Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Vzdušný priestor nad južným Nórskom uzavreli pre technické problémy, očakáva sa, že lietadlá budú naberať značné oneskorenia. Obmedzenie by sa mohlo skončiť pred obedom.

Zisk automobilky Hyundai klesol za prvý štvrťrok o 2,4 %, dôvodom je slabší predaj na domácom trhu. Juhokórejskí spotrebitelia bojujú s rastúcimi spotrebiteľskými cenami a slabou ekonomikou. (reuters)

Vojaci Burkiny Faso za jediný februárový deň zabili 223 civilistov vrátane najmenej 56 detí, tvrdí Human Rights Watch. Incident súvisí s rozšírením boja proti džihádistickému násiliu a stal sa len niekoľko týždňov po tom, čo sa v krajine vylodili ruské jednotky, aby pomohli zlepšiť bezpečnosť.

Toyota v minulom finančnom roku zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov vozidiel. Japonská firma zostáva už štvrtý rok za sebou najväčším predajcom áut na svete pred nemeckým Volkswagenom.

Štefan Harabin, ktorý sa môže dostať do súdnej rady, v posledných rokoch naplno prepadol konšpiračným teóriám a ruský útok na Ukrajinu obhajuje rečami o potrebe „denacifikácie“. Počas najsilnejších vĺn pandémie covidu vyzýval ľudí, aby odmietali rúška. Chce zároveň trestať podporu LGBTI+.

IBM kúpi za 6,4 miliardy dolárov firmu HashiCorp, ktorá sa špecializuje na vývoj nástrojov pre správu cloudovej infraštruktúry a automatizáciu procesov. Cloudy sú stále viac potrebné na ukladanie a spracovanie obrovského množstva dát v programoch AI. (reuters)

OSN spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy, do konca roka 2025 chce získať 100 miliónov dolárov.  „Dosah klimatických zmien je stále ničivejší, čoraz viac prehlbuje konflikty, ničí živobytie a v konečnom dôsledku vyvoláva vysídlenie,“ upozornil vysoký komisár Filippo Grandi.

Dušan Muňko zo Smeru je za to, aby bolo na Slovensku možné podstúpiť asistovanú samovraždu. „Keď raz lekári rozhodnú, že nie je žiadna možnosť vyliečenia, tak prečo sa má človek trápiť? Som za to, aby aj u nás bola eutanázia.“ V ankete odpovedali aj poslanci za PS, KDH, z hnutia Slovensko a SaS.

HK Nitra bola ôsmym tímom po základnej časti, napokon získala titul. Štadión sa na finálové zápasy vypredal do niekoľkých sekúnd a do klubu volali o lístky aj súčasní ministri.

Rusko v noci zaútočilo na ukrajinskú Čerkaskú oblasť a podľa ukrajinských úradov poškodilo kľúčovú infraštruktúru. Zranenia utrpelo šesť ľudí.

V tento deň roku 404 p. n. l. kapitulovali obliehané Atény a Sparta dokonala svoje víťazstvo v Peloponézskej vojne. Konflikt, ktorý dnes mnohí bádatelia častujú prívlastkom antická svetová vojna, navždy zmenil podobu starovekého Grécka.

V Arizone obvinili 18 ľudí z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020. Sú medzi nimi siedmi právnici a spolupracovníci štábu Donalda Trumpa, zvyšok tvoria republikánski volitelia, ktorí podľa obvinenia odovzdali zápisnice, v ktorých sa nesprávne uvádza, že právoplatným víťazom je Trump.

Benátky dnes začínajú vyberať poplatok 5 eur od jednodňových turistov, ktorí v meste neprenocujú. Radnica si od toho sľubuje obmedzenie počtu ľudí, ktorí mieria do historického centra v hlavnej sezóne.

Dallas prehráva s Vegas už 0:2 na zápasy v 1. kole play-off, Stars pritom boli najlepší tím Západnej konferencie. V noci na štvrtok prehrali aj v druhom domácom zápase série (1:3). Boston zvíťazil v Toronte 4:2 a vedie 2:1 na zápasy. Los Angeles vyhrali v Edmontone 5:4 po predĺžení a vyrovnali stav série na 1:1.

