Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vyzýva premiéra, aby 20-tisíc eur pre Literárny týždenník venoval radšej charite. Časopis je spájaný s poslancom za SNS Romanom Michelkom, premiér sumu vyhradil zo svojej rozpočtovej rezervy.

Singapur dočasne pozastavil výcvik na všetkých svojich lietadlách F-16. Dôvodom je havária jedného zo strojov, ktorý sa v stredu zrútil pri rutinnom tréningovom lete. Skúsený pilot sa katapultoval, je v stabilizovanom stave a pri vedomí.

Chorvátska vládnuca konzervatívna strana HDZ sa dohodla na vytvorení koalície s krajne pravicovou stranou. Oznámil to premiér a stranícky líder Andrej Plenković.

Vo viacerých médiách sa objavili informácie, že tréner Slovana Bratislava Vladimír Weiss st. aktuálne rokuje v Azerbajdžane o novej zmluve. Šéf klubu Ivan Kmotrík ml. však tieto informácie vyvrátil. „Nie je pravda, že by mal byť na rokovaniach v Baku, je doma na Slovensku,“ vraví.

Ruské vojská ostreľovali športové ihrisko pri škole vo východoukrajinskom Charkive. Na mieste zostali štyri zranené deti a traja dospelí, oznámil šéf oblastnej správy Oleh Synjehubov.

Ochranári nemlčia, pred Správou Tatranského národného parku v stredu urobili protest proti prepúšťaniu aj proti neodborným a politickým zásahom do ochrany prírody. Dvaja manažéri z ochrany prírody už odmietli prepúšťanie, ktoré žiada Tomáš Taraba, riaditeľa NP Slovenský kras už minister odvolal.

Protest ochranárov a aktivistov na Správe Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici. Foto N – Filip Zacher

Klimatická aktivistka Greta Thunberg dostala vo  Švédsku pokutu za to, že sa neriadila príkazmi polície. Verdikt okresného súdu v Štokholme zaznel po tom, ako v marci blokovala vstup do parlamentu.

Peter Sagan pri súťažnom návrate na cestný bicykel spadol a mal aj defekt. V prvej etape pretekov Okolo Maďarska súťažil za slovenský tím Pierre Baguette. V záverečnom špurte bol v zhluku pretekárov, nebojoval však o víťazstvo a skončil osemnásty.

Spojené štáty odložili plánovanú dodávku munície Izraelu a kvôli jeho operáciám v Rafahu na juhu Pásma Gazy teraz prehodnocujú bezprostrednú vojenskú podporu. Povedal americký minister obrany Lloyd Austin, čím potvrdil správy médií.

Liek na rakovinu prsníka Trodelvy, ktorý odmietli preplatiť aj hudobníčke Stanislave Apfelovej, už budú zdravotné poisťovne preplácať. Poslanec KDH František Majerský informoval, že ministerstvo zdravotníctva podpísalo zmluvu s držiteľom registrácie.

Zbierka na pomoc manželom Kavalírovcom prekročila pôvodnú sumu 20-tisíc eur, rozšírili ju a ďalej je možné prispieť. Martin Kavalír má nevyliečiteľné ochorenie ALS a je pripútaný na lôžko, jeho manželka Martina sa oňho stará 24 hodín denne. Ich príbeh opísal Karol Sudor.

Rokovania v Káhire o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, ktorých drží palestínske hnutie Hamas, doteraz nepriniesli prelom. S odvolaním sa na nemenovaný izraelský zdroj píše Reuters.

Polícia zadržala ďalšieho páchateľa, ktorý sa zrejme v utorok pridal k hromadným vyhrážkam školám. Ide o 14-ročnú mladistvú osobu, ktorá poslala výhražný email na školu v okrese Brezno. Polícia informovala o 25-ročnom mužovi, ktorý nahlásil bombu na súde v bratislavskom Novom Meste. Nespája tieto dva prípady s hromadnými vyhrážkami vyše 1500 školám.

Shooty: Staré časy

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová prehrala v 1. kole na turnaji v Ríme. Nestačila na Aleksandru Sasnovičovú 2:6, 6:7 (6). (wta)

Konope by malo byť v Thajsku do konca roka znovu zaradené na zoznam omamných látok, povedal premiér Sríttcha Tchavisin. V budúcnosti má byť užívanie konope povolené len na lekárske účely.

Zástupcovia členských krajín Únie sa zhodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európe sa využijú na nákup zbraní pre Ukrajinu a na rekonštrukciu krajiny.

Vyšetrovanie výhražných emailov vyše 1500 slovenským školám má nadslovenský rozmer, povedal policajný prezident Ľubomír Solák. Polícia vyhodnocuje utorkové vyhrážky ako kybernetický útok, podľa štátnej tajomníčky Lucie Kurilovskej ide o trestný čin terorizmus a páchateľom hrozí doživotie.

