Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

V Nemecku zadržali spolupracovníka lídra kandidátky Alternatívy pre Nemecko pre eurovoľby. Podľa stanice ARD mal odovzdávať Číne informácie z europarlamentu. (čtk)

Spojené štáty chcú zablokovať spojenie dvoch domácich výrobcov luxusných tovarov za 8,5 miliardy dolárov. Federálna obchodná komisia podala žalobu, obáva sa, že firmy Tapestry a Capri Holding budú mať dominantné postavenie na trhu s kabelkami.

V čínskom Kuang-tungu sa obávajú storočných záplav. Provincia už niekoľko dní čelí silným prívalovým dažďom a tamojšie rieky sú rozvodnené. Od víkendu evakuovali už viac ako 100-tisíc ľudí. Ohrozené je aj 18-miliónové veľkomesto Šen-čen.

Ázia sa vlani stala regiónom najviac zasiahnutým katastrofami, ktoré mali súvislosť počasím, uviedla Svetová meteorologická organizácia, podľa ktorej početnosť a závažnosť týchto udalostí ešte zhoršila klimatická zmena.

Novým trénerom hokejistov Buffala sa stal Lindy Ruff, ktorý v marci skončil na lavičke New Jersey. Práve Ruff doviedol v roku 1999 Buffalo do finále Stanleyho pohára, zároveň je trénerom s 5. najvyšším počtom výhier v lige. (nhl)

Najväčšiemu domácemu recyklátorovi hliníka Confal súd schválil reštrukturalizačný plán, píšu Hospodárske noviny. Predchádzajúci návrh firmy veritelia jednohlasne zamietli. Nového investora zatiaľ podnik zo Slovenskej Ľupče nezohnal.

Americká pomoc dáva Kyjivu a EÚ približne rok čas, vraví bývalý ukrajinský dôstojník s prezývkou Tatarigami. Ukrajinci musia podľa neho dovtedy vyriešiť „otázku, ako zabezpečiť jednotkám výzbroj aj personál, aby sa v roku 2025 nedostali tam, kde skončili túto zimu“. Predpokladá, že ďalšie balíky pomoci od USA už budú oveľa menšie.

Zblízka sme sledovali, čo sa dialo mesiac po zrušení špeciálnej prokuratúry. Maroš Žilinka prokurátorov rozsadil, pokarhal a nevrátil im všetky spisy. Prokurátori hovoria, že nebudú ticho.

Prokurátor Michal Šúrek vo svojej novej kancelárii, malá kancelária Ondreja Repu a spisy z ÚŠP. Foto – archív Denníka N

Dánsky princ Joachim sa s rodinou usadil v meste, kde ich nik nepozná, a pracuje ako radový diplomat. Po dráme s kráľovnou, ktorá jeho deťom odobrala tituly, odišiel na dánske veľvyslanectvo do Washingtonu. Aj jeho príklad ukazuje, prečo je monarchia medzi Dánmi mimoriadne obľúbená.

V tento deň roku 1616 zomrel William Shakespeare, zrejme najslávnejší dramatik všetkých čias. Popri umeleckej kvalite mali (a možno aj stále majú) jeho hry zásadný podiel na tom, ako sú vnímané viaceré historické osobnosti.

Zrážka dvoch vojenských vrtuľníkov v Malajzii si vyžiadala 10 mŕtvych. Vrtuľníky sa zrazili vo vzduchu počas nácviku prehliadky vojenského námorníctva. Jeden stroj sa zrútil na bežeckú dráhu, druhý do bazéna, nikto z posádok nehodu neprežil.

V obci Výborná neďaleko Kežmarku v noci horeli štyri drevené stavby, v ktorých žilo 19 ľudí. Nikto sa nezranil, príčinu požiaru vyšetrujú. (tasr, n)

Ranných 5 minút:

  • Vie, že musí zomrieť, dohodol si aj termín smrti, no zrušil ho
  • Šimkovičová prerobila návrh o RTVS: nie STaR, ale STVR
  • 11 prokurátorov píše Žilinkovi, vyjadrujú hlboké rozčarovanie

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili na iné vysoké školy v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť.

