Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Británia poskytne Ukrajine doposiaľ najväčší balík vojenskej pomoci, ktorý bude obsahovať 1600 striel, 400 vozidiel a takmer 4 milióny kusov munície. Oznámil to úrad premiéra Rishiho Sunaka pred jeho cestou do Varšavy.

Britská JD Sports kúpi amerického predajcu športového oblečenia Hibbett za 1,1 miliardy dolárov, snaží sa expandovať na juhovýchod USA. Firmy v segmente sa dostávajú pod tlak po slabých vyhliadkach výrobcov, ako sú Nike či Puma.

Novým hlavným sponzorom Ferencvárosu Budapešť bude od budúcej sezóny ruský Gazprom. Podľa webu Blikk naleje do klubového rozpočtu miliardy forintov. Ruský web championat.com píše, že rozpočet tímu sa zvýši až na 50 miliónov eur.

Predaj iPhonov v Číne v 1. kvartáli klesol o 19 %, čo je najhorší výsledok od pandemického roka 2020. Odbyt konkurenta Huawei vzrástol o 70 %. Apple sa prepadol na tretie miesto medzi najväčšími predajcami na čínskom trhu.

V Peru vykonali prvú eutanáziu. V konzervatívnej krajine ju podstúpila psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko.

Čína odmietla tvrdenia USA, že podporuje Rusko vo vojne na Ukrajine tým, že mu poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

Irán podľa aktivistov využil nedávny útok na Izrael ako zásterku na potlačenie disentu. V deň útoku nariadil policajtom v niekoľkých iránskych mestách zatýkať ženy, ktoré porušujú prísne islamské pravidlá obliekania.

IKEA nepotvrdila ani nevylúčila, že v novom košickom centre od rakúskej Delty bude jej obchod. Rakúsky projektant chystá predajné centrum s plochou 47-tisíc štvorcových metrov za 60 miliónov eur, väčšia je v Košiciach iba Optima.

Novaja gazeta tvrdí, že čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. Ruský exilový denník sa odvoláva na zdroje blízke Kadyrovovi, ako aj na lekárov z elitnej moskovskej kliniky.

České firmy by podľa prieskumu firmy Deloitte väčšinou privítali zavedenie eura v Česku. Za výhodu považujú najmä odstránenie kurzového rizika a zníženie transakčných nákladov. Ako riziko vnímajú možné ručenie za dlhy iných štátov.

Matka s dcérou pohybujúce sa na jednej elektrickej kolobežke zapríčinili dopravnú nehodu v Hlohovci. Žena vo veku 37 rokov a 9-ročné dievča skončili so zraneniami v nemocnici. E-kolobežka nie je určená na prepravu detí alebo jazdu vo dvojici.

Pri Prešove začali oficiálne raziť takmer dvojkilometrový diaľničný tunel Okruhliak. Na slávnosť prišiel minister Jozef Ráž (Smer), predseda KDH a prešovský župan Milan Majerský na ceremónii nebol, podľa podpredsedu župy Jozefa Kanuščáka mal iné pracovné povinnosti.

Ukrajinský minister poľnohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami. Ukrajinský protikorupčný úrad tvrdí, že Mykola Solskyj stál na čele zločineckej skupiny, ktorá nezákonne získala stovky hektárov pôdy v hodnote 7 miliónov eur.

Jana Shemesh píše o generačnom spore v rodine svojej známej, kde mama vyčíta dcére, že z vychovala z vnučky „liberálku“, ktorá si sama odoženie všetkých mužov a nikdy sa nevydá. „Staršie generácie sa boja novôt a tento prirodzený strach v nich niektoré médiá a politici ešte posilňujú a obracajú ich proti vlastným vnúčatám“.

Podnikateľská aktivita v eurozóne v apríli rástla najrýchlejším tempom za takmer rok, vyplýva z prieskumu S&P Global. Prudké oživenie v dominantnom sektore služieb viac než vykompenzovalo prehĺbenie poklesu vo výrobe.

Legislatívna rada vlády schválila Šimkovičovej návrh zákona o STVR, ktorým sa zruší verejnoprávna RTVS a vznikne Slovenská televízia a rozhlas. Návrh zákona tak ministerka kultúry v stredu predloží na rokovanie vlády.

Myslíme to teraz vážne? Od tejto otázky závisí nielen osud Ukrajiny, ale aj sveta, píše Edward Lucas. „Politický prelom vo Washingtone odvrátil ukrajinskú porážku a spôsobil, že víťazstvo je opäť predstaviteľné. Čo sa stane ďalej, závisí od toho, či Američania a Európania zareagujú tak, že sa poučia z neúspechu, alebo svoje chyby zopakujú.“

Prokurátor Michal Šúrek hovorí, že ani náhodou neodíde z generálnej prokuratúry. Vraví to po tom, ako zrušili špeciálnu prokuratúru, jeho preradili na odbor väzenstva, musel čakať na spisy v dôležitých kauzách, na jeho novom pôsobisku je chaos a generálny prokurátor ho už aj pokarhal.

