Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Manchester City získal štvrtý titul po sebe, no čelí 115 obvineniam z porušenia finančnej fair-play. Pojednávanie by sa malo konať na jeseň, ale pre rozsiahlosť kauzy verdikt nebude známy skôr ako budúci rok na jar.

Fínsko sa roky systematicky pripravuje na hrozbu vojny či extrémneho počasia a zapája do toho aj súkromníkov. Boli sme sa pozrieť, ako vyzerajú fínske núdzové plány, ako štát spoločne s vybranými benzínkami či supermarketmi hromadí zásoby a ako vytvára bunkre na verejných a frekventovaných miestach.

Viac ako 55 percent vzoriek spermií z francúzskej kliniky na liečbu neplodnosti obsahovalo vysoké množstvo glyfosátu, najbežnejšieho prostriedku na ničenie buriny na svete. Zistila to nová štúdia, ktorá vyvoláva ďalšie otázky ohľadom dopadu tejto chemickej látky na reprodukčné zdravie a celkovú bezpečnosť, píše denník Guardian.

Futbalisti Mallorcy s Martinom Valjentom a Dominikom Greifom sa zachránili v španielskej La lige, keď remizovali s Almeriou 2:2 v predposlednom 37. kole. Valjent odohral celý zápas, Greif zostal na lavičke náhradníkov.

Slovensko hrá aj po druhej tretine na MS v hokeji s Lotyšskom 0:1. Nepadol žiadny gól, jediným úspešným strelcom je Ralfs Freibergs ešte z prvej tretiny.

Spisovateľka Jana Beňová píše o ďalšom dni v Krajine za zrkadlom. „Za posledné roky v Krajine krivých zrkadiel odstrelili viac občanov. Zavraždili novinára a jeho snúbenicu, dvoch mladých mužov pred Teplárňou. Reakcia dnešných ‚ranených‘ na vraždy a obete bola chladná až krutá. A ako to zmenilo slovenskú spoločnosť? Zhrubla a ešte väčšmi zvulgárnela.“

Roman Pataj v Newsfiltri zhŕňa, čo vieme o atentátnikovi a v čom sa líši od iných Ficových odporcov. „Určite nejde o prototyp príslušníka ‚bratislavskej kaviarne‘. Taký by sa napríklad k Slovenským brancom nepriblížil ani omylom. Je však nespochybniteľné, že názormi na aktuálnu vládu bol blízky opozícii.“

Zelenského najbližší poradca Andrij Jermak využíva moc a dráždi kritikov, podľa ktorých má na prezidenta priveľký vplyv. Jermaka považujú za Zelenského tieň a „zlého policajta“, údajne stál aj za odvolaním Valerija Zalužného. Zároveň však vraj pracuje veľmi efektívne a akékoľvek rozhodnutie dokáže prijať do minúty.

Najlepším hráčom futbalovej Niké ligy sa stal Juraj Kucka zo Slovana Bratislava, objavom sezóny je jeho spoluhráč Nino Marcelli. Najlepším trénerom je Vladimír Weiss starší, tiež zo Slovana.

Iránski záchranári popreli informáciu tamojších médií, že objavili vrtuľník, ktorý sa zrútil s prezidentom Ebrahímom Raísím. K nehode došlo v hornatej oblasti na severe Iránu, vrtuľník hľadajú už niekoľko hodín. (guardian)

Na okrúhle stoly je naozaj priskoro, uviedol vicepremiér Tomáš Taraba (SNS) a zopakoval vyjadrenie ministrov vnútra a obrany o tom, že útočník na Roberta Fica mal vymazané správy na Facebooku dve hodiny po atentáte, teda v čase, keď bol v rukách polície.

10 odborníkov radí, ako po atentáte spracovať šok aj obavy a upokojiť napätie. „Necíťme sa ako poslovia pravdy. Ak sa chceme rozprávať, treba vedieť aj mlčať,“ hovorí psychiater Michal Patarák. Sociálny psychológ Radomír Masaryk zas radí stanoviť si jasné pravidlá ešte pred diskusiou, napríklad žiadne vulgarizmy či útoky ad hominem.

