Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Ľuboš Benkovský má len 35 rokov, ale bohaté trénerské skúsenosti. Na FTVŠ získal okrem magisterského aj doktorandský titul a neustále sa vzdeláva. Okrem futbalových kníh číta aj ekonomickú literatúru, aby bol dostatočne finančne gramotný.

V poslednom čase sa rozmohlo heslo “Nemôžu mať všetko”. Ja si myslím, že nemôžu mať nič, vyhlásil Michal Hvorecký na proteste pred bratislavskou Bibianou. Pred budovou sa na protest proti výmene vedenia zišlo niekoľko stoviek ľudí.

Protest pred Bibianou v Bratislave.

Nórov trápi nedostatok vajíčok, pred Veľkou nocou jazdia nakupovať do Švédska, kde sú navyše lacnejšie. Nórske úrady v obave z nadprodukcie ponúkli farmárom kompenzácie za zníženie výroby, k čomu sa pridružila vtáčia chrípka.

Problém troch telies či príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane. Redakcia Denníka N priniesla tipy na pozeranie počas veľkonočných sviatkov. V odporúčaniach nájdete aj špionážny seriál, ktorý sa na nič iné nepodobá, tip pre milovníkov suchého humoru v kancelárskom prostredí či portrét mesta, kde sa zrodil džez.

Boli identifikované vážne nedostatky zásahov do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie, oznámil splnomocnenec vlády Peter Kotlár v rozsiahlej tlačovej správe o právnickej konferencii k vyšetrovaniu pandémie. Bližšie podrobnosti, ako chce vláda v tejto veci právne postupovať, zatiaľ neuviedol.

Taliansky pastier, ktorý strávil 32 rokov neprávom vo väzení, má od štátu dostať 30-tisíc eur. Rozhodol o tom súd. Podľa právnikov muža išlo o „najdlhší justičný omyl“ v Taliansku od roku 1946, keď sa krajina stala republikou.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa stretla s maďarským veľvyslancom na Slovensku Csabom Baloghom. Zhodli sa na záujme posilniť spoluprácu Slovenska a Maďarska v oblasti kultúry.

Už to nie je tak, že na akékoľvek nehnuteľnosti stojí zástup ľudí a my sa musíme rýchlo rozhodnúť, hovorí realitný maklér Martin Čapo. Zmena je aj v tom, že na trhu sú aj byty, na ktoré by ste pred rokmi čakali a nebudú tam. „Dnes tam sú, aj tam chvíľku sedia a vy si môžete kúpiť ten lepší byt.“

Zakladateľa skrachovanej kryptomenovej burzy FTX Sama Bankmana-Frieda odsúdili v USA na 25 rokov väzenia. Porota ho už v novembri uznala za vinného zo sprenevery, ktorú úrady označili za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Sam Bankman-Fried. Foto - TASR/AP

Za útok v Moskve je zodpovedný výhradne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Dnešné tvrdenie ruského vyšetrovacieho výboru o zodpovednosti Ukrajiny označil Washington za „nezmysel“.

Česko a ďalších 15 krajín, ktoré sa pridali k českej iniciatíve, uzavreli zmluvy na dodávku delostreleckej munície Ukrajine, píše taliansky denník Corriere della Sera s odkazom na svoje zdroje v Prahe. Podľa novín sa prvé dodávky uskutočnia v apríli.

Riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Štefan Kysel sa obáva, že by medvede mohli začať považovať človeka za svoju potravu, a preto ich bude potrebné strieľať. Experti to označujú za ničím nepodložený výmysel.

Najväčší americký reťazec s tovarom pre domácich majstrov Home Depot kúpi dodávateľa stavebnín SRS. Cena je 18,25 miliardy dolárov, čo je najviac v histórii firmy. Home Depot sa snaží rozšíriť ponuku pre profesionálnych stavebníkov.

V Bibiane už dalo výpoveď sedem ľudí, ďalší to zvažujú. Medzi tými, čo odchádzajú, je aj Andrej Kolenčík, programový riaditeľ festivalu Bienále animácie Bratislava. Spôsob, akým došlo k výmene vedenia Bibiany, považuje za arogantný prejav moci. „Prirovnal by som to k totalitným praktikám. Je desivé, že sa toho opäť dožívame,“ vraví.

