Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Nitra zvíťazila v prvom finálovom zápase play-off hokejovej extraligy na ľade Spišskej Novej Vsi 3:2. Spišiaci tak dnes prehrali na domácom štadióne prvýkrát od februára. Druhý duel finálovej série je na programe zajtra opäť v Spišskej Novej Vsi.

Američan bojujúci na ruskej strane zahynul v Donecku, uviedla šéfka prokremeľskej televízie RT no nespresnila, ako zomrel. Východoukrajinské mesto už od roku 2014 ovládajú Rusi.

Útočník Calgary Martin Pospíšil bude reprezentovať Slovensko na hokejových MS v Česku. Po Jurajovi Slafkovskom a Šimonovi Nemcovi je to zatiaľ tretí hráč zo zámorskej NHL, ktorý potvrdil svoju účasť na blížiacom sa šampionáte. 

Ľudia bežne platia za zubné ošetrenie na splátky, upozorňuje zubár Peter Džupa po tom, čo ministerka Dolinková oznámila rušenie benefitov na zubné ošetrenie. „Máme ľudí, ktorí si rozložia aj lacnejšie ošetrenia, napríklad na 20-eurové splátky, na 3 až 5 mesiacov.“

Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Tomáš Mihalík o technike v knihe Pohyb je liek. „Napríklad laser pôsobí na tkanivo a zlepšuje jeho hojenie, to funguje, ale rieši len následok, nie príčinu.“

Ruské rakety, ktoré dnes zasiahli Odeskú oblasť, poškodili prístavnú infraštruktúru patriacu Ukrajine a Singapuru. Pri útoku utrpel zranenia jeden človek, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Kiper.

Pred newyorským súdom, ktorý práve vyberal porotu do procesu s exprezidentom Trumpom, sa zapálil muž. V kritickom stave ho odviezli do nemocnice. Jeho motív zatiaľ nie je známy.

Futbalisti Košíc vyhrali v 6. kole nadstavbovej časti Niké ligy nad Trenčínom 2:1. O víťazstve hostí rozhodol v úplnom závere nadstaveného času Lukáš Fabiš. Trenčania sú v neúplnej tabuľke so ziskom 39 bodov na ôsmom mieste. Košičanom patrí s 24 bodmi desiata priečka.

Peniaze poslané na ukrajinskú muníciu sú jednou z najlepších odpovedí na Ficov výsmech, píše Jana Shemesh v Newsfiltri. „Sú dôkazom, že tisíce ľudí sa len neutápajú v hneve, smútku či vo frustrácii, ale aktívne sa dištancujú od vlny zbabelosti a malosti, ktorá sa na Slovensku v posledných mesiacoch šíri.“

Robert Fico mohol tušiť problémy s rušením špeciálnej prokuratúry, už keď vlani v novembri vyrážal na utajované rokovanie do Bruselu. Vicepremiér Peter Kmec tvrdí, že pred Európskou komisiou obháji odstavenie prokurátorov, ktorí odhaľovali podvody s eurofondmi a po novom majú vybavovať sťažnosti väzňov.

Svetová zdravotnícka organizácia informovala o prvom prípade nákazy človeka vírusom vtáčej chrípky A (H9N2). Nákaza bola potvrdená vo Vietname deviateho apríla a podľa organizácie vírus predstavuje len nízke riziko.

Talianska antifašistka zadržiavaná v Maďarsku bude v júnových voľbách kandidovať do europarlamentu. Ilaria Salisová, ktorá je podozrivá z napadnutia neonacistov, by v prípade zvolenia musela byť prepustená.

Jeden z najvýznamnejších súčasných filozofov Daniel Dennett zomrel vo veku 82 rokov. Americký kognitívny vedec sa zaoberal filozofiou mysle a jej vzťahom k evolučnej biológii. Pôsobil ako emeritný profesor na Tuftsovej univerzite v Massachusetts. (dailynous)

V Rimavskej Sobote sa rozbieha nové kultúrne centrum Citadela. „Povedali sme si, že už nie je čas na strach,“ vraví Tomáš Bálint, ktorý vlani po kritike primátora Jozefa Šimka (Sme rodina) prišiel o prácu. Z mesta neodišiel, dnes s tímom ľudí otvára nový kultúrny priestor.

Interiér nového kultúrneho centra v Rimavskej Sobote. Foto N - Peter Lázár

Neexistujú presvedčivé vedecké dôkazy, že nové technológie spôsobili epidémiu duševných chorôb, reagujú odborníci na nový bestseller The Anxious Generation od amerického psychológa Jonathana Haidta. „Problémom je, že dôkazy o vplyve smartfónov na duševné zdravie detí nie sú také silné, ako Haidt vo svojej knihe tvrdí,“ vysvetľuje MediaBrífing.

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na Navaľného spojenca Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to poľský premiér Donald Tuska a potvrdil, že zatkli aj dvoch futbalových chuligánov, ktorí mali byť útočníkmi.

