Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Zavedenie eura v Bulharsku sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov, povedal guvernér centrálnej banky Dimitar Radev. Hrozí to, ak krajina splní inflačné kritérium neskôr ako v júni. Vstup do eurozóny je naplánovaný na 1. januára 2025.

Mocenské hry orbánovcov znamenajú koniec menšinového zastúpenia Maďarov, píše maďarská novinárka z Rumunska Parázska Boróka. „Medzitým sa v Budapešti otriasa v základoch moc, ktorá ovplyvnila politický život v Srbsku, na Slovensku a ešte aj v Rumunsku v neprospech menšín.“

Atlétka Sara Benfaresová dostala od Národnej antidopingovej agentúry v Nemecku päťročný zákaz činnosti za doping. NADA prekročila hranicu obvykle udeľovaného štvorročného trestu pre „priťažujúce okolnosti“. Benfaresová má právo odvolať sa na Športový arbitrážny súd.

Podobnými pokusmi, ako robil poslanec Huliak, sa zaoberali aj niektorí vedci, ktorí skúmali pasívne fajčenie izbových rastlín. Rastliny v interiéroch nemajú len ozdobnú funkciu, dokážu do istej miery aj filtrovať vzduch od škodlivých látok – napríklad aj z cigariet. Vysvetľujeme, v čom sa Rudolf Huliak pri pokuse s kvetinou, na ktorú vydychoval dym z cigary, mýlil.

Zdroj - Instagram SNS, Dvorapa/Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Ukrajina pôvodne považovala 161 detí, ktoré sa podarilo nájsť na nemeckom území, za unesené do Ruska. U väčšiny z nich sa podarilo potvrdiť, že pricestovali do Nemecka dobrovoľne ako utečenci so svojimi zákonnými zástupcami.

Upravený návrh SNS na zrušenie RTVS by už nemal zahŕňať takzvanú programovú radu, proti ktorej nebola len opozícia, ale aj Hlas. Riaditeľa nebude možné odvolať bez uvedenia dôvodu, po novom by riaditeľa telerozhlasu mala voliť rada, kde budú nominanti vlády a parlamentu.

Washington a Londýn v reakcii na útok na Izrael prijali nové protiiránske sankcie, mieria aj na subjekty zapojené do výroby dronov a riadených striel, píše AP.

Ministerstvo financií hovorí, že predalo štátne dlhopisy za 635 miliónov švajčiarskych frankov. Výnosy pre investorov sú podľa štátnej agentúry pre riadenie dlhu nižšie než pri porovnateľných štátnych dlhopisoch v eurách.

ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen Bank International, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku. Tlačí ju k zredukovaniu úverov pre klientov ruskej dcéry či obmedzeniu platieb z Ruska výrazne nad rámec jej plánov.

Nemci sa podľa Financial Times budú snažiť identifikovať vo svete dostupnú protivzdušnú obranu pre Ukrajinu. Systémov Patriot nie je v Európe veľa, niektoré však majú arabské krajiny a aj od nich by ich mohli spojenci odkúpiť.

Slovenský hokejista Martin Marinčin nebude hrať na majstrovstvách sveta v Ostrave. Obranca Třinca má prasknutý stavec a sezóna sa preňho skončila. Zranil sa v druhom finálovom zápase play-off českej extraligy s Pardubicami, keď ho súper narazil na mantinel.

Exminister vnútra a poslanec Roman Mikulec odmieta, že by Úrad inšpekčnej služby minulý rok nevykonával žiadnu činnosť. Tvrdí, že úrad v súčasnosti pokračuje v reformách, ktoré zaviedlo bývalé vedenie, vrátane reorganizácie.

Ministerstvo zdravotníctva eviduje krátkodobú nedostupnosť jednej z kombinovaných vakcín proti čiernemu kašľu. Dodávky vakcíny by mali byť doručené na konci budúceho týždňa, hovorí na Hodine otázok v zastúpení ministerky vicepremiér Peter Kmec (Hlas).

Európska únia zriaďuje dočasnú pracovnú skupinu pre boj proti zahraničnému zasahovaniu do eurovolieb. Plán predstavil belgický premiér De Croo.

Vzhľadom na aktuálne hrozby zo strany Izraela by Irán mohol prehodnotiť svoju jadrovú doktrínu. Povedal Tasním Ahmad Haktaláb, veliteľ iránskych revolučných gárd, ktorý má na starosti jadrovú bezpečnosť krajiny.

Aktuálny Danglár: Rys v ohrození

Festival Divadelná Nitra má nový termín a rozšíri sa aj do Bratislavy a Košíc. Jeho organizátori oznámili, že 33. ročník sa bude konať už v júni a otvorí ho predstavenie Verejní nepriatelia.