Hokejisti Toronta zvíťazili na ľade Bostonu 3:2 a vyrovnali stav série na 1:1. Carolina vyhrala aj v druhom zápase s New Yorkom Islanders, keď otočila z 0:3 na 5:3. Obhajca titulu Vegas Golden Knights vyhral na ľade Dallasu 4:3 a v sérii vedie 1:0.

Predpoveď počasia: Denná teplota 13 až 18, na krajnom západe a na severe miestami 8 až 13 stupňov. Oblačno až zamračené, v niektorých oblastiach na západe platia od podvečera výstrahy prvého stupňa pred dažďom. (shmú)

Ekonomický newsfilter: Minuloročný deficit príjemne prekvapil. Ale iba na chvíľu +

  • Frankfurt stupňuje tlak na matky Tatra banky a UniCredit Bank, aby sa stiahli z Ruska
  • Slovensko ešte má šancu zapojiť sa do inovačného reťazca

Sociálna sieť X sa odvolá proti austrálskemu súdnemu príkazu, ktorý jej nariaďuje stiahnuť videá z minulotýždňového útoku v kostole v Sydney. Oznámil to majiteľ platformy Elon Musk, ktorý to zdôvodňuje slobodou prejavu.

Severokórejský líder Kim Čong-un viedol vojenské manévre nacvičujúce jadrový protiútok, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA. Cvičenie bolo podľa nej protestom proti organizovaniu vojenských cvičení Južnej Kórey a USA.

Britský parlament schválil kontroverzný zákon umožňujúci deportáciu migrantov do Rwandy. Zákon sa týka uchádzačov o azyl, ktorí do Británie vstúpili nelegálne. Prvé lietadlá s migrantmi by mali do Rwandy odletieť o 10 až 12 týždňov.

Ruské sily v noci opäť útočili dronmi na Ukrajinu. V Odese bezpilotné lietadlá poškodili 14 bytov a zranili sedem ľudí vrátane dvoch detí, podrobnosti o následkoch náletov na Kyjivskú a Čerkaskú oblasť ešte nie sú známe. (ukrajinska pravda)

Vojenskí experti hodnotia, ako americká pomoc pre Ukrajinu zmení situáciu na fronte. Podľa nich ju Rusi pocítia veľmi rýchlo, no vojnu Ukrajincom nevyhrá. Kľúčové budú dodávky rakiet dlhšieho doletu či pomoc pri protivzdušnej obrane.

Ukrajinský tank strieľa na ruské pozície pri mestečku Časiv Jar. Foto - TASR/AP

Očakávané udalosti:

  • bude brífing o zbierke Munícia pre Ukrajinu (13.00)
  • pokračuje schôdza parlamentu, bez hlasovania
  • prezidentka bude až do piatka úradovať z Košíc
  • PS navrhne zatvorenie reedukačného centra (11.40)
  • v podcaste V redakcii bude Richard Sulík (SaS)
  • americký senát začne rokovať o pomoci Ukrajine

Východným pobrežím Taiwanu za posledný deň otriaslo približne 80 zemetrasení, najväčšie malo silu 6,3 stupňa. Neboli hlásené žiadne obete na životoch.

Futbalisti Interu získali 20. titul v dejinách Serie A. V zápase 33. kola zdolali AC Miláno 2:1 a na čele tabuľky majú päť kôl pred koncom súťaže nedostihnuteľný 17-bodový náskok.

Inter Miláno. Foto - TASR/AP

Izrael chystá evakuáciu palestínskych civilistov pred plánovanou pozemnou operáciou v Rafahu, píše s odvolaním na izraelských a egyptských predstaviteľov denník Wall Street Journal.

