Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Futbalisti Paríža St. Germain a Borussie Dortmund postúpili do semifinále Ligy majstrov. PSG vyhralo v odvetnom štvrťfinále v Barcelone 4:1, Borussia porazila Atletico Madrid 4:2.

V britskom parlamente prešiel prvým hlasovaním zákon o prísnom zákaze predaja cigariet pre mladistvých. Proti návrhu premiéra Sunaka však hlasovali desiatky jeho vlastných spolustranníkov.

Keby Smer vládol bez prestávky, Roškovej kauzy by zastavila polícia a špeciálna prokuratúra by tento záver potvrdila, komentuje Newsfilter. „Inými slovami – takýto typ trestných činov bolo na Slovensku možné stíhať len po tom, ako Robert Fico prestal byť na chvíľu premiérom.“

Venezuela uzatvára svoje veľvyslanectvo a konzuláty v Ekvádore kvôli zásahu ekvádorských bezpečnostných zložiek na mexickej ambasáde v Quite. Venezuela tiež podporuje mexickú snahu o pozastavenie ekvádorského členstva v OSN.

Španielsko vyzvalo štáty EÚ, aby bezodkladne uznali palestínsku štátnosť. K dosiahnutiu mieru na Blízkom východe podľa neho treba dvojštátne riešenie medzi Izraelom a Palestínou. EÚ by ho mala prijať bezodkladne, vyhlásil španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. (euractiv)

Ján Mazák ostáva členom súdnej rady aj po odvolaní. „Nevidím dôvod sa vzdať. Nech ma odvolajú“, povedal. Je zvedavý, ako sa Ústavný súd vysporiada s jeho ústavnou sťažnosťou. „Ak by ju odmietol, bol by som dosť prekvapený. Celá judikatúra hovorí v môj prospech,“ dodal s tým, že na Slovensku sa to ale nedá vylúčiť.

Pred parlamentom v gruzínskom Tbilisi protestovali tisícky ľudí proti zákonu o zahraničných agentoch. Odporcovia zákona návrh prirovnávajú k podobnému ruskému zákonu, ktorý poslúžil Kremľu na rozdrvenie opozície a umlčanie nezávislých médií.

Robert Fico určite videl, ako Európe došla trpezlivosť s Maďarskom, vraví vplyvný nemecký poslanec Anton Hofreiter. Fico podľa neho skúša ísť rovnakou cestou ako Viktor Orbán, no keďže tlak EÚ je silnejší než v minulosti, nie je si istý, či Fico bude ochotný zájsť tak ďaleko.

PS sa obáva, že súdna rada už ďalej nebude plniť kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní nezávislosti súdnictva. Podľa poslankyne Lucie Plavákovej sa k tomu dnes priblížila odvolaním predsedu Jána Mazáka a zvolením nového člena, ktorý podľa strany nemá pre funkciu žiadne predpoklady.

Hokejisti Spišskej Novej Vsi postúpili prvýkrát v histórii do extraligového finále. Obhajcu titulu z Košíc vyradili po výhre 2:1 v rozhodujúcom siedmom zápase semifinále. Vo finále nastúpia proti Nitre, prvý zápas sa hrá v piatok v Spišskej Novej Vsi.

Ani v 19. storočí neboli všetci Slováci rusofili, vraví historik Jan Rychlík. „Vajanský bol veľkým rusofilom a na Národné noviny bral peniaze od ruského veľvyslanectva vo Viedni. Keď raz mladému Milanovi Hodžovi vyčítal, že nie je dobrý Slovan, Hodža mu to vrátil slovami, že takým Slovanom, ktorý by bozkával ruku cárovi a bral peniaze od ruského veľvyslanectva, naozaj nie je – a ani byť nechce.“

Jan Rychlík. Foto N - Tomáš Benedikovič

Európska únia začne pracovať na rozšírení sankcií voči Iránu, uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po mimoriadnej videokonferencii ministrov. Návrh verejne podporujú Nemecko, Francúzsko aj viacerí ďalší členovia EÚ.

Na Ukrajine je po dvoch rokoch od začiatku ruskej invázie nezvestných okolo 37-tisíc ľudí. Oznámil to ombudsman Dmytro Lubinec s tým, že ide o vojakov aj civilistov, dospelých aj deti. Dodal, že skutočný počet bude výrazne vyšší, pretože Rusko okupuje okolo 20 percent ukrajinského územia.

Český premiér Petr Fiala vo Washingtone rokuje so šéfom snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom a s ďalšími zástupcami kongresu. Hovoriť by mali o česko-amerických vzťahoch, ale aj o balíku finančnej pomoci pre viaceré krajiny vrátane Ukrajiny.

Väčšina súdnej rady odvolala Jána Mazáka z funkcie predsedu bez toho, aby si vypočuli jeho argumenty. Odvolaný predseda z rokovania odišiel. Odmietol byť prítomný na zasadnutí a počúvať návrh na svoje odvolanie, keďže nemal čas na dostatočnú prípravu.