Ukrajinci sa pokúsili zasiahnuť ruský radarový systém Kontainer zhruba 700 kilometrov od hraníc. Snažia sa o to opakovane, nie je jasné, či sa im to podarilo v stredu. Ide o 110-miliónový radar, akých Rusi nemajú veľa.

Všetky fázy anglickej futbalovej súťaže FA Cup sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Dosiaľ sa súťaž hrala na odvety v prípadoch, keď sa prvé zápasy skončili remízou. Výnimkou boli fázy nasledujúce po šestnásťfinále. (theathletic)

V parlamente je pravidelná Hodina otázok, premiér Fico, ako aj viacerí ministri sa z účasti ospravedlnili pre iný pracovný program. Premiér Fico je na samite lídrov EÚ.

Kým sme prišli k protileteckému krytu, už sme počuli tri výbuchy, hovorí Slovenka Andrea Najvirtová, ktorá bola pri ruskom útoku na Černihiv. „Keď sme vyšli na ulicu, už po nej išli sanitky. Potom po nej jazdili ešte niekoľko hodín,“ tvrdí. Pri útoku zomrelo najmenej 18 ľudí.

Andrea Najvirtová a zničená budova po ruskom útoku v Černihive. Foto - archív A. N., TASR/AP, koláž N

Mestá, obce aj napríklad železnice sa môžu uchádzať o 350 miliónov eur z eurofondov na mestskú dopravu. Peniaze sa dajú využiť napríklad na nákup nových električiek, autobusov či trolejbusov, prestupné terminály, signalizáciu či dispečerské systémy.

Ruskí väzni verbovaní aktuálne ruskými úradmi do bojov na Ukrajine prežívajú na fronte ešte kratší čas, než to bolo u trestancov pôsobiacich v radoch vagnerovcov, píše BBC. Nájdu sa aj prípady, keď väzni umierajú v prvých dvoch týždňoch po odchode z väznice, čo svedčí o tom, že nedostali ani dvojtýždňový výcvik.

Výroba osobných áut v Česku v 1. štvrťroku vzrástla medziročne o 11,5 % na 394-tisíc kusov, čo je rekord za prvé tri mesiace roka. Produkcia elektrických vozidiel klesla o tretinu a ich podiel na celkovej výrobe sa znížil na 6,8 %. (čtk)

V nemeckom Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA. V prípade usvedčenia mu hrozí pokuta až trojročné väzenie.

Špecializovaný súd oslobodil spod obžaloby bývalého šéfa odboru centrálnej banky Ivana Barriho v prípade nútenej správy poisťovne Rapid Life. Prokurátor sa odvolal, verdikt tak ešte nie je právoplatný a o prípade bude rozhodovať Najvyšší súd.

Vývoj bojov (784. deň): Ukrajinci na Kryme zničili protivzdušný systém S-400, ktorý Rusi s pompou predávajú do sveta. Snímka z oblasti po stredajšom útoku ukazuje, že zničené sú minimálne tri odpaľovacie zariadenia. Podľa niektorých správ bol zasiahnutý aj radar, ktorý má v systéme ešte vyššiu cenu ako odpaľovače.

Zničená časť protivzdušnej obrany S-400. Zdroj - ZSU/Telegram

Nahrávanie podcastu o otcovstve nám ukázalo, že ženy veľmi zaujíma, čo si naozaj myslia ich uzavretí partneri, píšu Michal Červený a Rastislav Kačmár z podcastu Otcovia v plienkach. „Mužné je podľa nás ukázať svoju zraniteľnosť a nájsť cestu, ako sa s ňou vyrovnať.“

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

Americký prezident Biden podporil viacero návrhov zahŕňajúcich dodatočnú podporu Ukrajiny a Izraela, s ktorou po dlhých prieťahoch prišiel republikánsky predseda snemovne reprezentantov Mike Johnson.

Predaj prvého elektromobilu Xiaomi je tri- až päťkrát vyšší, ako sa očakávalo, povedal šéf firmy Lej Ťün. Výrobca smartfónov uviedol svoje vozidlo SU7 na trh koncom marca. Očakáva, že na ňom prerobí.

Prokurátor Juraj Chylo je disciplinárne stíhaný za pochybenie v prípade obvinených policajtov NAKA Jána Čurillu a jeho kolegov. Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu dnes začal o návrhu voči Chylovi rozhodovať.

Kyjiv robí chybu tým, že ignoruje protivojnových Rusov, povedala Julia Navaľná pre Time. „V Rusku žijú protivojnoví Rusi, niektorí dávajú odpor najavo, ale možno ťažko čakať, že všetci vyjdú protestovať. Nie všetci sú hrdinovia,“ povedala.

Lufthansa predĺžila pozastavenie letov do Teheránu a Bejrútu do konca apríla. Dôvodom je napätie na Blízkom východe vyhrotené po sobotňajšom útoku Iránu na Izrael.

