Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

USA sa domnievajú, že Izrael použil americké zbrane pri úderoch v Pásme Gazy, ktoré odporovali medzinárodnému právu. Podľa agentúr Reuters a AP sa to uvádza v správe, ktorú zaslal Biely dom kongresu.

Je to v hlavách, hľadal príčinu prehry s Nemeckom Peter Cehlárik. Juraj Slafkovský však nesúhlasil. „To si myslí on. Ja si myslím, že prvé dve tretiny sme hrali proste zle.“ Cehlárik tiež povedal, že treba menej hovoriť a viac hrať. Keď novinári o tomto výroku povedali Craigovi Ramsaymu, ten sa zasmial: „Dobre to vystihol.“

Českí hokejisti vyhrali nad Fínskom 1:0 po predĺžení a nájazdovom rozstrele. Rozhodujúci gól strelil v zápase pražskej A-skupiny v prvej sérii nájazdov Ondřej Kaše.   

Prezidentkina návšteva Kyjiva môže byť nadlho posledným dôstojným kontaktom Slovenska s Ukrajinou na najvyššej úrovni, píše Juraj Javorský. „Nebude ľahké zabudnúť na to, ako Pellegrini zapredal ukrajinský boj za slobodu za vidinu svojho vlastného víťazstva. O to je ťažšie si predstaviť, že by sa raz aj on vybral za Zelenským. Na to je príliš zbabelý.“

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do 3. kola na antukovom turnaji WTA 1000 v Ríme. V pozícii kvalifikantky vyradila nasadenú dvadsaťšestku Britku Katie Boulterovú 6:4 a 7:6 (8).

Švédski hokejisti zdolali USA 5:2 v druhom zápase ostravskej skupiny MS v hokeji. Vyhrávali 3:1, no Američania znížili a Švédi definitívne rozhodli dvomi gólmi do prázdnej bránky.

Po zásahu zásobníka ropy v Luhanskej oblasti anektovanej Ruskom zomreli najmenej 3 ľudia a ďalších 7 utrpelo zranenia. Uviedlo to proruské vedenie neuznanej Luhanskej ľudovej republiky, ktoré úder pripísalo ukrajinským silám.

Vladimir Putin znovu vymenoval Michaila Mišustina za premiéra. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou. Mišustin formálne odstúpil z postu po tom, čo sa Putin oficiálne ujal úradu prezidenta na piate funkčné obdobie. Tento krok vyžaduje ústava.

Kuvajtský emir Mišál Ahmad Džábir Sabah rozpustil mesiac po voľbách parlament a prevzal spolu s vládou jeho právomoci. Monarcha to oznámil v televíznom prejave. Dodal tiež, že pozastavuje niektoré články ústavy maximálne na štyri roky.

Novaka Djokovića zasiahla do hlavy plastová fľaša od vody, keď opúšťal kurt po víťazstve 6:3, 6:1 nad Francúzom Corentinom Moutetom v 2. kole antukového turnaja v Ríme. V bolestiach ležať na zemi, zo štadióna ho vyviedla ochranka.

Ukrajina podľa Volodymyra Zelenského vyšle viac vojakov na obranu Charkivskej oblasti, kde ruské sily od rána útočia na novom fronte. Ukrajinský prezident uviedol, že Kyjiv na obranu svojich pozícií poskytuje všetko potrebné.

Martin Pospíšil po zápase s Nemeckom plakal, keď si spomenul, že pred rokom po šiestich otrasoch mozgu len sníval o tom, že bude hrať v NHL a na majstrovstvách sveta. „Od januára do apríla minulého roka som nemohol šoférovať, nemohol som robiť obyčajné veci.“

Členské štáty Svetovej zdravotníckej organizácie sa nedohodli na novom pandemickom dohovore. Rokovania podľa pôvodných plánov chceli uzavrieť do dneška. Rozhovory o texte, ktorý by mal zlepšiť medzinárodnú odozvu na pandémie a šírenie nákazlivých chorôb, však budú naďalej pokračovať, povedal predstaviteľ WHO Roland Driece.