Protest pred parlamentom uzavrelo spoločné vyhlásenie organizátorov, v ktorom sa obrátili priamo na premiéra. „Robert Fico nás vyzýva, aby sme nevyhrocovali vášne v uliciach. Odkazujeme mu: umožnite odbornej obci a občanom podieľať sa na príprave legislatívy tak, ako vám určuje zákon. Budeme korektne a vecne vyjednávať a nebudeme musieť kričať z námestí,“ uviedli.

Spolok koncertných umelcov vyjadruje pobúrenie nad „snahou o politické ovládnutie“ Fondu na podporu umenia. „Ak nemáte konštruktívne návrhy, ako zlepšovať umelecké prostredie, aspoň neohrozujte to, čo aktuálne funguje,“ odkázal spolok poslancom kultúrneho výboru.

Rusko dostalo pozvánku na oslavy 80. výročia vylodenia v Normandii, Vladimir Putin však nie je vítaný. Združenie Mission Libération, ktoré podujatie organizuje, zatiaľ neuviedlo, kto by Rusko mohol zastupovať.

Požiar historickej budovy burzy v Kodani sa popoludní podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú a približne polovica budovy zo 17. storočia zhorela. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Danglár: Národní kulturisti

V rovnaký deň, ako sa rozbehla zbierka pre Ukrajinu, Fico s Blanárom oznámili, že členovia vlády tento rok vycestujú do Číny, Azerbajdžanu, Brazílie či na Kubu, píše Newsfilter. V čase, keď je oficiálna zahraničná politika slovenskej vlády hanebná, tak iniciatíva dáva demokratickému svetu signál, že veľká časť Slovenska je na správnej strane.

V bratislavskom Ružinove má vzniknúť nový realitný komplex s hotelom aj bytovým domom za 21 miliónov eur. Hotel má ponúknuť 160 izieb a v bytovom dome bude ponúknutých 42 bytov. Za zámerom stojí developer Retep.

Odvolanie Jána Mazáka je upozornením, že súdna rada naberá nový smer, povedala poslankyňa SaS Mária Kolíková v narážke na názov vládnej strany. Exministerka spravodlivosti sa Mazákovi poďakovala za podporu pri zmenách v justícii a pri obhajobe hodnôt spravodlivosti.

Navrhované vládne zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia podľa jeho bývalého riaditeľa nie sú vo verejnom záujme. „Ich funkciou je iba to, aby umožnili presúvanie peňazí podľa pokynov,“ vyhlásil Jozef Kovalčík na proteste pred Národnou radou.

Nepracujete na dôležitých opatreniach a namiesto toho ničíte to, čo sa tu vytvorilo, odkázala vláde Lucia Szabová z Klimatickej koalície. Na proteste pred parlamentom vyhlásila, že takto sa štát nespravuje. Vláda podľa nej svojím konaním riskuje pokuty, súdy a medzinárodnú blamáž.

Foto N - Šimon Kern

Rafael Nadal odohral prvý zápas od začiatku januára, keď si obnovil zranenie bedrového kĺbu. Španielsky tenista v ňom porazil Taliana Flavia Cobolliho 6:2, 6:3 a na turnaji v Barcelone postúpil do 2. kola. (bbc)

Z vyjadrení KDH je zjavné, že ani jeho politici ešte nevedia, ako presne bude vyzerať zákon o medveďoch, ktorý od hnutia prebral minister Tomáš Taraba. Predseda KDH Milan Majerský hovorí, že dnes sa dozvedeli o „jemnom doplnení“ svojho zákona a že ten pôjde na vládu. ,,V prípade, že bude zachovaný obsah, tak tento návrh v parlamente podporíme.“

Odvolaním predsedu súdnej rady Jána Mazáka sa podľa KDH ukázalo, že vládna koalícia valcuje ďalej. Šéfka klubu KDH Martina Holečková pripomína, že hoci o jeho odvolaní rozhodli členovia rady, bol to premiér Fico, kto verejne odkázal, že sa čoskoro rozhodne o Mazákovom osude.

Českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu sa už podarilo zohnať 500-tisíc kusov delostreleckej munície. Premiér Petr Fiala počas návštevy USA vyhlásil, že nie je dôvod, prečo by to do roka nemohol byť ďalší milión. (čtk)

Pred parlamentom sa koná spojené zhromaždenie za kultúru, médiá aj životné prostredie a občiansku spoločnosť s heslom Vy rozdeľujete, my sa spájame.

Menštruácia nezhoršuje športový výkon, jeden ideálny tréning s ohľadom na cyklus neexistuje, hovorí kondičná trénerka Romana Kiapešová. „Sama som mala osem rokov nepravidelný cyklus, bola som pretrénovaná. Dnes viem, že to bolo zlé,“ vraví.