Polícia bola skontrolovať organizátorov zbierky Munícia pre Ukrajinu, povedal jeden z organizátorov prenosu z Bratislavy Martin Ondráček. „Mali sme plastové makety munície. Odfotili si to. Zistili, že to nie je delaborovaná munícia, ale makety vytlačené na 3D tlačiarni,“ povedal.

Slovensko zatiaľ stále nemá zaistenú žiadnu olympijskú miestenku v rýchlostnej kanoistike. V európskej kvalifikácii v Szegede neuspeli na 500 m trati Csaba Zalka a Adam Botek, skončili šiesti.

Na nedeľnom koncerte Jeana-Michela Jarra a Briana Maya v areáli Incheby pri Moste SNP očakávajú 30-tisíc ľudí. V sobotu aj v nedeľu večer bude zatvorený Most SNP a výrazne utlmená doprava, na most sa zo strany koncertu z bezpečnostných dôvodov nedostanú ani chodci.

Brian May, Jean-Michel Jarre a najvyššie pódium v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR/AP

Pred 70 rokmi človek prvýkrát zabehol míľu pod štyri minúty, čo sa považuje za jeden z najväčších športových míľnikov. Roger Bannister sa dočítal, že pri takom výkone môže zomrieť, a v cieli mal pocit, že telo mu vybuchne. V 25 rokoch ukončil kariéru a stal sa uznávaným lekárom. Dnes ma vyše dvetisíc nasledovníkov.

Dohoda o voľnom obchode medzi Čínou a Srbskom, ktorú podpísali vlani, vstúpi do platnosti 1. júla, oznámil v stredu čínsky prezident Si Ťin-pching počas návštevy Belehradu.

Británia vyhostí ruského vojenského pridelenca v Londýne, zruší diplomatický štatút niektorých nehnuteľností spojených s Ruskom a obmedzí dĺžku platnosti ruských diplomatických víz. Moskva sľúbila odvetu.

Nočné útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru boli odvetou za ukrajinské údery v Rusku, uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany. Moskva v noci zasiahla ciele v siedmich ukrajinských oblastiach a vážne narušila energetický sektor.

Český prezident Petr Pavel poďakoval obyvateľom Slovenska, že za krátky čas prispeli takou vysokou sumou peňazí na muníciu pre Ukrajinu. „Svedčí to o tom, že princíp solidarity funguje – či už je tomu politická reprezentácia naklonená, alebo nie,“ povedal.

Momentálne sa pre výhražné e-maily na školy neplánuje zvolanie bezpečnostnej rady vlády, povedala Lucia Kurilovská. Bezpečnosť na školách by mali zvýšiť kamerové systémy, na ktoré vláda vyčlenila milióny eur.

34-ročná Erika pristihla svojho desaťročného syna, ako jej bez dovolenia berie mince z peňaženky. Podľa psychologičky Jany Ashford je možné, že chlapec len testoval hranice a čakal, čo urobí, keď sa na to príde. „Takéto správanie detí tohto veku nie je nezvyčajné a vôbec nemusí byť patologické,“ vysvetľuje odborníčka.

Policajti budú vo štvrtok kontrolovať okolie základných aj stredných škôl po celom Slovensku. Po utorkových mailoch s bombovou hrozbou sa žiadna výbušnina nenašla, povedala štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská.

Slovenská reprezentácia dostala pred MS v hokeji päť dôležitých správ, píšu Michal Šášky a Štefan Bugan. Slová Šimona Nemca o silnej defenzíve sa zatiaľ nenaplnili a brankári sa javia byť najväčšou slabinou. Dôležité veci však v generálke s USA ukázal Juraj Slafkovský.

Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje mobilizáciu väzňov odsúdených za ľahšie trestné činy. Za obranu krajiny budú len v podmienke. (čtk)

Ruská diplomacia odmietla obvinenia Nemecka z kybernetických útokov a uviedla, že sa Berlín podobnými tvrdeniami snaží zvýšiť napätie.

Pred pád dňami sa na sociálnej sieti objavila otázka, koho by ľudia radšej stretli, ak by sa neozbrojení a sami ocitli v lese: muža alebo medveďa. „Z nereprezentatívneho internetového prieskumu to vyzeralo tak, že väčšina žien si zvolila medveďa, kým muži si vybrali inú možnosť a ešte sa aj hnevali, ako na túto – pripomeňme, že hypotetickú – otázku odpovedali ženy,“ píše Jana Shemesh.

Podľa hudobníka Michala Kaščáka tak ako ľudovú a tradičnú kultúru zneužívali fašisti počas vojnového slovenského štátu, neskôr komunisti, teraz ich zneužíva Fico a ostatní. „Poznám veľa ľudí z folklóru, ktorí sú z toho zhrození,“ povedal počas akcie Operácia Nádej.