Ak dieťa, ktoré sa učí čítať, nebaví text v knihe, napíšte mu na papier vtip, ktorý môže prečítať, radí v rozhovore pedagogička Jana Šillerová. „Ak dieťa baví počítať, môžeme mu dať za úlohu prečítať v knižke každé tretie slovo. Ak je nadané pohybovo a nevydrží na jednom mieste, môže po každej prečítanej vete urobiť lastovičku.“

Majster apdejtov sadol na bieleho koňa a chcel by do pekla stiahnuť celú krajinu, píše o premiérovi Viliam Klimáček. „Myslím, že kým tu bude dosť slobodných ľudí, ktorí okrem iného budú prispievať aj na finančné zbierky pre Ukrajinu, nepodarí sa mu to.“

Hamas vyhlásil, že rokovania o prímerí v Pásme Gazy sú opäť na začiatku, pretože Izrael prakticky odmietol návrh dohody predložený sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta. Rokovania sa vo štvrtok skončili bez toho, aby priniesli dohodu.

Návrh SNS o mimovládnych organizáciách je ešte prísnejší ako ten v Maďarsku, vraví v rozhovore Zuzana Petková, riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu. „Sankcie sú omnoho vyššie. Ministerstvo vnútra bude môcť za malé porušenie pravidiel občianske združenie rozpustiť, vymazať z registra.“

Viac ako 400-tisíc ľudí už muselo na juhu Brazílie opustiť svoje domovy pre záplavy, ktoré oblasť sužujú od minulého týždňa. Počet mŕtvych sa zvýšil na 116. Meteorológovia v najbližších dňoch očakávajú ďalšie výdatné dažde. (afp)

Vo veku 86 rokov zomrel matematik Jim Simons, americký miliardár a priekopník takzvaného kvantitatívneho investovania. S pomocou matematických modelov a algoritmov sa mu darilo dosahovať závratné výnosy.

300 slov z MS: Tatar veril, že Slováci mohli Nemcov zdolať. O prehre rozhodli dve veci. Slovenskí hokejisti boli často vylúčení, a keď mali šancu, tak dostali gól. „Nehrali naplno 60 minút,“ hodnotil bývalý hokejista Michal Handzuš.

EÚ po eurovoľbách rýchlo spečatí obchodnú dohodu s blokom Mercosur, vyhlásil Rupert Schlegelmilch, hlavný vyjednávač Bruselu v rokovaniach s juhoamerickým blokom. Dohoda bola terčom protestov farmárov a odmieta ju aj Emmanuel Macron. (euractiv)

Reportéri Washington Post mesiace zisťovali, ako Putin v Rusku buduje dystopickú spoločnosť. Hovorí o špine zo Západu a vyzýva ženy, aby mali osem detí. Niektorí ľudia po poskytnutí rozhovoru dostali varovania a skončili vo väzení.

Hokejista Dominik Graňák aj komentátor Pavol Gašpar sa zhodujú, že Craig Ramsay mal zobrať trénerskú výzvu. „Ani dvojnásobný kontakt hokejky s betónom a minimálne jeden s lapačkou nestačil na zmenu verdiktu,“ hovorí Gašpar.

Donald Trump má za sebou doteraz najdramatickejšie dni na súde. Bývalá pornoherečka Stormy Daniels vypovedala, ako s ňou mal údajne sex. Tvrdí, že keď vošla do jeho apartmánu, vítal ju v hodvábnom pyžame „ako zakladateľ Playboya“.

Stormy Daniels na súde. Foto - TASR/AP

Švajčiarski hokejisti vyhrali nad Nórskom 5:2 v pražskej A-skupine MS. Nóri dokázali ešte v prvej tretine odpovedať na Andrighettov úvodný gól turnaja, ale v ďalšom priebehu už mal po každej stránke navrch favorit.