Nórsky štátny investičný fond vykázal za prvý kvartál tohto roka rekordný zisk, pomohol mu rast akcií Nvidie či Microsoftu. Fond je najväčší na svete, investuje nórske štátne príjmy z ropy a plynu do akcií či dlhopisov.

Nemecký HDP sa podľa Bundesbanky v 1. štvrťroku pravdepodobne mierne zvýšil. Zatiaľ nie je isté, či rast bude pokračovať aj v druhom kvartáli. V posledných troch mesiacoch vlaňajška ekonomika medzikvartálne klesla o 0,3 %.

Aktivista Jakub Kratochvíl píše o Dane Němcovej, ktorá zomrela pred rokom. Bola jednou z najvýraznejších osobností československého disentu. „Prvýkrát som sa s ňou stretol po tom, ako sa Hedviga Malinová rozhodla odísť zo Slovenska.“

Britská vládna Konzervatívna strana suspendovala svojho poslanca Marka Menziesa pre podozrenie zo zneužitia straníckych financií z predvolebnej kampane na súkromné účely. Strana mu pozastavila členstvo, kým celú záležitosť neprešetrí.

Matúš Šutaj Eštok povedal, že je za zverejnenie videí z nehody Andreja Danka, no nie je „ten, kto videá má“. Minister vnútra tak na tlačovke reagoval na novinársku otázku k zrážke v bratislavskej Dúbravke, od ktorej uplynuli už tri mesiace.

Najväčšiemu zmluvnému výrobcovi čipov na svete, taiwanskému TSMC, stúpli v prvom kvartáli tržby aj zisk. Firma ťaží zo silného dopytu po čipoch pre umelú inteligenciu, výsledky prekonali očakávania analytikov.

Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian povedal, že vyšetrujú údajné predražené nákupy áut z éry exministra vnútra Romana Mikulca a bývalého šéfa polície Štefana Hamrana. Hamran reagoval, že o žiadnom aktuálnom trestnom stíhaní nevie.

SaS aj PS hovoria, že zvýšenie trinástych dôchodkov nepodporili, pretože môže byť problém s ich financovaním. Obe strany argumentovali, že dôchodcovia si síce viac peňazí zaslúžia, no varovali pred gréckou cestou.

Poslanec Alojz Hlina (SaS) označil návrh zákona KDH a rezortu životného prostredia o strieľaní šeliem za „nebotyčnú sprostosť“. Zdôraznil, že problém s medveďom skutočne existuje a treba ho riešiť, ale nie v rámci zákona o civilnej ochrane.

Utorkové záplavy v Dubaji nesúvisia s „cloud seedingom“, čiže umelým vyvolaním dažďa uvoľnením soli z lietadiel. Ako technológia funguje a čo nesedí na hypotéze o jej úlohe pri vzniku povodní? „Väčšina vedcov tvrdí, že vplyv cloud seedingu má veľmi malý, lokálny účinok a je nepravdepodobné, aby spôsobil záplavy v iných oblastiach (ako Dubaj),“ píše zahraničný novinár.

Erik Tomáš tvrdil, že nebude okresávať prídavky na deti. K daňovému bonusu na deti pred novinármi nič nesľuboval, odkazoval na ministerstvo financií. KDH vyhlásilo, že podporilo zvýšenie trinástych dôchodkov okrem iného výmenou za zachovanie „inštitútu“ daňového bonusu.

Prezidentka Čaputová povýšila a vymenovala generálov Ozbrojených síl SR. V príhovore zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v Severoatlantickej aliancii.

Odvolaného riaditeľa Správy Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy Radovana Michalku dočasne nahradila Mária Vavrik. „Nová riaditeľka pôsobila aj v minulosti na pozícii riaditeľky správy CHKO a v súčasnosti ako vedúca pracoviska správy v Dunajskej Strede,“ informovala Štátna ochrana prírody SR.

Minister práce Erik Tomáš (Hlas) sa poďakoval KDH a hnutiu Slovensko za podporu trinástych dôchodkov. Poslanec Smeru Ján Richter, naopak, na rovnakej tlačovej konferencii kritizoval bývalé vlády, že trinástu penziu okresali.

KDH tvrdí, že minister práce Erik Tomáš garantoval, že neotvorí a nezníži druhý dôchodkový pilier. Opoziční kresťanskí demokrati takto vysvetľujú, prečo hlasovali za zvýšenie trinástych dôchodkov.

Dohoda KDH s Tomášom Tarabom znamená, že okrem medveďov budú ľahšie strieľať aj rysy a vlky. Experti takisto upozorňujú, že úprava odstrelu má veľmi voľné pravidlá. „Mimoriadna situácia sa môže vyhlásiť, aj keď medveď zožerie doslova jeden klas kukurice alebo vlk strhne v lese diviaka,“ hovorí bývalý štátny tajomník Michal Kiča.