Ako ozdraviť verejné financie? Len bez Fica a Matoviča, píše Ľuboš Jančík z Demokratov. „Ak Fico s Kamenickým tvrdia, že verejné financie rozbila predošlá koalícia, tak nech pomenujú v čom a nech tieto opatrenia zrušia. No oni nielenže nezrušili dva veľké Matovičove excesy v rozpočte, ale pridali k nim aj ďalšie.“

Maďarská mládež na Slovensku veľmi túži po niečom, čo by patrilo aj jej, vraví slamerka z južného Slovenska Veroni Gyenge. „Na politickej úrovni však takáto strana neexistuje,“ tvrdí v rozhovore. „Dlho som sa stránila Gyimesiho či Aliancie. Teraz som však začala vnímať, čo hovoria. Vtedy potrebujem veľa dychových cvičení.“

Srbský tenista Novak Djoković a španielska futbalistka Aitana Bonmatiová vyhrali v ankete Laureus Sports Awards pre najlepších športovcov roka. Djoković vyhral piatykrát a vyrovnal sa Rogerovi Federerovi. Nominantov ankety vyberajú médiá, víťazov určuje 69 členov Laureus World Sports Academy. (tasr)

Ruskom kontrolovaná Medzinárodná investičná banka premiestnila svoje ústredie z Budapešti do Moskvy. Spojené štáty vlani v apríli uvalili sankcie aj na banku a Maďarsko sa následne rozhodlo z tejto inštitúcie odísť.

Tomáš Tatar bude reprezentovať Slovensko na MS v hokeji 2024 v Prahe a Ostrave. Bude tak piatym hráčom z NHL, ktorý sa pripojí k reprezentácii. Účasť slovenského útočníka potvrdil generálny manažér jeho klubu Seattle Kraken Ron Francis.

Tomáš Tatar. Foto - TASR/Martin Baumann

Táto krajina nie je pre ťažko chorých, píše Newsfilter. Reportér Denníka N Karol Sudor urobil mrazivý rozhovor o smrti a eutanázii. Bývalý fitnestréner Jan Kavalír trpí už siedmy rok amyotrofickou laterálnou sklerózou. Jeho manželka Martina opisuje, ako sa musí oňho starať nepretržite, ako ju to vyčerpáva a ako jej štát nevie nijako pomôcť. Pritom to, ako sa štát dokáže postarať o svojich najslabších občanov, je znakom jeho vyspelosti.

Basketbalistky USK Praha so slovenskou trénerkou Natáliou Hejkovou prehrali v domácej lige prvýkrát od roku 2013. Ich víťazná séria sa skončila na 301 výhrach. Nestačili na Žabin Brno v zápase finálovej série (69:71), ktorej stav je 1:1 na zápasy. (idnes.cz)

Bol príkladom toho, čo znamená robiť filozofiu vo veku vedy. Daniel Dennett sa zaoberal najmä filozofiou mysle, ale skúmal aj náboženstvo a v poslednom čase aj vplyv umelej inteligencie na spoločnosť. Zomrel v piatok vo veku 82 rokov.

Danglár: Vydymené paragrafy

Španielsky vojak zahynul v pondelok pri vojenskom cvičení NATO na severovýchode Poľska. Oznámila to španielska armáda.

Na severe Arménska sa v pondelok konal protest proti plánom arménskej vlády vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody.

Okresný úrad v Kysuckom Novom Meste vyhlásil mimoriadnu situáciu v celom okrese pre riziko stretnutia s medveďom v intraviláne miest a obcí, pričom môže dôjsť k ohrozeniu zdravia, majetku či ľudských životov.