Česká iniciatíva Dárek pro Putina vyzbierala za dva roky spolu už vyše 32 miliónov eur. „Za to sme už nakúpili tank, raketomet, protidronové guľomety, množstvo munície,“ hovorí iniciátor zbierky Martin Ondráček. Zo slovenskej verzie zbierky Darček pre Putina práve posielajú na Ukrajinu odmínovací stroj Božena 5.

Rusko varovalo Francúzsko pred nasadením svojich jednotiek na Ukrajine. Ruské sily by ich v takom prípade vnímali ako legitímne ciele, uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

Prvé štyri milióny eur zo zbierky Munícia pre Ukrajinu pôjdu na 2692 kusov 122-milimetrových delostreleckých granátov, na Ukrajinu ich chcú dostať do konca leta. Doteraz obyvatelia Slovenska prispeli sumou 4,165 milióna eur, dnes prebieha špeciálna zbierka na lekárničky a pokračuje aj zbierka na muníciu.

V apríli na Slovensku skrachovalo 22 firiem, o polovicu menej ako v marci. Mesačné štatistiky konkurzov takto kolíšu už približne pol roka. Medzi najväčšími úpadcami bola v apríli priemyselná firma Lindenmaier Slovakia a esbéeska Vekam Security.

Bývalú primátorku Berlína Franzisku Giffeyovú napadol útočník, ťažkým predmetom ju udrel zozadu do hlavy. Giffeyová, ktorá v regionálnej vláde Berlína zastáva post senátorky pre ekonomiku, utrpela ľahké zranenia.

Predčasný dôchodok bude po 15. máji nižší a ťažšie dostupný. Krátiť sa bude o pol percenta za každých 30 dní, ktoré chýbajú do riadneho dôchodku, a už nebude stačiť 40 odpracovaných rokov. Kto pôjde na predčasnú penziu tento rok, však dostane 13. dôchodok aj vyššiu valorizáciu 14,5 percenta.

Elity rezignovali na úlohu dávať ľuďom nádej na úspešnú budúcnosť, hovorí profesor ekonómie Martin Kahanec. Študenti sa podľa neho nevracajú na Slovensko aj pre atmosféru, ktorá je niekedy prehnane negatívna.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Výučba bude vo štvrtok v školách pokračovať normálne, informuje ministerstvo školstva. „Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých bol nahlásený bombový útok. Podľa aktuálnych informácií nie sú v bezprostrednom ohrození, preto nie je nevyhnutné pristúpiť k ich zatvoreniu,“ tvrdí ministerstvo.

Vláda odmietla opozičný návrh na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas.) Mimoriadna schôdza k odvolávaniu by mala byť vo štvrtok o 17.30 h.(tasr)

Hongkonský odvolací súd zakázal pieseň Glory to Hong Kong (Sláva Hongkongu), ktorá sa stala neoficiálnou hymnou prodemokratického protestného hnutia. Súdne rozhodnutie prehĺbilo obavy z obmedzovania slobôd v Hongkongu, ktorý je poloautonómnym územím Číny.

Nové ministerstvo cestovného ruchu bude sídliť v priestoroch patriacich J&T Real Estate, uzatvorenie zmluvy schválila vláda. Vybralo si budovu skladu 7 na nábreží Dunaja v centre Bratislavy. Cenu za prenájom zatiaľ nezverejnilo.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Rusi odpočúvajú aj komunikáciu na fronte s medikmi, hovorí Marcel Rebro, fotograf a dobrovoľník na Ukrajine. Vysvetľuje, že medici musia konať rýchlo a potrebujú moderné lekárničky. Zbierka na tieto lekárničky je súčasťou dnešnej zbierky Operácia nádej.

Slovensko je podľa novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho ochotné ponúknuť Bratislavu na mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal to v príhovore k 79. výročiu ukončenia 2. svetovej vojny v Banskej Bystrici pri Pamätníku SNP.

NASA odložila prvý posádkový let kozmickej lode StarLiner od spoločnosti Boeing na druhú polovicu mája. V pondelok zrušila štart pre technickú chybu na nosnej rakete.

O sestrách Slovenského Červeného kríža na východnom fronte a o zásluhách, ktoré sa nikdy nehodilo spomínať, píše historička Marína Zavacká. „Tematika Červeného kríža ostávala pre ľudácky režim problematická až riziková. Počas deportácií židovského obyvateľstva bolo ťažko možné verejne chváliť princípy všeľudskej rovnosti a humanizmu.“

Zdroj - Univerzitná knižnica Bratislava

Policajti z bratislavského Nového Mesta zadržali 25-ročného muža, ktorý v utorok nahlásil bombu v priestoroch Mestského súdu Bratislava III. Ide o Nikolasa H. z Myjavy, ktorý sa ku skutku priznal.