Tunel Višňové má byť podľa aktuálnych termínov hotový do konca roka 2025, ale minister dopravy Jozef Ráž to chce urýchliť. Rokuje o tom so stavbármi. Zároveň však hovorí, že si musia poradiť s prasklinou v jednej z tunelových rúr.

Vedec Tim Spector v rozhovore o výžive vysvetľuje, ako nás mikrobióm manipuluje, aby sme mu poslali nezdravé potraviny, aké ryby sa najčastejšie falšujú, aj prečo by sme mali viac prežúvať. „Ak hamburgery jete roky, vaše mikróby ich budú chcieť stále viac, pretože sú zvyknuté, že sa nimi živia,“ vraví autor knihy Jedlom k lepšiemu životu.

Šéf CIA pripúšťa porážku Ukrajiny ešte tento rok. William Burns naliehal na amerických kongresmanov, že ak urýchlene neschvália vojenskú pomoc pre Kyjiv vo výške 61 miliárd dolárov, môže Ukrajina prehrať alebo prinajmenšom by sa mohol Putin dostať do pozície, v ktorej by mohol diktovať podmienky politického urovnania.

Finančný majetok Slovákov vlani vzrástol na historické maximum, pomohol mu pozitívny vývoj na finančných trhoch, ukazuje Graf dňa. Po započítaní inflácie však domácnosti stále strácali.

Chorvátsky prezident Zoran Milanović sa nemôže stať premiérom, rozhodol ústavný súd. V stredajších voľbách skončili jeho sociálni demokrati na druhom mieste za stranou HDZ súčasného premiéra Andreja Plenkovića.

Zápasník Attila Végh príde o ďalšieho sponzora, spoluprácu s ním nepredĺži výrobca bagiet Pierre Baguette. Po tom, ako v prezidentských voľbách podporil Petra Pellegriniho a hovoril aj o zbití svojich kritikov, s ním spoluprácu ukončila automobilka Renault. (startitup)

Americká snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan po tom, čo za odstránenie procedurálnej prekážky vzácne hlasovala väčšina kongresmanov. Hlasovanie o pomoci, ktorú republikáni dlhodobo blokujú, sa čaká v sobotu. (čtk, ap)

Robertovi Ficovi dnes vypršal termín na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Vysvetľujeme, prečo naráža so zrušením špeciálnej prokuratúry a prečo nemusí stačiť, že prípady podvodov s eurofondami presunú na krajské prokuratúry. V ohrození je aj 3,5 miliardy z plánu obnovy.

Dedičia po zosnulom veľkopodnikateľovi Michalovi Lazarovi žiadnu z jeho firiem predávať nebudú. Spravujú ich aj naďalej. Biznismenova dcéra sa zameriava prioritne na developerské aktivity a predaj áut, jej manžel zasa na priemyselné aktíva rodiny.

Ako sa zrodil nečakaný plán nájsť vo svete muníciu pre Ukrajinu: keď prezident Pavel v Mníchove prekvapil slovami o 800-tisíc nábojoch, českí úradníci už v afrických a ázijských krajinách rokovali o tom, ako by ich mohli odkúpiť. Využili na to kontakty z čias socializmu a dokázali plán utajiť aj pred Ruskom, ktoré by ich mohlo preplatiť či vydierať.

Volodymyr Zelenskyj a Petr Pavel v Prahe. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Arménsko súhlasilo, že vráti Azerbajdžanu štyri strategicky dôležité dediny, ktoré okupuje od začiatku 90. rokov. Očakáva, že po ich odovzdaní klesne bezpečnostné riziko v oblasti.

Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal šéf Aliancie Jens Stoltenberg po diskusii ministrov obrany v Bruseli. Neuviedol, ktoré krajiny systémy poskytnú, povedal však, že tie, čo nimi nedisponujú, prisľúbili finančné príspevky na ich nákup.

Minister práce Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, nazval ich farizejmi a za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbil. Podľa stanoviska rezortu poslancom hnutia povedal, že daňový bonus v nejakej výške zostane, niektoré dane – napríklad pre bohatých – sa môžu zvýšiť a nevie vylúčiť ani zmeny v druhom pilieri.

Chorvátsky ústavný súd rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

Viac argumentov hovorí podľa BBC proti verzii ukrajinskej rozviedky o zostrelení ruského strategického bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v ruskom Stavropolskom kraji takmer 400 kilometrov od najbližšieho miesta na fronte.

Tento rok je vegetačná sezóna posunutá dopredu o 3 až 4 týždne, takže rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanik Jaromír Kučera. Uvádza, že až štvrtina flóry na našom území je nepôvodná. „Invázne druhy rastlín sú natoľko agresívne, že vytlačia všetko pôvodné, čo sa nachádza v biotope. V podstate z neho spravia monokultúru.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Víťazom 26. ročníka Olympiády ľudských práv sa stal Samuel Torhány z Gymnázia na Alejovej v Košiciach, druhý bol Samuel Babják z Evanjelického gymnázia J. A. Komenského v Košiciach a tretia Simona Briatková z Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi.

