Denník N

Články

Minúta po minúte

  • hokejisti hrajú na MS od 16:20 proti Nemcom (predpovede)

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Futbalisti Bayeru Leverkusen neprehrali 49 zápasov v rade, čím prekonali európsky rekord Benficy Lisabon z roku 1965. Nemeckému tímu sa to podarilo po remíze 2:2 proti AS Rím, vďaka ktorej postúpil do finále Európskej ligy. Vyrovnávajúci gól strelil v 97. minúte.

USA chystajú clá na dovoz elektromobilov z Číny, píše Bloomberg, podľa ktorého ich vláda oznámi budúci týždeň. Ochranné opatrenia sa majú týkať aj batérií či solárnej techniky.

Argentína zavádza pre vysokú infláciu bankovku v hodnote 10-tisíc pesos, čo je dnes v prepočte asi 10 eur. Je to päťkrát vyššia hodnota, než akú mala doteraz najvyššia bankovka. Vo štvrtok bude v krajine generálny štrajk pre zlú hospodársku situáciu.

Gruzínsky veľvyslanec vo Francúzsku požiadal vládu o odvolanie pre jeho nesúhlas s návrhom zákona o takzvaných zahraničných agentoch, ktorý vyvolal masové protesty. Goča Džavachišvili povedal, že nie je schopný ísť smerom k Európe a súčasne sa pred ňou brániť.

V tento deň roku 1989 zomrel spisovateľ a signatár Charty 77 Dominik Tatarka. Za svoj nekonformný postoj voči komunistickému režimu bol počas normalizácie vylúčený z verejného života.

Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu, odkazuje Biely dom. Izrael podľa hovorcu pre národnú bezpečnosť Johna Kirbyho už vyvíja na palestínske hnutie značný tlak a proti zvyšným lídrov možno zasiahnuť lepšími spôsobmi ako akciou, ktorá významne ohrozí civilistov.

Počasie na dnes: Jasno až polojasno, popoludní od severozápadu pribúdanie oblačnosti a ojedinele slabé zrážky. Teplota 16 až 24 stupňov. (shmú)

Za víťaza volieb v Čade vyhlásili doterajšieho vojenského vodcu Mahamata Débyho Itna, ktorého otec predtým vládol tri desaťročia. Premiér Succs Masra odmietol výsledok uznať. Dlho odkladané voľby sa konali po troch rokoch vojenskej vlády.

Hokejisti New York Rangers vyhrali nad Carolinou 3:2 po predĺžení a v sérii play-off NHL vedú 3:0 na zápasy. V druhom nočnom stretnutí vyhral Dallas nad Coloradom 5:3, stav série je 1:1.

Hamas tvrdí, že vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael. Jeho delegácia predtým opustila rozhovory v Káhire a odišla do Kataru. Palestínske hnutie trvá na svojom návrhu. Izrael predtým tiež odmietol návrh predložený sprostredkovateľmi.

Ekonomický newsfilter: Ráž si trúfa na zakliate diaľnice severného Slovenska

  • Výdavkové limity potvrdzujú, že verejný dlh ešte narastie
  • Obrat na realitnom trhu sa odkladá, ceny opäť klesli

Nemecko zvažuje pri Izraeli podobné kroky, akými hrozia USA v prípade začatia veľkej operácie v Rafahu. Americký prezident Joe Biden predtým hovoril o zastavení dodávok zbraní.

Rusko priznalo požiar v rafinérii pri meste Kaluga v Kalužskej oblasti juhozápadne od Moskvy. Moskovský starosta Sergej Sobjanin tiež informoval, že protivzdušná obrana zlikvidovala ukrajinský dron mieriaci na metropolu. Rusi opäť útočili na Charkiv.

V Paríži muž predvedený na výsluch pre podozrenie z domáceho násilia vážne zranil dvoch policajtov. Na policajnej stanici sa zmocnil zbrane jedného z príslušníkov a začal strieľať. So zraneniami skončil v nemocnici aj on.

Putin navrhol za premiéra opäť Michaila Mišustina, Štátna duma by o ňom mala hlasovať ešte dnes. Doterajšia vláda podala demisiu podľa zvyklostí po pondelkovej inaugurácii na začiatku piateho Putinovho prezidentského obdobia.

Očakávané udalosti:

  • pokračuje rokovanie parlamentu (9:00)
  • poslanci budú odvolávať ministerku Šimkovičovú
  • líder PiS Kaczyński zvolal pochod Varšavou
  • v Poľsku protestujú aj farmári proti politike EÚ
  • rokovanie zástupcov diplomacie Arménska a Azerbajdžanu
  • začínajú sa MS v hokeji

V parlamente sa po vyše šiestich hodinách skončilo odvolávanie Zuzany Dolinkovej z Hlasu, poslanci budú hlasovať v utorok. „Všetky dôvody sú absurdné,“ reagovala ministerka na záver. Opozícia ju kritizovala aj za to, že v martinskej nemocnici vymenila vedenie a potom odišla aj vedúca projektového tímu a tretina jej ľudí.