Počasie na dnes: Premenlivá oblačnosť a ojedinele prehánky, od stredných polôh snehové. Teplota 8 až 15 stupňov a prevažne západný vietor do 20 km/h. (shmú)

Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie zákona z roku 1864, ktorý takmer úplne zakazuje interrupcie, výnimkou nie je ani znásilnenie či incest. S demokratmi sa spojilo aj niekoľko umiernených republikánov. Najvyšší súd štátu nedávno rozhodol, že tento starý zákon je vykonateľný.

Mikuláš Černák dnes čaká na verdikt o podmienečnom prepustení z doživotného trestu vo väznici s najprísnejším stupňom stráženia v Leopoldove. V roku 1997 ho za bizarných okolností zadržali a odvtedy s približne ročnou prestávkou trávi život za mrežami. Doteraz sa priznal k 16 vraždám, niektorí jeho bývalí priatelia z podsvetia však tvrdili, že im hovoril o dvadsiatich až tridsiatich.

Ekonomický newsfilter: Podvodník, ktorý obral ľudí o 50 miliónov, je už na slobode a možno vyviazne s podmienkou +

  • Vláda naznačila, ako chce konsolidovať, aby upokojila Úniu
  • Za zaostávanie v budovaní kanalizácií nám už hrozia vysoké pokuty

Jaira Bolsonara nebudú stíhať pre pobyt na maďarskom veľvyslanectve v Brazílii, súd žalobu zamietol. Nevidel dostatok dôkazov, že sa niekdajší pravicový prezident vo februári snažil získať azyl niekoľko dní po tom, čo mu súd nariadil, aby odovzdal pas v rámci vyšetrovania jeho možného podielu na pokuse o zvrhnutie prezidenta Lulu da Silvu.

Rusko podľa Nemecka už vyrába viac zbraní a munície, než potrebuje na inváziu na Ukrajinu. Minister obrany Boris Pistorius varoval pred ďalšími vojenskými ambíciami Putina. „Je možné byť naivný a povedať, že to robí len z opatrnosti. Ako skeptik by som však povedal, že to robí, pretože má alebo by mohol mať niečo v pláne,“ uviedol.

Očakávané udalosti:

  • pokračuje schôdza Národnej rady
  • Fico je na kontrolnom dni na ministerstve investícií
  • eurokomisárka Jourová príde na Slovensko
  • súd rozhodne o návrhu na podmienečné prepustenie M. Černáka
  • Macron vystúpi s prejavom o európskej politike
  • v Budapešti sa koná konferencia konzervatívcov CPAC
  • štartuje čínska vesmírna loď s trojčlennou posádkou

Zdá sa, že Robert Fico nepochopil dobu, v ktorej sa štvrtý raz ocitol premiérom, píše Newsfilter o zistení, že Západ už filtruje tajné informácie pre Slovensko. „Keď je vojna, treba si jasne vybrať, na čej strane stojíte – nedá sa to hrať na všetky strany, dúfajúc, že vám to prejde… Teda môžete, ale výsledkom je, že vám nikto nerozumie, nedôveruje a všetci si dvakrát rozmyslia, čo vám povedia, aby ste to náhodou nevyzradili Rusom, s ktorými sa stretávate.“

Futbalisti Liverpoolu prehrali v 34. kole Premier League s Evertonom 0:2. Nebodovali v druhom z uplynulých troch ligových zápasov a na vedúci Arsenal strácajú tri body. Za Everton skórovali Jarrad Branthwaite a Dominic Calvert-Lewin.

Po Najvyššom súde sa úradníci ministerstva spravodlivosti, ktoré vedie Boris Susko (Smer), pustili aj do kontroly na Špecializovanom trestnom súde. Tam ich predseda súdu Ján Hrubala pustil do elektronického systému. „Nahrali si, čo potrebovali, a pevne verím, že len to, čo potrebovali,“ dodal Hrubala.