Peniaze z benefitov na zuby pôjdu podľa SaS úradníkom a nie pacientom na starostlivosť. Ide o 40 až 60 miliónov eur. „Peniaze v sume takmer 27 miliónov eur poputujú na úrady pre úradníkov, ktoré peniaze majú, a tak nepotrebujú viac,“ tvrdí poslankyňa Jana Bittó Cigániková.

EP Energy Trading podnikateľa Daniela Křetínskeho dostala pokutu 744-tisíc eur od českého protimonopolného úradu. Prevzala obchodníka s elektrinou Gazela Energy skôr, než mala na to povolenie. Na pochybenie sama upozornila. (uohs)

Keď Peter Pellegrini pred voľbami hovoril, že naši vojaci by nešli na pomoc Poľsku, lebo by nemali čím bojovať, slovenská armáda práve cvičila s novými tankmi Leopard. Slovenské ozbrojené sily sa vyzbrojovali novou technikou aj počas predchádzajúcich vlád, hoci to koaliční politici popierajú.

Presuny slovenských tankov Leopard 2 po cestách v okolí Trebišova. Foto - OS SR

Švajčiarsko posilnia na MS v hokeji minimálne štyria hráči z NHL. K tímu sa pripoja brankár Akira Schmid, obranca Jonas Siegenthaler a útočníci Nico Hischier s Philippom Kurashevom.

Vysokí predstavitelia OSN pre ľudské práva a utečencov vyzvali Britániu, aby prehodnotila svoje plány na deportáciu migrantov do Rwandy. Rwandská vláda je, naopak, s nočným úspechom zákona v britskom parlamente „spokojná“.

Hokejisti Juraj Slafkovský, Šimon Nemec, Tomáš Tatar, Martin Pospíšil a Pavol Regenda sa do prípravy zapoja budúci týždeň počas zrazu v Žiline, kde Slováci odohrajú zápas s Poľskom. Podľa šéfa zväzu Miroslava Šatana okrem Martina Fehérváryho a Erika Černáka z NHL sledujú hráčov z AHL aj tých vo finálových sériách play-off v Česku aj na Slovensku. (hockeyslovakia)

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva. Rozhodol o tom Okresný úrad Banská Bystrica, ktorý to zdôvodňuje presahom živelnej pohromy medzi okresmi Brezno, Revúca a Detva. (tasr, n)

Vojna v Pásme Gazy dnes pokračuje 200. dňom. Podľa Hamasom ovládaných úradov v nej zahynulo už viac ako 34-tisíc Palestínčanov, palestínski militanti zase stále väznia okolo 130 rukojemníkov unesených počas útoku zo 7. októbra.

Najmenej 5 migrantov zahynulo pri pokuse dostať sa cez Lamanšský prieliv z Francúzska do Anglicka. Zatiaľ nie je jasné, koľko člnov s migrantmi v noci vyplávalo, počas záchrannej akcie vyzdvihli už približne stovku migrantov. (la voix du nord)

Globálne ceny potravín by tento rok mohli klesnúť, odhaduje firma Oxford Economics. Hlavnou hnacou silou bude podľa nej hojná ponuka viacerých dôležitých plodín, najmä pšenice a kukurice.

Pripravujú nás na to, že Terezka sa nepreberie. Ale ja viem, že len potrebuje čas, píše mama postreleného dievčaťa z Univerzity Karlovej. Dora Čechová vo svojich zápiskoch opisuje, ako prežívali tri operácie svojej dcéry, ktorá ostala po zásahu strelca v umelom spánku.

Dora Čechova. Foto - Respekt/Milan Jaroš

Knihu, nad ktorou sa v parlamente pohoršoval Roman Michelko (SNS), vydalo jeho vlastné vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov. Poslanec čítal úryvky z tejto knihy, aby poukázal na nutnosť zmeny zákona o Fonde na podporu umenia. Kniha získala podporu z fondu.

Odbyt elektromobilov vo svete tento rok stúpne medziročne o pätinu na 17 miliónov, prognózuje agentúra IEA. Elektrický pohon bude mať podľa nej každé piate predané vozidlo.

V projekte Obnov dom z plánu obnovy je aktuálne podaných necelých 22-tisíc žiadostí, vyplatených je 369. Údaje zverejnil úrad vicepremiéra Petra Kmeca. Pomalé čerpanie kritizovala v uplynulých týždňoch opozícia, čísla sa odvtedy zmenili len mierne.

Ukrajinská diplomacia nariadila konzulátom pozastaviť poskytovanie služieb mužom vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí. Potvrdilo to miestne ministerstvo zahraničných vecí.

Ukrajinské osobnosti v otvorenom liste ďakujú ľuďom zo Slovenska za zbierku na muníciu. Sú medzi nimi Olexandra Matvijčuk z ľudskoprávneho centra, ktoré v roku 2022 získalo Nobelovu cenu za mier, držiteľ Sacharovovej ceny za slobodu myslenia Oleh Sencov či spevák Sviatoslav Vakarčuk zo slávnej kapely Okean Elzy.