Do mora pri Sevastopole na anektovanom Kryme sa zrútilo ruské vojenské lietadlo. Podľa rozhlasovej stanice Radio Svoboda išlo o stíhačku Su-35, incident natočili očití svedkovia a lietadlo pri páde do mora horelo.

V Bratislave zadržali medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny. Zatykač bol naňho vydaný pre drogovú a násilnú trestnú činnosť formou organizovanej skupiny, hrozí mu až 15 rokov väzenia.

Japonské úrady nariadili stiahnuť z predaja pilulky s obsahom červenej ryže, spájajú ich so štyrmi obeťami a viac než stovkou hospitalizovaných. Potravinové doplnky na znižovanie cholesterolu vyrába firma Kobayashi Pharmaceutical.

Turecko podľa Human Rights Watch tlačí na tisíce Sýrčanov, aby sa vrátili do vlasti, a deportuje ich do oblastí, kde sú zlé humanitárne podmienky. Ankara tvrdí, že návraty Sýrčanov sú dobrovoľné. Turecko hostí na svojom území vyše 3 milióny utečencov zo Sýrie a ich prítomnosť sa stala v krajine dôležitou politickou témou. (hrw)

Rusko v Bezpečnostnej rade OSN vetovalo rezolúciu, ktorá mala predĺžiť dohľad nad dodržiavaním sankcií OSN proti KĽDR. Moskva tak prakticky znemožnila ďalšie monitorovanie sankcií, ktoré OSN na Severnú Kóreu uvalila už v roku 2006. (reuters)

Je nespravodlivé, že ma vykresľujú ako protimaďarského politika, vraví Ivan Korčok v rozhovore pre Napunk. „Vykresľovali ma takto v takých situáciách, keď som bol ministrom zahraničných vecí a keď som riešil slovensko-maďarské vzťahy, veci s iným štátom.“

Jozef Bíreš už nebude na čele štátnej veterinárnej a potravinovej správy, píše web Poľnoinfo.sk. Podľa portálu mu minister Richard Takáč (Smer) oznámil, že s jeho prácou nepočíta. Dátum odchodu z funkcie ešte stanovia. Bíreš je Takáčovým predchodcom, rezort viedol za vlády Ľudovíta Ódora. (polnoinfo.sk)

Brazílsky exprezident Jair Bolsonaro sa schovával na maďarskej ambasáde, zrejme chcel využiť svoje vrelé vzťahy s Viktorom Orbánom a požiadať v Maďarsku o azyl. Doma totiž čelí niekoľkým obvineniam a zhabali mu aj pas, aby nemohol vycestovať.

Francúzsko oznámilo, že tento rok poskytne úradu OSN pre palestínskych utečencov vyše 30 miliónov eur, ak budú naplnené podmienky jeho fungovania. Paríž sa v januári pripojil k viacerým krajinám, ktoré pozastavili financovanie agentúry v reakcii na obvinenie niekoľkých jej zamestnancov z podielu na útokoch Hamasu zo 7. októbra.

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjánis Kariňš oznámil rezignáciu pre kauzu využívania súkromných letov v čase, keď bol premiérom. Pôvodne odstúpiť odmietal, rozhodnutie zmenil po tom, čo prípad začala vyšetrovať prokuratúra.

Riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky Ján Dráb končí vo funkcii. Denníku E potvrdil, že bol v stredu odvolaný bez uvedenia dôvodu. Inštitút patrí pod ministerstvo životného prostredia.

V Bratislave na priechode pre chodcov zrazilo auto 14-ročné dievča. Dievča previezli do nemocnice. Vodičovi pri dychovej skúške alkohol nezistili. K nehode došlo pred obchodným domom na Zohorskej ulici v Karlovej Vsi. (tasr)

V Bulharsku zlyhal aj tretí pokus o zostavenie vlády. Krajina tak mieri k šiestym parlamentným voľbám za posledné tri roky.