Vyšetrovanie obchodovania s ľuďmi je ako skladať puzzle, hovorí slovenská právnička Alexandra Malangone, ktorá pôsobí v Bologni. Tejto činnosti sa venuje, pretože jej prekáža, keď niekto zneužíva zraniteľnosť iných osôb. „Nemôžete to robiť podľa nejakej príručky, kde si odklikávate indikátory. Nie je to ani lineárne ako napríklad krádež auta či vražda.“

Raiffeisen Bank zamestnáva v Rusku viac ľudí než pred vojnou. Reportéri Financial Times našli inzeráty, v ktorých láka pracovníkov a hovorí o expanzii, čo je v príkrom rozpore s tým, čo tvrdí investorom a čo od skupiny požaduje ECB.

Donald Trump poslúcha sudcu na slovo, musí ticho sedieť celé hodiny, opisujú novinári, ako vyzerá súdny proces s exprezidentom. Reportéri si zároveň všimli, že niekoľkokrát sa zdalo, akoby 77-ročný Trump v súdnej sieni zadriemal.

Donald Trump na súde podľa karikaturistu. Foto - TASR/AP

V mládežníckej Lige majstrov do 19 rokov vyhrali prvýkrát futbalisti Olympiakosu Pireus. Vo finále zdolali AC Miláno 3:0. Vo vyraďovacej časti sa darilo aj slovenskému klubu MŠK Žilina, ktorý v osemfinále nestačil na FC Kodaň, no predtým vyradil Borussiu Dortmund. (tasr)

Nórsko zvažuje výrazné zvýšenie pomoci pre Ukrajinu. Povedal to nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Na Slovensku sa objavil nový vtáčí druh – penica fúzatá. Zaznamenali ju riaditeľ správy Národného parku Slovenský kras Milan Olekšák a holandskí ornitológovia Leo a Christien Dhoore na stacionári Drienovec.

Martin Pospíšil chce patriť k lídrom reprezentácie, v jednom útoku by si rád zahral s Jurajom Slafkovským a Tomášom Tatarom. „Viem, že na majstrovstvách sveta sa bude pískať prísnejšie ako v NHL. Budem si dávať pozor,“ hovorí.

Spojené štáty urýchlene poskytnú Ukrajine významné balíky vojenskej pomoci, len čo americký senát po snemovni reprezentantov schváli uvoľnenie dodatočných peňazí na tento účel. Podľa Bieleho domu o tom Joe Biden ubezpečil Volodymyra Zelenského.

V knižnej edícii Denníka N vyšiel nový titul s názvom Cesta (z) mesta. Venuje sa u nás dlhodobo zanedbávanej téme suburbanizácie Bratislavy – procesu populačného a ekonomického rastu v zázemí miest. Kniha plná máp, grafov a vizualizácií je určená všetkým, ktorí radi uvažujú o priestorových prejavoch vývoja spoločnosti. Pripravili ju Martin Šveda, Ján Výbošťok a Daniel Gurňák, ktorí pracujú na Prírodovedeckej fakulte UK a Geografickom ústave SAV.

Okolo smrti Američana Russella Bentleyho, ktorý v Donbase bojoval na ruskej strane, je veľa nejasností. Ruské zdroje naznačujú, že ho zajali ruskí vojaci, ktorí si ho pomýlili so západným špiónom. Bentleyho manželka doteraz nevidela jeho telo.

Zvrhlá nie je naša kultúra, ale nápad nominovať Harabina do súdnej rady, píše v Newsfiltri Monika Tódová. „Ak je niečo zvrhlé, tak napríklad nápad navrhnúť za člena súdnej rady Štefana Harabina. Harabinizácia tu už bola a slovenská justícia sa z toho spamätáva doteraz. V tejto chvíli nevieme, či ide len o nezmyselný nápad Andreja Danka alebo súčasť širšej dohody s Pellegrinim za podporu SNS v prezidentských voľbách.“

Austrálsky sudca nariadil sociálnej sieti X, aby na celom svete zablokovala prístup k videu, na ktorom vidieť útok nožom na biskupa v kostole neďaleko Sydney z minulého týždňa. Šestnásťročného mladíka, ktorý je z útoku počas bohoslužby podozrivý, obvinili z terorizmu.