Správa o financovaní Pellegriniho kampane je výsmechom všetkým, ktorí ešte veria v transparentnú politiku, píše Tomáš Hudák. „Tak ako v prípade kauzy úplatku pre Imreczeho, ktorý sa podľa exšéfa finančnej správy doručoval v škatuli od šampanského, aj tu bude zrejme stačiť Pellegriniho strohá veta: Tému považujem za uzavretú.“

Juraj Blanár povedal, že Slovensko hlasovalo v OSN za rezolúciu o posilnení práv Palestíny v OSN v prvom rade preto, aby podporilo mierové riešenie dvoch štátov. „Je to jediná cesta k dosiahnutiu udržateľného mieru v regióne a potvrdeniu historického práva Palestíny na sebaurčenie a miesto v OSN,“ tvrdí minister zahraničných vecí.

Ján Volko obsadil na atletickom mítingu Diamantovej ligy v Dauhe 8. miesto na 200-metrovej trati s časom 21,23. Zvíťazil Američan Kenneth Bednarek vo svetovom výkone roka 19,67.

Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhral 7. etapu Giro d’Italia a upevnil si pozíciu lídra celkovej klasifikácie. V 41 kilometrov dlhej časovke zvíťazil o 17 sekúnd pred Talianom Filippom Gannom.

Maltský vicepremiér a kandidát na eurokomisára Chris Fearne rezignoval pre obvinenie, že sa podieľal na podvode pri privatizácii nemocníc. Niekdajší minister zdravotníctva vyhlásil, že sa necíti vinný, ale že blaho krajiny musí byť na prvom mieste.

Slovenskí hokejisti prehrali 4:6 s Nemcami v prvom zápase na majstrovstvách sveta v Ostrave. Slovenské góly strelili Hrivík, Fehérváry, Hudáček a Sukeľ, jeden gól im neuznali pre ofsajd po nemeckej trénerskej výzve.

Foto - TASR/AP

Richard Sulík píše, čo je Green Deal a prečo podľa neho nie je uskutočniteľný. „Nepopierame klimatické zmeny. Hovoríme však – hľadajme riešenia racionálne a nie dogmatické. Riešenia funkčné, nie škodlivé.“

Na severovýchode Afganistanu si záplavy vyvolané silnými dažďami vyžiadali najmenej 50 obetí. Počet mŕtvych v provincii Baghlán sa však podľa úradov môže ešte zvýšiť. V noci na sobotu v oblasti očakávajú ďalšie silné búrky. (reuters)

Na strednom a východnom Slovensku sa môže v sobotu vyskytnúť prízemný mráz. Pre viacero oblastí platí od polnoci do 7. hodiny ráno výstraha 1. stupňa. (shmú)

Aj v Kyjive vedia, že s Pellegrinim prídu len frázy o mieri, píše v Newsfiltri Jana Shemesh. „Dnešná návšteva Zuzany Čaputovej končí jednu kapitolu našich vzťahov s Ukrajinou, počas ktorej aspoň jeden z najvyšších ústavných činiteľov jasne vyjadroval podporu susedovi napadnutému agresorom. Za Pellegriniho nič také nehrozí.“

USA oznámili nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 400 miliónov dolárov. Ide o vybavenie z amerických zásob, na Ukrajinu sa teda dostane pomerne rýchlo. Ide napríklad o rakety pre systém protivzdušnej obrany Patriot, strely zem – vzduch Stinger, obrnené vozidlá Bradley či protitankové strely Javelin.

V meste Gaza zomreli štyria izraelskí vojaci, izraelské straty počas ofenzívy sa zvýšili na 271. Všetci dnes zabití vojaci mali 19 rokov, zrejme zomreli pri explózii, keď zasahovali v areáli školy, pretože mali informácie, že sú tam bojovníci Hamasu. (haarec)

Princeznej Kate, ktorej zistili rakovinu, sa darí dobre, povedal jej manžel a následník britského trónu princ William. Podľa agentúry Reuters išlo o vzácne verejné vyhlásenie k zdravotnému stavu Kate, ktorá podstupuje preventívnu chemoterapiu.

Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu, podľa ktorej by sa Palestína mala stať plnohodnotným členom organizácie. Schválený návrh uvádza, že je na to pripravená, a vyzýva Bezpečnostnú radu OSN, aby návrh v tomto smere schválila. Minulý mesiac takýto postup v Bezpečnostnej rade vetovali Spojené štáty.

Donald Trump v apríli povedal predstaviteľom ropného a plynárenského sektora, že by mali darovať miliardu dolárov na jeho kampaň. Povedal im, že by to pre nich bolo výhodné, pretože v prípade zvolenia by zrušil environmentálne regulácie, ktoré na sektor dopadajú, píšu Washington Post a New York Times s odvolaním sa na informované zdroje.

Prvý medziročný prepad produkcie slovenského priemyslu po siedmich mesiacoch spôsobili v marci automobilky, ukazuje Graf dňa. Zväz automobilového priemyslu však hovorí, že odvetvie je stále na ceste k tomu, aby v tomto roku zvýšilo výrobu na nový rekord.

Spotrebiteľská dôvera v USA v máji klesla na 6-mesačné minimum, prispeli k tomu obavy domácností z vývoja inflácie, nezamestnanosti a úrokových sadzieb. Vyplýva to z predbežných výsledkov prieskumu Michiganskej univerzity.

Víkendové politické diskusie:

  • Sobotné dialógy (RTVS): Tibor Gašpar (Smer), Gábor Grendel (OĽaNO/Slovensko)
  • V politike (TA3): Veronika Cifrová Ostrihoňová (PS), Jana Bittó Cigániková (SaS), Erik Kaliňák (Smer), Branislav Ondruš (Hlas)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Erik Tomáš (Hlas), Majerský (KDH)
  • Na telo (Markíza): Igor Matovič (OĽaNO/Slovensko); Eduard Chmelár, Magda Vášáryová

Hamas sa chystá v nasledujúcich dňoch zintenzívniť boje na severe a v strede Pásma Gazy, aby ukázal Izraelu, že má stále funkčné veliteľské štruktúry aj inde ako na juhu v oblasti Rafahu, píše izraelský denník Haarec s odvolaním sa na palestínske zdroje.

Za protesty som poľnohospodárom vďačný, tvrdí eurokomisár Janusz Wojciechowski, hoci veľká časť z nich je namierená proti politike eurokomisie. Podľa neho by Únia v budúcnosti farmárov k ekologickým postupom nemala nútiť, ale motivovať. (euractiv)

Trumpov exporadca Steve Bannon neuspel s odvolaním v kauze pohŕdania kongresom. Súd mu potvrdil štvormesačný trest väzenia. Bannon odmietol vypovedať pred kongresmanmi, ktorí vyšetrovali vpád Trumpových fanúšikov do Kapitolu v roku 2020.

Banky na Slovensku úročia termínované vklady štedrejšie, ako je bežné vo väčšine krajín eurozóny, a od konca minulého roka sa rozdiel zväčšuje. Na jednoročných vkladoch si ľudia v marci ukladali peniaze v priemere za 3,5 percenta.

V parlamente sa skončila rozprava k odvolávaniu ministerky Martiny Šimkovičovej. V jej závere vystúpil Roman Michelko (SNS), ironizoval výhrady opozície voči ministerke a pohrozil tým, ktorí by chceli protestovať proti zmenám vo Fonde na podporu umenia.

Ministerstvo financií tvrdí, že nové výdavkové limity nemožno porovnávať s doterajšími. Dôvodom je, že po novom sú vypočítané inou metodikou a zohľadňujú napríklad aj vplyv výdavkov samospráv.

V deň, keď prezidentka Zuzana Čaputová prišla na svoju poslednú cestu do Kyjiva, zneli mestom sirény a Rusi sa na východe Ukrajiny pokúsili otvoriť nový front. „Pani prezidentka bola vždy vernou podporovateľkou našej obrany proti ruskému teroru,“ povedal Volodymyr Zelenskyj.

Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj. Foto N - Vladimír Šimíček