kvalifikácii mala čas 4:24,38 min. McIntoshová bola už na minulých OH v Tokiu, v rovnakej disciplíne skončila štvrtá. (olympics)

Do Pásma Gazy sa ráno dostali prvé kamióny s humanitárnou pomocou cez provizórne mólo, ktoré vo štvrtok dokončila americká armáda. Podľa amerického regionálneho veliteľstva je cieľom do oblasti prepraviť 500 ton pomoci denne.

Slovenská správa ciest nanovo vyhodnotí súťaž na obchvat Šale, upozornili Hospodárske noviny. S námietkou na Úrade pre verejné obstarávanie uspela firma Ava-stav, ktorú cestári vylúčili. Zákazku chceli zadať nemeckému Hochtiefu.

Pri streľbe na premiéra išlo o premyslený trestný čin, problém nebola dostupnosť zbraní, vraví odborník na strelné zbrane Ľudovít Miklánek. „Keď si zoberiete teroristický akt, človek je odhodlaný ho urobiť, a to nie preto, lebo má dostupnú zbraň. Nájde si vhodný prostriedok,“ hovorí Miklánek.

Európska vesmírna agentúra a jej americký náprotivok NASA chcú spolupracovať pri vyslaní prieskumného vozidla na Mars. Program s názvom ExoMars beží už niekoľko rokov, zbrzdili ho však odklady spojené s pandémiou covidu-19 a ruskou inváziou na Ukrajinu.