Basketbalovú trénerku Natáliu Hejkovú prekvapila gratulácia od prezidentky Zuzany Čaputovej k 70. narodeninám. „Takéto niečo som od nijakého prezidenta nedostala. Je to pre mňa ozaj veľká pocta,“ hovorí Hejková, ktorá je slovenskou basketbalovou trénerkou storočia. Dávnejšie ju uviedli aj do Siene slávy Medzinárodnej basketbalovej federácie.

Pesnička dňa: Holiday Inn. V bratislavskej Novej Cvernovke sa cez víkend koná hudobný festival Sharpe. Vystúpi na ňom aj libanonská speváčka a architektka Mayssa Jallad.

V Nemecku zadržali spolupracovníka lídra kandidátky Alternatívy pre Nemecko pre eurovoľby. Podľa televízie ARD mal spolupracovník Maximiliana Kraha sledovať pre Peking čínsku opozíciu a odovzdávať Číne informácie o chode europarlamentu.

USA chcú zablokovať spojenie dvoch domácich výrobcov luxusných tovarov za 8,5 miliardy dolárov. Federálna obchodná komisia podala žalobu, obáva sa, že firmy Tapestry a Capri Holding budú mať dominantné postavenie na trhu s kabelkami.

V čínskom Kuang-tungu sa obávajú storočných záplav. Provincia už niekoľko dní čelí silným prívalovým dažďom a tamojšie rieky sú rozvodnené. Od víkendu evakuovali už viac ako 100-tisíc ľudí. Ohrozené je aj 18-miliónové veľkomesto Šen-čen.

Ázia sa vlani stala regiónom najviac zasiahnutým katastrofami, ktoré mali súvislosť počasím, uviedla Svetová meteorologická organizácia, podľa ktorej početnosť a závažnosť týchto udalostí ešte zhoršila klimatická zmena.

Novým trénerom hokejistov Buffala sa stal Lindy Ruff, ktorý v marci skončil na lavičke New Jersey. Práve Ruff doviedol v roku 1999 Buffalo do finále Stanleyho pohára, zároveň je trénerom s 5. najvyšším počtom výhier v lige. (nhl)

Najväčšiemu domácemu recyklátorovi hliníka Confal súd schválil reštrukturalizačný plán, píšu Hospodárske noviny. Predchádzajúci návrh firmy veritelia jednohlasne zamietli. Nového investora zatiaľ podnik zo Slovenskej Ľupče nezohnal.

Americká pomoc dáva Kyjivu a EÚ približne rok čas, vraví bývalý ukrajinský dôstojník s prezývkou Tatarigami. Ukrajinci musia podľa neho dovtedy vyriešiť „otázku, ako zabezpečiť jednotkám výzbroj aj personál, aby sa v roku 2025 nedostali tam, kde skončili túto zimu“. Predpokladá, že ďalšie balíky pomoci od USA už budú oveľa menšie.

Zblízka sme sledovali, čo sa dialo mesiac po zrušení špeciálnej prokuratúry. Maroš Žilinka prokurátorov rozsadil, pokarhal a nevrátil im všetky spisy. Prokurátori hovoria, že nebudú ticho.

Prokurátor Michal Šúrek vo svojej novej kancelárii, malá kancelária Ondreja Repu a spisy z ÚŠP. Foto – archív Denníka N

Dánsky princ Joachim sa s rodinou usadil v meste, kde ich nik nepozná, a pracuje ako radový diplomat. Po dráme s kráľovnou, ktorá jeho deťom odobrala tituly, odišiel na dánske veľvyslanectvo do Washingtonu. Aj jeho príklad ukazuje, prečo je monarchia medzi Dánmi mimoriadne obľúbená.

V tento deň roku 1616 zomrel William Shakespeare, zrejme najslávnejší dramatik všetkých čias. Popri umeleckej kvalite mali (a možno aj stále majú) jeho hry zásadný podiel na tom, ako sú vnímané viaceré historické osobnosti.

Zrážka dvoch vojenských vrtuľníkov v Malajzii si vyžiadala 10 mŕtvych. Vrtuľníky sa zrazili vo vzduchu počas nácviku prehliadky vojenského námorníctva. Jeden stroj sa zrútil na bežeckú dráhu, druhý do bazéna, nikto z posádok nehodu neprežil.

V obci Výborná neďaleko Kežmarku v noci horeli štyri drevené stavby, v ktorých žilo 19 ľudí. Nikto sa nezranil, príčinu požiaru vyšetrujú. (tasr, n)

Ranných 5 minút:

  • Vie, že musí zomrieť, dohodol si aj termín smrti, no zrušil ho
  • Šimkovičová prerobila návrh o RTVS: nie STaR, ale STVR
  • 11 prokurátorov píše Žilinkovi, vyjadrujú hlboké rozčarovanie

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili na iné vysoké školy v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť.