Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Čínska automobilka Chery plánuje zo svojej fabriky v Barcelone spraviť jeden z hlavných vývozných závodov na svete. Továreň pôvodne patrila japonskému Nissanu, ten v nej však ukončil výrobu v roku 2021.

Víkendové politické diskusie:

  • Sobotné dialógy (RTVS): Richard Raši (Hlas), Milan Majerský (KDH)
  • V politike (TA3): Matúš Šutaj Eštok (Hlas), Michal Šimečka (PS)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Tomáš Drucker (Hlas), Lucia Plaváková (PS)
  • Na telo (Markíza): hostí zatiaľ neoznámili

Nezamestnanosť na Slovensku klesla druhý mesiac v rade, v marci podľa starej metodiky ústredia práce dosiahla 6,02 percenta, kým vo februári predstavovala 6,12 percenta. Voľných pracovných miest mierne pribudlo.

Herečka Božidara Turzonovová si prevezme cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre. Oznámila to Slovenská filmová a televízna akadémia. Ďalších laureátov národných filmových cien vyhlásia 26. apríla.

Finančná správa prevzala od USA zariadenia na detekciu rádioaktívnych materiálov za takmer milión eur. Dar je podľa daniarov súčasťou spolupráce s americkým ministerstvom energetiky, s ktorým podpísali memorandum ešte v roku 2006. (tasr)

Maroš Šefčovič chce byť eurokomisárom aj po júnových eurovoľbách. „Ak by bol záujem a priestor, aby som pokračoval, som pripravený sa naďalej uchádzať o dôveru – zvlášť v tomto čase, keď treba strategicky uvažovať o budúcnosti európskej ekonomiky vrátane tej slovenskej,“ uviedol. (euractiv)

Rusko zameriava svoje hybridné útoky na Fínsko, na ktorého hranice smeruje migrantov v snahe o destabilizáciu krajiny, uviedla šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová. Snahy Moskvy spojila s fínskym vstupom do NATO a podporou Ukrajiny. (afp)

Vývoj bojov (785. deň): Ukrajina sa chváli zostrelením ruského bombardéra, ktorý ničil ich mestá. Tu-22M3 sa dá považovať za jeden z najväčších zabijakov ruskej armády. Nie je jasné, ako sa to Ukrajincom podarilo takmer 400 km od frontu. Ak sa to potvrdí, pôjde o úspech na úrovni zázraku.

Horiaci bombardér a jeho vrak. Zdroj - X/Mash

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala ľudí, ktorí dlhodobo pôsobia v kultúre. „Som presvedčená, že štát má vytvárať podmienky a prostredie pre kultúru, ale nie ju politicky ovládať,“ vyhlásila. „Kultúra je vecou nás všetkých, akákoľvek snaha o jej ovládnutie je prejavom nekultúrnosti.“

Tento víkend sa konajú Bratislavské mestské dni. Dvojdňový festival sa začína v sobotu o 9.00 h symbolickým odpečatením brán, príde aj primátor Matúš Vallo. Otvorený bude Primaciálny palác, mestské organizácie pripravili celodenný program.

Pri iránskom konzuláte v Paríži je muž, ktorý sa vyhráža, že sa vyhodí do vzduchu. Polícia je na mieste, ľudia sa majú oblasti vyhýbať. Agentúra AFP píše, že zásah špeciálnych jednotiek môže prísť každú chvíľu. (čtk)

USA vedeli o dnešnom izraelskom útoku na Irán vopred, Izrael ich informoval krátko predtým. Podľa šéfa talianskej diplomacie Antonia Tajaniho to Američania oznámili na schôdzke ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na Capri.

Zbierka Munícia pre Ukrajinu prekonala hranicu dvoch miliónov eur. Kampaň v utorok rozbehla skupina aktivistov a mimovládok, príspevky doteraz poslalo vyše 31-tisíc darcov. Zbierka je bez časového či finančného limitu: koľko sa vyzbiera peňazí, toľko nábojov objednajú.

Tesla zvoláva na kontrolu 3878 svojich pickupov Cybertruck, dôvodom je problém s pedálom plynu. Americká automobilka spustila dodávky Cybertruckov s dvojročným omeškaním koncom vlaňajška.

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha uzavrel štvorhodinovú rozpravu k novele zákona o Fonde na podporu umenia. Opoziční poslanci predniesli jeden doplňujúci a jeden pozmeňujúci návrh, v rozprave sa bude pokračovať v utorok ráno.

Rusi pri útoku na Dnipropetrovskú oblasť zasiahli aj železničnú infraštruktúru, na stanici v Dnipre na niekoľko hodín prerušili prevádzku. Celkovo pri nočných útokoch v oblasti zahynulo 8 ľudí vrátane dvoch detí. (ukrajinska pravda)

Pri polovici povinných očkovaní nedosahuje Slovensko potrebnú úroveň zaočkovania, ktoré zabezpečuje kolektívnu imunitu. V okrese Prievidza je dokonca proti osýpkam zaočkovaných len 77 percent šesťročných detí.

Slovensko podľa Roberta Fica ponúkne možnosť zapojiť sa do dopravných PPP projektov aj Číne, všíma si ČTK. Na návštevu Číny pocestuje premiér tento rok v júni. Čínske firmy sa do stavania ciest či železníc na Slovensku veľmi nezapájajú.

Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalície, píše Ivan Štulajter. „Útoky vládnej koalície na mimovládky sú útokmi na práva občanov aj v takej veci, akou je ich ústavné právo na priaznivé životné prostredie.“

Predčasné dôchodky po odpracovaní 40 rokov budú od 15. mája menej lukratívne. Krátiť sa budú výraznejšie ako dnes – o 0,5 percenta za každý mesiac do riadnej penzie. A minimálny počet rokov sa zo 40 bude postupne zvyšovať. Zmeny schválil vo štvrtok parlament.

Zuzana Čaputová podporila zbierku na ukrajinskú muníciu, ktorú organizujú slovenskí občania. „Som hrdá, že toľkým občanom na Slovensku hlboko záleží na osude nášho suseda a uvedomujú si hodnotu solidarity, pomoci a spojenectva. Vedia, kto je obeť a kto na ňu útočí, komu treba pomáhať a koho treba zastaviť,“ povedala prezidentka.

Erik Tomáš zaútočil na KDH, poprel dohody výmenou za podporu vyššieho trinásteho dôchodku. Opozičnú stranu nazval „farizejskou“, hrozil jej, že s ňou nebude rokovať. Podľa tvrdení KDH Erik Tomáš napríklad garantoval, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová na Instagrame urážlivo komentuje otvorenie slovenskej prezentácie na Bienále v Benátkach a rozhorčuje sa nad projektom Ota Hudeca. Súčasťou otvorenia výstavy bol protest prítomných a verejné vyhlásenie kritizujúce postupy ministerstva kultúry.

Protest na benátskom bienále. Foto - Monika Krčmárik

Stropkov zabezpečil ubytovanie pre 42 ľudí, ktorým stredajší požiar zničil obydlia. Bývajú vo vykurovaných stanoch v areáli miestnej školy, v školskej jedálni majú zabezpečenú stravu. Zvyšných sedem ľudí prichýlili príbuzní.

V problematickom úseku pod Strečnom majú čo najskôr pribudnúť oceľové záchytné siete. „Dnes tam máme 200 metrov, ale bude ich tam rádovo násobne viac,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž po zasadnutí krízového štábu.

KDH tvrdí, že ohlásené oslobodenie niektorých obchvatov od povinnosti používať diaľničnú známku je aj na ich popud. Podľa dnešného vyhlásenia Roberta Fica by sa výnimky mali týkať Bratislavy, Popradu, Žiliny, Košíc, Nitry a Prešova.

Ruské kanály zverejnili na Telegrame video, ktoré údajne zachytáva moment pádu ruského bombardéra Tu-22M3 na juhozápade Ruska. Ukrajina tvrdí, že lietadlo zostrelila, Rusko hovorí o technickej poruche stroja. (čtk)

SaS tento týždeň tretíkrát kritizuje vládu za vysoké ceny benzínu. Opozičná strana navrhla zníženie spotrebnej dane alebo DPH. Ceny Naturalu 95 stúpli štvrtý týždeň za sebou, liter sa minulý týždeň predával za takmer 1,7 eura.

Futbalová Liga majstrov bude mať v budúcom ročníku minimálne päť účastníkov z talianskej Serie A. Môže mať šesť, ak Atalanta alebo AS Rím vyhrajú Európsku ligu. Taliani získali najvyšší koeficient 19 428 bodov, tímy z Bundesligy ich majú 17 928, z Premier League 17 375.

Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov, píše o niektorých manželkách ukrajinských vojakov Iryna Puškar. „V ukrajinskom informačnom priestore sa ich objavuje čoraz viac. Rovnako rastie počet žien v ukrajinskej armáde.“

EÚ prvýkrát uvalila sankcie na radikálnych izraelských osadníkov pre ich útoky na Palestínčanov na okupovanom Západnom brehu, píše agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatov.

SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka (SNS) z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Informoval o tom poslanec za SaS Alojz Hlina.

Izrael podľa sýrskej armády v čase nočného odvetného útoku na základňu v Iráne udrel aj na juh Sýrie na pozície protivzdušnej obrany. Úder spôsobil materiálne škody, mimovládna organizácia SOHR hovorí o zničenom vojenskom radare.

Nemecká vláda zvýši odhad tohtoročného rastu domácej ekonomiky na 0,3 % z predtým očakávaných 0,2 %, píše Reuters. Na budúci rok kabinet počíta so zrýchlením rastu HDP na jedno percento.

Ministerstvo životného prostredia nevie, koľko stál let vrtuľníka, na ktorom sa v Malej Fatre viezol štátny tajomník Filip Kuffa, ani z akých prostriedkov bol let platený. Nevie ani to, prečo si rezort objednal vrtuľník od spoločnosti Industry-logistik s. r. o., či mal prevádzkovateľ súhlasné stanovisko od príslušného okresného úradu a či Kuffa alebo iný pracovník ministerstva konzultovali trasu letu so Správou Národného parku Malá Fatra.