Rusko vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN s výzvou zabrániť pretekom v zbrojení vo vesmíre. S rezolúciou prišli USA a Japonsko a vyzýva všetky krajiny, aby nevyvíjali ani vo vesmíre nerozmiestňovali jadrové zbrane alebo iné zbrane hromadného ničenia.

Hamas zverejnil krátke video s 23-ročným rukojemníkom, ktorého uniesli 7. októbra 2023 počas teroristického útoku na južný Izrael. Muž má amputované ľavé predlaktie po zranení, izraelské médiá označili video za propagandu Hamasu. (toi)

Ukrajinci vo veku od 18 do 60 rokov budú môcť získať cestovný pas len na území Ukrajiny, rozhodla tamojšia vláda. Kyjiv ďalej sprísňuje pravidlá mobilizácie; deň predtým vláda pozastavila konzulárne služby pre mužov v brannom veku, ktorí žijú v zahraničí, a to do 18. mája. (pravda)

Vo Francúzsku zatkli 16-ročného mladíka, ktorý chcel umrieť počas olympiády ako mučeník. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej organizácii Islamský štát, prípad začala vyšetrovať protiteroristická prokuratúra. (bfm)

Xavi zostane trénerom futbalistov Barcelony, hoci v januári oznámil, že po sezóne končí. Podľa ESPN ho vedenie klubu presvedčilo, aby dodržal zmluvu, ktorú podpísal do roku 2025.

Slovenský tenista Lukáš Klein postúpil do 2. kola na turnaji v Madride, Španiela Pabla Llamasa Ruiza zdolal 6:1, 4:6, 7:6 (4). V ďalšom zápase nastúpi proti pätnástemu nasadenému, Američanovi Tommymu Paulovi. (atp)

Video: Pri maštaliach rozhodujete o kultúre, kričali demonštranti, keď vláda rozhodla o zrušení RTVS.

Newsfilter: Tomáš Taraba zobchoduje aj národné parky. „Hoci je ministrom životného prostredia, ktorého prvoradou úlohou je ochrana prírody, od nástupu do funkcie háji hlavne záujmy biznisu. Ťažko inak vysvetliť aj jeho najnovší počin národným parkom drasticky osekať štátne peniaze, bez ktorých nedokážu fungovať,“ píše Filip Obradovič.

Básnikovi Ladislavovi Novomeskému chceli vyšetrovatelia a ŠtB v 50. rokoch pripísať sprisahanie s ľudákmi. Spomínal to aj Alexander Mach. „Celkom vážne sa ma pýtali, ako často chodieval za mnou do Leopoldova. Ovalili ma dôkazmi, zápisnicami svedkov, ktorí ho videli a vedeli, že išlo o obnovenie slovenského štátu.“

Majstrovská hokejová Nitra začala sezónu na dne tabuľky. Nepomohol jej ani štrajk fanklubu či kritika legendárneho trénera. Klub, ktorý mal pre filozofiu „potlačiť ambície na titul“, sa stal nečakaným majstrom. Popritom vychováva talenty pre NHL.

Futbalisti Paríža St. Germain zvíťazili v Ligue 1 nad Lorientom 4:1 a sú blízko k obhajobe titulu. Ak Monako s Lille nezvíťazí, Parížania sa stanú majstrami, na čele tabuľky majú 14-bodový náskok. Milan Škriniar odohral celý zápas.

Ukrajinské drony poškodili na juhozápade Ruska oceliareň, tvrdí Ukrajina. Podnik sa nachádza v Lipeckej oblasti, škody môžu dlhodobo ovplyvniť chod zariadenia.

Bývalá poľská vláda použila softvér Pegasus na špehovanie stoviek ľudí, tvrdí súčasná vláda. Kto presne sa stal cieľom špionáže, nespresnila, no dodala, že boli medzi nimi aj volení zástupcovia. (ap)

Hokejisti Nitry sa stali majstrami Slovenska, Spišskú Novú Ves porazili 2:1 po predĺžení a finále vyhrali 4:0 na zápasy. Rozhodujúci gól strelil Miloš Bubela.