Olympiakos FC sa stal druhým finalistom Konferenčnej ligy. Grécky klub zdolal Aston Villu v odvete semifinále 2:0. Jeho súperom bude Fiorentina. Finále sa bude hrať 29. mája v Aténach.

Bayer Leverkusen a Atalanta sa stretnú vo finále Európskej ligy. Nemecký klub bol blízko prvej prehry v sezóne, ale v odvete semifinále s AS Rím vyrovnal v 97. min. na konečných 2:2 Josip Stanišić.

Naše zdravotníctvo je veľmi kvalitné, hovorí Jozef Ježík (Smer) počas odvolávania ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas). Dodal, že veľmi dobre pozná Švédsko, Veľkú Britániu či USA a „vo veľa oblastiach sme na tom lepšie alebo na rovnakej úrovni,“ povedal.

Nemecko zaplatí dodanie troch amerických systémov HIMARS pre Ukrajinu. Tieto systémy na odpaľovanie rakiet umiestnené na podvozku nákladného vozidla budú pochádzať zo zásob americkej armády.

Táto vládna garnitúra má akési pomýlené vnímanie hrozieb, komentuje Newsfilter investigatívu Smeru, ktorý objavil 15 rokov starý článok Michala Šimečku. „Ak je odborný článok, ktorý k ničomu nevyzýval, ale opisoval skutočnosť, to najhoršie, čo sa dá na Šimečku vytiahnuť, je na tom predseda PS veľmi dobre.“

Slovenskí hádzanári nečakane zvíťazili v kvalifikácii o postup na MS na palubovke favorizovaného Poľska 29:28. Odveta je na programe v nedeľu o 17.30 h v Topoľčanoch. Úspešnejší tím z tohto dvojzápasu postúpi na budúcoročné MS.

Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie zapísalo na súpisku majstrovstiev sveta maximálny počet 25 hráčov. Padla tým alternatíva, že by sa k tímu mohol pripojiť niektorý z hráčov, ktorí pôsobia v zámorskej AHL.

Tomáš Tatar verí, že v bránke Nemecka nastúpi najväčšia hviezda tímu Philipp Grubauer. Obaja boli spoluhráčmi v Seattli Kraken. „Bola by to taká malá rivalita,“ hovorí kapitán Slovenska, podľa ktorého si jeho tím môže od Nemcov zobrať zodpovednosť a pracovitosť.

Množstvo mladých ľudí by chcelo mať aj dve-tri deti, ale nemajú ich, pretože im podmienky v krajine nevyhovujú, vraví demograf a prognostik Boris Vaňo. „Sem spadajú financie, bývanie, možnosti zlaďovania práce a rodiny, dostupnosť predškolských zariadení, pružný pracovný čas a tak ďalej.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Zuzana Dolinková nedostatočne komunikuje, povedal poslanec SaS Tomáš Szalay počas odvolávania ministerky. „Je to skôr internetová, instagramová komunikácia,“ povedal s tým, že ani poslanci na výbore pre zdravotníctvo nemajú úplne jasno, čo sa na ministerstve zdravotníctva deje.

Parlament ani dnes nehlasoval o Fonde na podporu umenia, kritizovaný návrh SNS však zrejme získa aj podporu Hlasu. „Likvidujeme funkčnú inštitúciu, a to len preto, že niekto ju chce politicky ovládnuť, konkrétne SNS,“ hovorí Zora Jaurová (PS).

Trupy lietadiel Boeing pravidelne opúšťali výrobu s vážnymi nedostatkami, tvrdí bývalý inšpektor kvality. Santiago Paredes pracoval vo firme Spirit AeroSystems, čo je najväčší firemný dodávateľ Boeingu, a tvrdí, že kusy pripravené na expedíciu mali často až 200 chýb.

Gazprom rozpredáva nehnuteľnosti v Moskve, odôvodňuje to sťahovaním do Petrohradu. Firmu k tomuto kroku prinútila podľa médií skôr potreba peňazí, pretože Gazprom za minulý rok vykázal po prvý raz po vyše 20 rokoch stratu. (rzeczpospolita)

O vyhrážkach, aké v utorok zažili školy, by sme nemali hovoriť ako o senzácii, tvrdí psychologička Eva Klimová. Častou chybou je podľa nej aj podsúvanie politických názorov deťom o tom, ako to v tejto krajine nefunguje. „Rovnako vážne je nerešpektovanie pocitov detí a zľahčovanie udalosti,“ vysvetľuje.

Volodymyr Zelenskyj odvolal z funkcie šéfa štátneho bezpečnostného úradu, ktorý má na starosti ochranu najdôležitejších činiteľov v krajine. Prepustenie Serhija Ruďu súvisí s odhalením skupiny ruských agentov, ktorí údajne plánovali atentát na Zelenského.

Martin Pospíšil by mal nastúpiť v zápase Slovensko – Nemecko na MS v hokeji 2024. Po tréningu to potvrdil asistent trénera Peter Frühauf, sám hráč sa vyjadril, že by rád nastúpil. Miroslav Šatan však opakovane vyzýva na opatrnosť a váži slová.