Dnes tu bránime nezávislosť kultúry, povedal František Mikloško (KDH) v rozprave k zákonu o Fonde na podporu umenia. Predkladateľ pozmeňujúceho návrhu Roman Michelko (SNS) uznal, že pri druhom čítaní už je veľmi neskoro na diskusie.

Jazdec F1 Lando Norris sa stal víťazom kvalifikácie šprintu na VC Číny v Šanghaji. Druhý skončil Lewis Hamilton z Mercedesu, tretí Fernando Alonso z Aston Martinu. Max Verstappen z tímu Red Bull obsadil štvrtú priečku.

Slovensko má v čase šírenia čierneho kašľa problém so zaočkovanosťou detí. Medzi deťmi narodenými v roku 2016 bolo preočkovaných proti čiernemu kašľu len 94,5 %, čo už je pod kritickou 95-percentnou hranicou potrebnou na kolektívnu imunitu.

Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, vraví v rozhovore vedec v oblasti výživy Tim Spector. „Je to celosvetová marketingová kampaň – vystrašiť ľudí, že nejedia dostatok proteínov. Celkovo ich nepotrebujeme toľko, ako je teraz v móde hovoriť, a už vôbec ich nepotrebujeme zo sladkých proteínových tyčiniek.“

Tim Spector. Foto - Peter Schiazza

Poľsko vyčlení takmer pol miliardy eur na pomoc farmárom, ktorí sa pre vojnu na Ukrajine ocitli vo finančných ťažkostiach. Zriadi na tento účel fond financovaný z úspor vo verejnej sfére alebo z osobitných rozpočtových rezerv.

V týchto dňoch sa začína aktivita meteorického roja Lyríd. Jeho maximum nastane 22. apríla a jav potrvá do 25. apríla. Meteorický roj Lyríd súvisí s periodickou kométou P/Thatcher s obežným časom 415 rokov. Úkaz trvá približne týždeň, pretože šírka prúdu je malá.

Radiant meteorického roja Lyríd. Zdroj - Astronomický ústav SAV

Ukrajinský prezident Zelenskyj pricestoval do Doneckej oblasti. Podľa videa z jeho účtu navštívil Slaviansk, ktorý sa nachádza 20 kilometrov od frontovej línie.

Radoslav Procházka opisuje prípady, v ktorých Najvyšší súd USA rozhoduje o korupčných prípadoch prekvapivo. Príkladom je posudzovanie korupčných „darov“ poskytnutých ex post. „Minulý rok súd jednomyseľným rozhodnutím zrušil tresty osobám odsúdeným za manipuláciu verejných obstarávaní, pretože v čase prijatia úplatku nepôsobili ako nositelia úradnej právomoci.“

V Košiciach má vzniknúť nové nákupné centrum, ktoré bude s celkovou plochou 47-tisíc metrov hneď druhým najväčším za Atriom Optima. Slúžiť bude na predaj potrieb pre domácnosti. Stáť za ním môže aj veľká nábytkárska sieť, ale rakúsky projektant Delta zatiaľ jej meno neprezradil.

To, že má niekto titul otca, ešte neznamená, že má na vás nárok, hovorí psychologička. „Nie som si istá, ak otca na svadbu pozvete, či naozaj zavládne pokoj v rodine. Predstavujem si, ako budete celý čas tŕpnuť a budete musieť riešiť, ak sa otec opije alebo sa nebude vhodne správať. Ako budete mať spomienky na svadbu zatienené týmto strachom, prípadne reálnym konfliktom.“

Štát zvažuje postaviť druhú koľaj na trati Bratislava – Komárno. „Toto je veľmi dobrý príklad pre PPP projekty,“ povedal Robert Fico po kontrolnom dni u ministra dopravy Jozefa Ráža. Takéto projekty sa podľa neho dajú využiť aj na opravy mostov.

Apple odstránil z čínskeho obchodu App Store aplikácie WhatsApp a Threads firmy Meta Platforms. Nariadila mu to čínska vláda z dôvodu obáv o národnú bezpečnosť. Z obchodu zmizli aj aplikácie na zasielanie správ Telegram a Signal.

Letové prevádzkové služby povedie právnik Miroslav Boháč, na výberové konanie prišiel ako jediný, informovalo ministerstvo dopravy. Od nástupu ministra Jozefa Ráža je tretím novým riaditeľom štátneho podniku.

Z 11 Slovákov, ktorí v tejto sezóne hrali v NHL, dvaja s určitosťou nepôjdu na MS v hokeji v Česku – Miloš Kelemen a Adam Ružička. Účasť potvrdili zatiaľ len Šimon Nemec a Juraj Slafkovský. Zhrnuli sme sezónu elitných slovenských hokejistov v zámorí.

Newyorská polícia zatkla viac ako 100 študentov, ktorí sa v stredu utáborili uprostred areálu Kolumbijskej univerzity na podporu Palestínčanom. Zásah schválilo vedenie univerzity, ktoré účastníkom protestu prerušilo štúdium.