Foto - Denník N, archív

Prvý verejný prejav zraneného Fica môže určiť ďalšie smerovanie štátu, píše v Newsfiltri Roman Pataj. „Môže znieť príliš opovážlivo očakávať práve od neho, keď leží s ťažkými zraneniami v nemocnici, aby bol v budúcnosti hlavnou postavou keď už nie zmierenia, tak aspoň upokojenia vášní, ale bez neho jedno ani druhé nebude možné.“

V Mali sa skončila viac ako 10-ročná misia EÚ, ktorá poskytovala výcvik tamojšej armáde, oznámil šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Krajinu podľa neho opustili poslední vojaci, ktorí tam pôsobili pod hlavičkou EÚ. Borrell tiež povedal, že v Mali a ďalších krajinách Sahelu si po prevratoch upevnili postavenie teroristické skupiny.

Muž obvinený z nebezpečného vyhrážania skončil vo väzbe z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti. Rozhodol o tom sudca Mestského súdu Bratislava, ktorý sa tak stotožnil s návrhom prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava III. Muž sa vyhrážal dvom poslancom aj ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi.

Slovenský reprezentant v stolnom tenise Wang Jang si vybojoval miestenku na OH 2024 v Paríži. V zápase o 3. miesto na druhom turnaji európskej olympijskej kvalifikácie v Sarajeve zdolal Maďara Adama Szudiho 4:0. Na olympiáde sa predstaví tretíkrát za sebou. Na OH 2020 v Tokiu postúpil vo dvojhre do 3. kola, na OH 2016 v Riu de Janeiro skončil v 2. kole. (tasr)

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský, ktorého sa takmer 19 rokov nedarilo odsúdiť za tunelovanie nebankoviek BMG a Horizont. Až v roku 2020 mu právoplatne Najvyšší súd potvrdil trest 9 rokov.

Jozef Majský. Foto - archív TASR

Pavel Zacha v minulosti sedemkrát odmietol reprezentovať Česko na MS v hokeji. Na ôsmy pokus príde na domáci šampionát do Prahy. Reportérka Darina Vymětalíková už pred šampionátom načrtla, že za zmenou nastavenia môže byť aj spoluhráč David Pastrňák, ktorý s ním hrá v Bostone.

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Michal Šimečka odkázal koaličným politikom, že ak uvažujú nad tým, že zneužijú atentát na premiéra na nové represívne zákony voči médiám alebo občianskej spoločnosti, nech to nerobia. „Nech to nepovažujú za bianko šek, za mandát pre pomstu. To nikomu nepomôže. Naopak, to situáciu ešte zhorší,“ povedal predseda PS.

Futbalisti Manchestru City získali v anglickej Premier League štvrtý titul za sebou. V záverečnom kole si ho zaistili víťazstvom 3:1 nad West Hamom. Ich konkurent v boji o trofej Arsenal zdolal Everton 2:1 a obsadil druhé miesto s dvojbodovou stratou.

Foto - TASR/AP

Video: Polícia vyšetruje aj verziu, že útočník na Fica nebol osamelý vlk, ale mal komplicov. Už dve hodiny po útoku mal atentátnik, ktorý bol zadržaný bezprostredne po čine, zmazanú facebookovú a komunikačnú históriu.

Hokejisti USA zaznamenali prvé dvojciferné víťazstvo na MS, keď v B-skupine zdolali Kazachstan 10:1. Tromi bodmi si zabezpečili istotu postupu do štvrťfinále ako druhý tím skupiny po Švédsku.

Hokejisti Rakúska zvíťazili v A-skupine MS v Prahe nad Nórskom 4:1. Mužstvo Rogera Badera rozhodlo o svojom víťazstve v druhej tretine, v ktorej strelilo tri góly a zvýšilo svoje šance na postup do štvrťfinále.

Fanúšikovia Ferrari mali počas Veľkej ceny v Imole radšej počúvať Carlosa Sainza. Ten skončil piaty, no už po kvalifikácii vravel, že tím nemá vysoké očakávania. „Médiá to preháňali. Naše čísla nenasvedčovali tomu, že vystrelíme nahor ako McLaren v Miami,“ povedal.