Sieť predajní Terno a Kraj sa po dlhých rokoch strát dostala prvýkrát do zisku, zarobila zhruba 380-tisíc eur. Metro po 3,5-miliónovom medziročnom zhoršení hospodárskeho výsledku, naopak, padlo do straty 1,8 milióna eur.

Čína postaví v Maďarsku nový železničný obchvat pre nákladnú dopravu aj železničnú rýchlotrať z letiska do centra Budapešti, oznámil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po rokovaní maďarskej vlády s čínskym prezidentom.

Aby mladý hokejista ako Juraj Slafkovský takto prevzal vedenie rozhovoru, to sa mi ešte nestalo, spomína reportérka Darina Vymětalíková. V rozhovore hovorí, ako v Česku vnímajú tím Slovenska či trénera Ramsayho a čo ju prekvapuje na ošiali okolo Slafkovského.

Juraj Slafkovský sa víta s fanúšikmi počas hokejovej exhibície All Star legiend v Tipsport aréne v Banskej Bystrici 30. apríla 2023. Foto - TASR/Ján Krošlák

Čína je jedným z pilierov nového svetového poriadku, vyhlásil Viktor Orbán po stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Orbán dodal, že Maďarsko podporuje čínsky mierový plán pre Ukrajinu. Obaja politici dali najavo, že ich krajiny prehĺbia spoluprácu.

Počas jazdy na kajaku v Rakúsku zomrel 54-ročný Čech. Nešťastie sa stalo blízko obce Weissenbach am Attersee. Muž počas zjazdu na nebezpečnom mieste vypadol z kajaku a nemohol sa dostať z divokej vody.

Šimkovičová, Machala a Michelko majú pocit, že sú majiteľmi kultúry, píše v Newsfiltri Tomáš Gális. „Pri nástupe štvrtej vlády Roberta Fica ešte nebolo úplne jasné, že sa jednou z jej hlavných tém stane kultúra. Ale trojčlenná akčná skupina to dokázala. K problematike pritiahla toľko pozornosti, ako sa to naposledy podarilo ministrovi Ivanovi Hudecovi.“

Mohli sme urobiť omnoho viac, ak by ste za 12 rokov nerozkradli zdravotníctvo, odkázal poslanec KDH Peter Stachura ministrovi Richardovi Rašimu. Ten viac ako hodinu obhajoval ministerku Zuzanu Dolinkovú počas pokusu opozície ju odvolať.

Americký prezident Joe Biden stratil trpezlivosť a zastavil dodávku bômb pre Izrael. Urobil tak pre obavy, že Izrael napriek varovaniam spustí veľkú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Richard Raši (Hlas) viac ako hodinu obhajoval ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú, ktorú sa snaží odvolať opozícia. Kritizoval bývalú vládu aj osobne útočil na niektorých predkladateľov návrhu na odvolanie.

Majú čmeliaky, zebričky či raky nejakú formu vedomia? Je to možné, uvádza nová deklarácia. Táto téma sa spája s viacerými (etickými) dilemami: ak sa nejaká forma vedomia prizná aj hmyzu, čo to bude znamenať napríklad pre hubenie škodcov na poliach?

USA rozšírili zoznam čínskych firiem, ktoré majú obmedzený prístup k pokročilým americkým technológiám. Pribudli desiatky ďalších spoločností, niektoré sa podľa Bieleho domu podieľali na špionážnych aktivitách proti Spojeným štátom.

Ceny ropy rastú zhruba o pol percenta, severomorský Brent sa blíži k 84 dolárom za barel. USA v pravidelnej štatistike oznámili väčšie zníženie zásob, než čakali analytici, okrem toho rastie dovoz do Číny.

V nedeľu v Bratislave kapacitne posilnia viaceré linky MHD. Dôvodom je koncert v areáli Incheba, na ktorom vystúpia Jean-Michel Jarre a Brian May.

Peter Sagan obsadil v druhej etape pretekov Okolo Maďarska 39. miesto. Novým lídrom podujatia sa stal Saganov spolujazdec zo slovenského tímu Pierre Baguette, Čech Martin Voltr.

V Nitre objavili archeológovia 3 600 rokov starý hrob. Našli ho v okolí bývalého obchodného domu Prior, pravdepodobne bol súčasťou rozľahlého pohrebiska. Výskum je súčasťou projektu rekonštrukcie a rozšírenia pešej zóny.

3600 rokov starý hrob v centre Nitry. Foto - Mesto Nitra

Ukrajinskí poslanci schválili vyššie pokuty pre mužov, ktorí sa vyhýbajú mobilizácii. Krajina, ktorá už vyše dva roky odoláva ruskej agresii, má problémy s nedostatkom vojakov. Zákon ešte musí podpísať prezident Volodymyr Zelenskyj.

Muž z Nórska dostal v Londýne doživotný trest, sebe aj platiacim záujemcom mrzačil genitálie. Operácie vysielal naživo cez internet. Priznal sa k piatim prípadom úmyselného ublíženia, prepustiť ho môžu najskôr po 22 rokoch vo väzení.