Propalestínske protesty na amerických univerzitách nemajú za posledné desaťročia obdobu, píšu americké médiá. Na Kolumbijskej univerzite zatkli vyše sto aktivistov, následne vypukli demonštrácie v celej krajine. Zrejme narušia školský proces do konca akademického roka.

Najvyšší súd sa nebráni kontrole ministerstva spravodlivosti, ale musí uviesť, o aké konkrétne spisy im ide. Ak žiadajú celú databázu, podľa predsedu súdu Jána Šikutu to vyzerá ako lovenie dôkazov. Získavanie dôkazov takýmto spôsobom spochybňovali aj premiérovi trestne stíhaní poradcovia, advokáti Marek Para a David Lindtner.

Robert Fico je na ceste k tomu, aby do leta rozvrátil štát, píše v Newsfiltri Filip Obradovič o útokoch vlády na RTVS, mimovládky, kultúrne inštitúcie aj justíciu. „Premiér nám hovorí, že do leta ovládne v štáte, čo sa ovládnuť dá a potom príde pokoj. Ak Andrej Danko neskratuje a opäť nevypovie koaličnú zmluvu, možno na pár týždňov počas dovoleniek stíchnu, ale keď sa vrátia, sme tam, kde sme boli.“

TikTok v EÚ pozastaví svoj program odmien v aplikácii TikTok Lite. Používatelia v rámci neho dostávajú body za plnenie výziev, napr. za sledovanie videí či pozývanie priateľov. EÚ sa obáva, že tento systém spustili bez dôkladného posúdenia rizík vrátane toho, či môže spôsobiť závislosť používateľa. (reuters)

Ukrajina minulý týždeň počas útoku na Kryme prvý raz použila strely s dlhým doletom ATACMS, ktoré tajne prišli z USA, tvrdia americkí predstavitelia. Taktickými balistickými strelami útočil Kyjiv na ruské vojenské letisko a okupované oblasti.

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta už otvorene hovorí o zásahoch vládnych predstaviteľov do nezávislosti súdnictva. Dnešné slová Roberta Fica vníma ako nátlak na to, aby podal disciplinárny návrh na sudcov, ktorých premiér kritizuje. Spomína najmä Juraja Klimenta.

Už dve sezóny po sebe navštívilo Antarktídu vyše 100-tisíc turistov. Zvýšený záujem ľudí spolu s globálnym otepľovaním narúšajú túto jedinečnú lokalitu, preto sa objavujú výzvy na reguláciu tohto turizmu aj obmedzenie počtu návštevníkov.

Počas otváracieho ceremoniálu olympijských hier vyhlásia nad Parížom na šesť hodín bezletovú zónu. Olympijské hry sa začnú 26. júla, bezletová zóna bude mať okruh 150 km okolo Paríža. (ap)

Administratívna záťaž pre európskych farmárov sa zníži: europarlament schválil revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Krajiny budú mať väčšiu flexibilitu pri udeľovaní výnimiek z noriem agropolitiky.

Republikánsky predseda snemovne Mike Johnson presadil pomoc Ukrajine napriek tlaku, že ho odvolajú. Presvedčili ho spravodajské informácie aj fakt, že jeho syn ide na námornú akadémiu. Dôležité bolo, že na svoju stranu dostal aj Donalda Trumpa.

Europoslanci schválili nové pravidlá, ktoré zaväzujú firmy zmierniť svoj negatívny vplyv na ľudské práva a životné prostredie. Patrí sem napríklad otroctvo, detská práca, strata biodiverzity, znečistenie či ničenie prírodného dedičstva.

Slovenský oštiepok, Tokajské víno, Trenčianska borovička, Karpatské brandy či Karpatská perla ostávajú v medzinárodnom registri. Slovensko pristúpilo k Ženevskému aktu Lisabonskej dohody o označeniach pôvodu a zemepisných označeniach.