Joe Biden povedal, že neignoruje študentov vyjadrujúcich nesúhlas s podporou Izraela a neustále pracuje na ukončení bojov v Gaze. Urobil tak, keď sa prihováral absolventom vysokej školy v Atlante v čase propalestínskych manifestácií na amerických univerzitách.

Súd v Banskej Bystrici v takzvanom superrýchlom konaní poslal na 3 mesiace do väzenia muža, ktorý schvaľoval útok na Roberta Fica, informoval generálny prokurátor Maroš Žilinka. Ivan Č. bude vo väzení so stredným stupňom stráženia.

Českú hokejovú reprezentáciu na MS posilnia útočníci Bostonu Bruins David Pastrňák a Pavel Zacha. Obaja prešli klubovou zdravotnou prehliadkou a z USA by mali po vypadnutí svojho tímu v 2. kole play-off NHL odletieť ešte dnes.

Spoločnosť Jeffa Bezosa Blue Origin vypustila v Texase raketu so 6 ľuďmi na palube. Obnovila tak podnikanie vo vesmírnej turistike. V module na rakete sa k hranici vesmíru pozrel aj niekdajší kandidát na prvého afroamerického astronauta, 90-ročný Ed Dwight.

Slovenský občan bol kapitánom výletnej lode, ktorá sa na Dunaji v Maďarsku zrazila s motorovým člnom, píše web Telex. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú.

Záchranárom sa ani po takmer piatich hodinách nepodarilo nájsť miesto nehody vrtuľníka, v ktorom bol iránsky prezident Ebrahím Raísí a minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján, píše New York Times.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhral 15. etapu Giro d’Italia a urobil dôležitý krok smerom k celkovému prvenstvu. Jazdec tímu SAE Emirates prišiel do cieľa na vrch Mottolino s náskokom 30 sekúnd pred Kolumbijčanom Nairom Quintanom z Movistaru.

Shooty: Nevhodný nábytok

Atentát na Roberta Fica – aktuálny súhrn:

  • Šutaj Eštok povedal, že sa vyšetruje aj verzia, že atentátnik Juraj C. nebol osamelý vlk
  • vychádzajú aj z toho, že 2 hodiny po atentáte bola vymazaná jeho komunikácia na webe
  • Gašpar informoval, že bola zadržaná osoba, ktorá chystala útok podobný streľbe v Prahe
  • stretnutie lídrov strán nateraz nebude, prezidentka Čaputová ešte vidí šancu neskôr
  • premiér Fico je podľa nemocnice mimo ohrozenia života, jeho stav je však stále vážny

Slovenskí vodní slalomári získali na ME v slovinskom Tacene bronz v tímovej súťaži C1. Matej Beňuš, Michal Martikán a Marko Mirgorodský za víťaznými Slovincami zaostali o 1,36 sekundy. Druhé miesto obsadilo Česko s mankom 23 stotín. (tasr)

Ľubomír Solák vysvetľuje to, že urobili domovú prehliadku u atentátnika až v piatok, tým, že o tom rozhoduje sudca. „Musíte sa opýtať jeho,“ povedal policajný prezident. Dodal, že objekty monitorovali.

Poslanec Smeru a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar kritizuje médiá a poučuje ich, ako by mali zmeniť svoju prácu. „Mnohí z novín ste používali len ‚Fico‘; je to prazačiatok toho, ako si ľudia vytvárajú prístup k funkciám a štátu,“ povedal.

Atentátnik na Fica bol aj na výjazdovom rokovaní vlády v Trnave či Galante, povedal minister obrany Kaliňák. „Asi čakal na príležitosť,“ uviedol. Aj Jednota dôchodcov Slovenska tvrdí, že sa im útočník v minulosti vyhrážal.

Robert Kaliňák povedal, že chceli s okrúhlym stolom lídrov strán čakať, kým Robert Fico ako predseda strany bude v stave, aby sa mohol zúčastniť. A to podľa neho najmä vtedy, keď sa zlepšuje prognóza. „Náš postoj bol taký, že je to vec, ktorá pre nás je hodná rešpektovania, len teraz sa jej nevieme zúčastniť,“ vyhlásil.

Robert Kaliňák neodsúdil výroky predsedu Andreja Danka, ktorý povedal, že by vyfackal Michala Šimečku a roztrhal by politikov. „Nikoho nebudem súdiť,“ povedal minister obrany s tým, že nie je učiteľ, aby predsedovi SNS hovoril, čo má robiť.

Slovenský futbalista Dávid Hancko strelil gól v záverečnom 34. kole holandskej Eredivisie a prispel k víťazstvu Feyenoordu 4:0 nad Excelsiorom. Feyenoord skončil v tabuľke na druhom mieste so 7-bodovou stratou na prvý PSV Eindhoven. (tasr)

Niekdajší prezident Andrej Kiska v rozhovore hovorí, ako sa správajú ochranky v niektorých iných krajinách. „Poľskí ochrankári agresívne a asertívne z uličky nákupného centra ľudí priam odhadzovali. Keď som vstúpil do nejakého obchodu, tak tam pomaly do každej kabínky nabehlo snáď šesť chlapov,“ spomína.

Holanďan Max Verstappen vyhral VC Emilia Romagna seriálu formuly 1. Úradujúci majster sveta na Red Bulle si upevnil vedenie v celkovom hodnotení a dosiahol piaty triumf v sezóne. Druhý bol Lando Norris (McLaren), tretí Charles Leclerc (Ferrari).

Minister Matúš Šutaj Eštok opäť kritizuje opozíciu a médiá. „Aby opozícia a médiá nevytvárali z niečoho normálneho niečo, čo je hodné toho, aby niekto prišiel, vytiahol zbraň a niekoho zabil,“ vyhlásil. Hlavné bezpečnostné opatrenie podľa neho je, že sa prestanú zneužívať informácie a politici, ako aj novinári budú používať „rozumnejší slovník“.

Foto N - Tomáš Benedikovič

V stredu bude ďalšia bezpečnostná rada, oznámil Robert Kaliňák. Minister obrany povedal, že na rade by mali hovoriť o aktuálnej situácii, ale aj o tom, aké prijmú legislatívne zmeny, ktorými chcú zvýšiť ochranu osôb či inštitúcií.

Na Slovensku bol zadržaný páchateľ, ktorý v krajine chystal podobný útok, akým bola streľba na Karlovej univerzite v Prahe, povedal námestník SIS Pavol Gašpar, poverený jej riadením. Tvrdí, že sa pripravoval aj útok na nemocnice a že aj tu posilnili monitoring. Je podľa neho možné, že aj vrah z Handlovej môže niekoho inšpirovať.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Polícia pracuje pri vyšetrovaní atentátu na Roberta Fica aj s verziou, že útočník Juraj C. nebol osamelým vlkom, povedal Matúš Šutaj Eštok. Podľa ministra vnútra vychádzajú aj z toho, že dve hodiny po atentáte bola vymazaná jeho facebooková aj komunikačná história. „Ale nebola vymazaná ním a zrejme ani manželkou,“ uviedol.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Slovenskí hokejisti nastúpia na dnešný zápas proti Lotyšsku bez zmien v zložení formácií. V prípade víťazstva získajú istotu postupu do štvrťfinále. Pre obhajcov bronzu z Lotyšska by prípadná prehra znamenala koniec už po základnej skupine.

Matúš Šutaj Eštok vymenoval štyroch obvinených pre vyhrážky či schvaľovanie atentátu. Ide o 42-ročného muža zo Spišskej Novej Vsi, ktorý na Facebooku napísal, že premiér by mal zomrieť; 23-ročnú Bratislavčanku, ktorá nemala trestný záznam; 40-ročnú ženu z Nitry, ktorá nemala ani priestupok; a suseda politika, ktorému sa vyhrážal smrťou.

Výkon policajtov je po atentáte navýšený o 30 až 40 percent, uviedol Matúš Šutaj Eštok na tlačovke 4 dni po útoku. Minister vnútra povedal, že všetci policajti sú dnes v teréne a že monitorujú obchodné centrá, miesta, kde je veľa ľudí, ochraňujú nemocnice, ale aj obydlia ústavných činiteľov a politikov, ktorí dostali vyhrážky smrťou.