Polícia zadržala muža podozrivého zo sexuálneho zneužitia dvoch 11-ročných dievčat pri Košiciach. Sľúbil im odvoz, no počas jazdy auto odstavil a žiadal od nich sexuálne uspokojenie. Zadržala ho okoloidúca policajná hliadka.

Z afrického Mali odídu poslední vojaci z krajín EÚ. Členské štáty sa totiž nedohodli na predĺžení výcvikovej misie Únie, ktorej mandát sa končí v polovici mája. Silný vplyv na rozhodnutie mal postoj Francúzska, ktoré sa odmietalo podieľať na pokračovaní misie.

UEFA zorganizuje stretnutie s účastníkmi majstrovstiev Európy na tému možného rozšírenia súpisiek na turnaji. Európska futbalová únia tak reaguje na sťažnosti trénerov, ktorým sa nepáči zúženie z 26 na 23 hráčov.

Poslanci za SNS predložili novelu zákona týkajúcu sa mimovládnych organizácií. Zaviesť chcú označovanie organizácií prijímajúcich financie zo zahraničia vyše 5 000 eur za rok ako „organizácie so zahraničnou podporou“.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (za SNS) novú riaditeľku Bibiany Petru Flach obhajuje, zamestnanci a zamestnankyne Bibiany však začínajú dávať výpovede. „Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde,“ hovorí Lucia Dubravay Trautenberger, ktorá viedla medzinárodné projekty Bibiany.

Tím BAB, ktorý podal výpoveď: Lucia Dubravay Trautenberger, Andrej Kolenčík, Lívia Filusová a Jana Vicenová. Foto - Jakub Hauskrecht

Rakúsky Wienerberger predáva závody v Rusku a odchádza z tamojšieho trhu. Továrne od neho kupuje ruská firma Strojmiks, ktorá pôsobí v stavebnom sektore. Wienerberger je najväčším výrobcom tehál na svete.

Kiežby sme si zvolili hlavu štátu, ktorá má jasno v tom, ako sa ku ktorým „šelmám“ treba zachovať, píše Tomáš Hudák v Udalostiach týždňa a pripomína, že Pellegrini objavil tému medveďov. „Fakt, že mu šialenosť ústavného zákona o medveďoch nepripadá ako nápad, ktorý treba zhodiť zo stola už pri vyslovení, nám ukazuje, akým prezidentom by asi bol.“

Táto debata má potenciál rozhodnúť výsledok volieb, hodnotí prezidentský duel v RTVS Oliver Brunovský. „Ivan Korčok bol tvrdý a presvedčivý, vyškolil Petra Pellegriniho tak, že ten sa musel červenať. Jasne sa ukázalo, prečo sa Pellegrini takejto konfrontácie bál.“

Predsedníctvo Maďarskej aliancie v stredu večer nehlasovalo o podpore Petra Pellegriniho pred 2. kolom volieb. Viacero členov predsedníctva skritizovalo predsedu strany Krisztiána Forróa, že podporil Pellegriniho bez dohody s vedením strany. Forró tvrdí, že sa takto rozhodol „z vnútorného presvedčenia“. (napunk)

Kyjiv na mimoriadnom zasadnutí Rady NATO-Ukrajina požiadal o ďalšie dodávky pre protivzdušnú obranu. Žiadosť prichádza po tom, čo najnovšie ruské nálety spôsobili ukrajinskej energetike najhoršie škody od začiatku vojny.

Rast nových aktivít výrobcov fosílnych palív ohrozuje splnenie parížskych klimatických cieľov, tvrdí agentúra IEA. Producenti smerujú k tomu, aby do konca desaťročia zvýšili na štvornásobok objem ropy a plynu z novoschválených projektov.

Peter Pellegrini sa na mítingu v Kráľovskom Chlmci zdôveril, že sa v Bratislave necíti najlepšie. “Z napätého, teraz nie najkrajšieho bratislavského prostredia, som mohol prísť sem, medzi skvelých dobrých ľudí,” prihovoril sa priaznivcom Maďarskej aliancie v kultúrnom stredisku.