Prepúšťanie v IBM a AT&T zrejme neukazuje trend v celom sektore zdieľaných služieb. Viaceré firmy dokonca chystajú nábory. Veľké koncerny zvyknú prepúšťať aj pod tlakom investorov, ktorí očakávajú vyššie zisky.

Z vyspelých ekonomík sa tento rok bude najlepšie dariť USA, eurozóna sa aspoň odrazí od dna, ukazuje Graf dňa z jarnej prognózy Medzinárodného menového fondu. Svetovú ekonomiku podľa neho čakajú v porovnaní s covidovou a energetickou krízou pokojné roky so stabilným, ale relatívne pomalým rastom.

Ako môže vyzerať odplata Izraela a čo ak sa Netanjahu odtrhne z reťaze? Reportér Mirek Tóda v podcaste českého Deníka N vysvetľuje, ako v tejto situácii rozmýšľa izraelský premiér aj ako môže iránsky útok ovplyvniť vojnu na Ukrajine.

Morgan Stanley a Deutsche Bank odhadujú, že ECB zníži tento rok úroky o 75 bodov. Výrazne tak skresali svoje pôvodné odhady. Pesimizmus prináša neistota, že dôjde k zníženiu úrokových sadzieb v USA.

V obci Turá Lúka pri Myjave má vzniknúť nový bytový komplex so 152 bytmi za vyše osem a štvrť milióna eur. Postaviť ho chce považský podnikateľ Martin Madro so svojou firmu Makipa, ktorá podniká aj v nákladnej doprave.

Čínsky Dongfeng zvažuje v Taliansku výstavbu fabriky s kapacitou 100-tisíc áut ročne. Rím v súčasnosti vedie spor so skupinou Stellantis, ktorá chce znížiť počet pracovných miest a niektoré pozície presunúť na menej nákladné miesta.

Povinnosti pre prevádzkovateľov dronov sa majú zmeniť, poslanci posunuli novelu leteckého zákona do druhého čítania. Po novom budú musieť napríklad uzavrieť zmluvu o poistení za škodu, ktorú by bezpilotným leteckým systémom mohli spôsobiť.

Futbalisti MFK Ružomberok sa stali prvými finalistami slovenského pohára. V odvetnom semifinále síce prehrali s ŠK Lipany 0:1, no v prvom zápase zvíťazili 5:0. Ich súperom bude Trnava alebo Podbrezová.

Súdna rada odvolala Jána Mazáka z funkcie predsedu, naďalej však ostáva jej členom. Za návrh hlasovalo potrebných desať členov. Mazák v reakcii vyhlásil, že rozhodnutie rešpektuje, no nazdáva sa, že zasiahlo do jeho základných práv, a preto sa obráti na Ústavný súd.

Ján Mazák. Foto - TASR

Dopravné firmy so sídlom na Slovensku by si mohli prenajímať vozidlá z EÚ aj bez tunajšej evidencie. Zmenia sa aj pravidlá pre taxislužby. Poslanci posunuli návrh novely zákona o cestnej doprave do druhého čítania.

Zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie prešiel do druhého čítania. Hlasovalo zaň 78 zo 145 prítomných poslancov.

Predaj tepelných čerpadiel sa spomalil. V Únii v roku 2023 klesol prvýkrát po desiatich rokoch nepretržitého rastu. Dôvodom je spomalenie v stavebníctve aj lacný zemný plyn. Na Slovensku sa k tomu pridáva predražená elektrina a stopka eurofondovým dotáciám pre domácnosti a firmy. (euractiv)

Izrael zostrelil iránske rakety aj vo vesmíre. Prečo sa takto nemôže brániť Ukrajina? Vojenský expert Lukáš Visingr vysvetľuje, prečo je Ukrajina taká zraniteľná voči ruským útokom na rozdiel od Izraela, ktorý tie iránske odrazil veľmi úspešne.

Štátne Letecké opravovne Trenčín sa po dvoch ziskových rokoch vlani prepadli do straty 4,5 milióna eur. Príčinou boli drahé energie. Vďaka zvýšenej výrobe munície či húfnic však celé slovenské zbrojárstvo aj vlani zrejme naďalej rástlo.

Zvolený prezident Peter Pellegrini zverejnil nové video o rozhádanej spoločnosti a vinu opäť pripisuje hlavne voličom Ivana Korčoka. „Som nemilo prekvapený, ako hlavne tí, ktorí voľby prehrali, to dávajú pocítiť tým druhým,“ povedal. Za jednu z priorít označil zmierenie nepriateľských táborov a nadchnutie ľudí pre spoločnú víziu.

Aktuálny Shooty: Zocelený národ

ECB čoskoro zníži úroky, ak sa neobjavia žiadne veľké prekvapenia, povedala šéfka Christine Lagardová. Podľa nej sa proces znižovania inflácie v eurozóne vyvíja podľa očakávaní centrálnej banky.

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

Nemecký kancelár Olaf Scholz a čínsky prezident Si Ťin-pching sa dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá bude vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.