Vládna koalícia sa v parlamente chystá odvolávať členov súdnej rady Jána Mazáka a Andreja Majerníka. Oboch do súdnej rady zvolili poslanci v predchádzajúcom volebnom období. Dôvodom ich odvolania má byť „strata dôvery v ich svedomitý výkon zverených právomocí“.

Česko zatiaľ nepočíta s obnovením náhodných kontrol na hraniciach so Slovenskom. Minister vnútra Vít Rakušan povedal, že situácia v oblasti nelegálnej migrácie je tento rok pokojnejšia než v predchádzajúcich dvoch rokoch.

Navrhované zmeny v pravidlách výdavkových limitov podľa rozpočtovej rady odporujú ústave. Návrh ministerstva financií zostručňuje postupy na tri odseky a nie je jasné, kto by limity rátal. V súčasnosti to robí práve Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Ceny ropy po iránskom bagatelizovaní správy o izraelských útokoch zmazali zisky a oslabujú sa. Po informácii o izraelskom útoku na Irán dnes ropa spočiatku zdražela o viac než tri doláre.

Tisíce slovenských občanov ukázali vláde vztýčený prostredník, píše Ján Štrasser o slovenskej zbierke na ukrajinskú muníciu. „Na rozdiel od Fica a jeho putinčíkov vyznávajú hodnoty euroatlantickej civilizácie a pod heslom ‚Keď nie vláda, posielame my!‘ za tri a pol dňa vyzbierali 2 023 588 eur. Je skvelé byť v takej dobrej spoločnosti.“

Holandský úrad na ochranu osobných údajov odporučil vláde a jej podriadeným orgánom, aby prestali používať Facebook. Podľa úradu totiž nie je jasné, čo sa deje s osobnými údajmi ľudí, ktorí vládne stránky na Facebooku navštívia.

Rusi kazetovou muníciou zasiahli ukrajinské letisko v Dnipre. Údajne tam Ukrajincom zničili dve stíhačky MiG-29, ďalšia bola poškodená, zhorel vojenský sklad a poškodili aj systém S-300. Letisko sa nachádza až 100 km od frontu, no Rusi ho dokázali zasiahnuť a zároveň si to natočili dronom.

Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešia. Keď sa začiatkom tohto týždňa v jednej z menších častí bruselskej metropoly mala konať konferencia „európskych konzervatívcov“, málokto okrem zasvätených o nej vôbec tušil. Napokon však jej zákaz pomohol populistom a extrémistom.

45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudia, hovorí zubný lekár Peter Džupa. Rušenie benefitov na zuby, ktoré ohlásila ministerka Zuzana Dolinková z Hlasu s asociáciou poisťovní, je podľa neho urobené veľmi narýchlo a nedostatočne sa rieši aj to, čo bude náhradou.

Foto - archív Petra Džupu

Na iránskom konzuláte v Paríži sa vyhrážal muž, že sa vyhodí do vzduchu, nakoniec vyšiel z budovy a dal sa zadržať. Polícia ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla. Svedok z miesta dopoludnia uviedol, že muž u seba mal „granát alebo výbušnú vestu“. Polícia teraz prehľadáva konzulát pre prípadné výbušniny. (reuters)

Čínska automobilka Chery plánuje zo svojej fabriky v Barcelone spraviť jeden z hlavných vývozných závodov na svete. Továreň pôvodne patrila japonskému Nissanu, ten v nej však ukončil výrobu v roku 2021.

Víkendové politické diskusie:

  • Sobotné dialógy (RTVS): Richard Raši (Hlas), Milan Majerský (KDH)
  • V politike (TA3): Matúš Šutaj Eštok (Hlas), Michal Šimečka (PS)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Tomáš Drucker (Hlas), Lucia Plaváková (PS)
  • Na telo (Markíza): hostí zatiaľ neoznámili

Nezamestnanosť na Slovensku klesla druhý mesiac v rade, v marci podľa starej metodiky ústredia práce dosiahla 6,02 percenta, kým vo februári predstavovala 6,12 percenta. Voľných pracovných miest mierne pribudlo.

Herečka Božidara Turzonovová si prevezme cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre. Oznámila to Slovenská filmová a televízna akadémia. Ďalších laureátov národných filmových cien vyhlásia 26. apríla.

Finančná správa prevzala od USA zariadenia na detekciu rádioaktívnych materiálov za takmer milión eur. Dar je podľa daniarov súčasťou spolupráce s americkým ministerstvom energetiky, s ktorým podpísali memorandum ešte v roku 2006. (tasr)

Maroš Šefčovič chce byť eurokomisárom aj po júnových eurovoľbách. „Ak by bol záujem a priestor, aby som pokračoval, som pripravený sa naďalej uchádzať o dôveru – zvlášť v tomto čase, keď treba strategicky uvažovať o budúcnosti európskej ekonomiky vrátane tej slovenskej,“ uviedol. (euractiv)

Rusko zameriava svoje hybridné útoky na Fínsko, na ktorého hranice smeruje migrantov v snahe o destabilizáciu krajiny, uviedla šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová. Snahy Moskvy spojila s fínskym vstupom do NATO a podporou Ukrajiny. (afp)