Míting Petra Pellegriniho v Kráľovskom Chlmci. Foto – FB Petra Pellegriniho

Záverečná séria Young Royals otvára témy, ktoré v slovenských filmoch a seriáloch nevídame. Tvorkyňa Lisa Ambjörn čerpala aj zo skúseností svojich blízkych. „Kamarátkin otec zomrel, keď bola ešte dieťa, a odvtedy si ho idealizovala. Neskôr sa však dozvedela, že jej otec bol v skutočnosti homofóbny a zrejme by ju neprijal tak ako jej matka.“

Palestínska autonómia oznámila, že zostavila nový vládny kabinet. Deje sa tak v čase, keď dlhoročný predseda palestínskej samosprávy na okupovanom Západnom brehu Mahmúd Abbás čelí výzvam, aby svoju vládu reformoval.

Na maďarskej verzii príbehu o 11 vojakoch z ruského zajateckého tábora, ktorých previezli do Budapešti, nesedí takmer nič, klamal o nich aj Viktor Orbán. Dvaja z vojakov, ktorým bránili vrátiť sa na Ukrajinu, opísali pre DW svoj príbeh. Každé ráno museli spievať ruskú hymnu a inštruovali ich, aby o sebe vraveli ako o Maďaroch, hoci mali iný pôvod.

Násilie gangov na Haiti si od začiatku tohto roka vyžiadalo už 1550 obetí, uviedol komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. Vyzval na urgentné vyslanie medzinárodnej misie, ktorá by polícii pomohla a o ktorú haitská vláda požiadala už v októbri 2022.

Peter Pellegrini sa prihlásil k Štefanovi Harabinovi, hodnotí Matúš Kostolný vystúpenie predsedu Hlasu v prezidentskom dueli RTVS. „Pellegrini sa doteraz snažil tváriť ako slušný politik, ktorý chce patriť k Západu. Preto aj odišiel od Roberta Fica a Smeru. Teraz sa objal s Harabinom. Cesta späť už neexistuje.“

Najväčšie zdražovanie čokolád príde po lete, hovorí o nebývalom náraste cien kakaa spolumajiteľ nitrianskej Lyry Karol Stýblo. Čokoládovňa tento mesiac musela zdvihnúť ceny o desať percent, no Stýblo tvrdí, že vysoká cena kvalitných bôbov je niečo, na čo má farmár v súčasnej situácii právo.

Americká ekonomika vo 4. kvartáli rástla rýchlejšie, než sa predpokladalo. Po ďalšom spresnení dát sa HDP v prepočte na celý rok zvýšil o 3,4 %, čo je o 0,2 percentného bodu lepší výsledok, ako bol odhad z konca februára.

Pellegrini vzdychal, fučal, mračil sa. Kostolný, Tódová, Pataj, Javorský a Brunovský hodnotia debatu RTVS. „Bola to naozajstná debata. Pred prvým kolom sa presne takejto debate Peter Pellegrini vyhýbal,“ píše šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný.

Prvý prezidentský duel pred druhým kolom – Ivan Korčok a Peter Pellegrini v Rádiu Slovensko RTVS. Foto – RTVS

Globálny trh so smartfónmi sa tento rok zotaví, odhaduje firma Counterpoint Research. Odbyt by sa mohol zvýšiť o tri percentá na 1,2 miliardy prístrojov po vlaňajšom viac ako štvorpercentnom poklese.

Zdravotný stav väzneného ruského ľudskoprávneho aktivistu Olega Orlova sa zhoršuje. Niekdajší riaditeľ organizácie Memorial bol odsúdený na dva a pol roka vo väzení za protivojnový článok, v ktorom označil Putinov režim za fašistický.

Občianske združenie Prales upozornilo na nelegálne vnadenie mŕtvymi zvieratami tesne pri obci Tajov neďaleko Banskej Bystrice. Práve medveďmi v okolí Tajova argumentoval Robert Fico pri predstavení návrhu ústavného zákona o strieľaní medveďov.

Foto - Občianske združenie Prales