Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Ceny plynu v EÚ sa v 2. druhom polroku vlaňajška medziročne znížili, elektrina nepatrne zdražela. Medzi krajinami sú značné rozdiely, napríklad ceny plynu na Slovensku sa zvýšili o 22 % a elektrina v Česku v miestnej mene zdražela o 83 %.

Štátny tajomník rezortu obrany Igor Melicher (Smer) v Bratislave rokoval s Lisou Sawyerovou, zástupkyňou námestníka ministra obrany USA pre európsku politiku a politiku NATO. Rozprávali sa o spolupráci na modernizačných projektoch, spoločných cvičeniach, výcviku vojenského personálu a technickej spolupráci.

Počet verejných nabíjačiek pre elektromobily na Slovensku stúpol o 27 percent na 2008, vyplýva z dát asociácie SEVA za prvý štvrťrok tohto roka. Väčšina z nich sú bežné nabíjačky s výkonom do 22 kilowattov.

Pri písaní o eutanázii nechcem len dojiť emócie, vraví v podcaste novinár Karol Sudor. Tejto téme sa venuje vyše 18 rokov. Rozpráva o tom, aké úskalia so sebou nesie písanie o ťažkých témach, ako si hľadá cestu k respondentom, čo sa od nich naučil, kde pri starostlivosti o zomierajúcich zlyháva štát a aký je jeho vlastný postoj k eutanázii.

Európa môže zomrieť, závisí to len od našich rozhodnutí, vyhlásil Emmanuel Macron počas prejavu na parížskej univerzite Sorbonna. Podľa francúzskeho prezidenta je Európa v „bode zlomu“ a vyzval partnerov na budovanie spoločnej obrannej iniciatívy.

Micron získa od americkej vlády 6,14 miliardy dolárov na výstavbu dvoch tovární na výrobu čipov v USA. Peniaze americká polovodičová firma získa na základe zákona z roku 2022, ktorý mal za cieľ znížiť závislosť od Číny a Taiwanu.

Poslankyňa PS Beáta Jurík hovorí, že je potrebné minimálne otvoriť debatu o eutanázii. „Úplne chápem, že sú ľudia v tejto situácii nútení odísť do zahraničia, keďže im Slovensko nedáva možnosť ukončiť to tak, ako chcú.“ V KDH sú proti eutanázii, Milan Majerský zdôrazňuje, že človek je hodný ochrany od počatia po prirodzenú smrť.

Opozičné strany PS, Slovensko a KDH chcú predvolať do parlamentu šéfa finančnej správy Jozefa Kissa. Nepáči sa im, že odmietol prísť na rokovanie výboru odpovedať na ich otázky. Na presadenie procedurálneho návrhu však nemajú dosť hlasov.

Sumárne vlastné imanie významnejších firiem Proxenty sa vlani dostalo z mínus 1,4 milióna eur do plusu 20,6 milióna eur. V rozhodujúcej miere to však dosiahla operáciami s pohľadávkami medzi svojimi podnikmi. K zvýšeniu prevádzkových príjmov má prísť tento rok.

Zamestnanci Slovenského rozhlasu, ktorí nesúhlasia so zánikom RTVS, sa na protest obliekli do čierneho. Vláda v stredu schválila zrušenie RTVS a vytvorenie STVR – Slovenskej televízie a rozhlasu.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Mŕtvi nehovoria, ale my o nich môžeme čítať, vraví novinárka Irena Hejdová a do rubriky Päť kníh vybrala české tituly o temnej histórii. „Je hrozné, že tie dávne krivdy nikdy nikto nenapravil. Keď o tom píšeme, je to aspoň čiastočná spravodlivosť. Aspoň tí ľudia nebudú nikdy zabudnutí, aj keď zomreli príšerne, nespravodlivo a vinou nás Čechov.“

Rast slovenskej ekonomiky sa v tomto roku zrýchli na 1,9 percenta z minuloročných 1,6 percenta, predpokladajú bankoví analytici pre NBS. Mierne tak zlepšili svoj odhad, keď v marci očakávali hospodársky rast na úrovni 1,8 percenta.

USA postavia na majstrovstvách sveta v hokeji veľmi silný tím. V prvej zverejnenej pätnástke hráčov sú kapitán Detroitu Dylan Larkin, kapitán Ottawy Brady Tkachuk, Slafkovského spoluhráč z útoku Cole Caufield či Nemcov spoluhráč z obrany Luke Hughes. Slovensko nastúpi proti USA 13. mája v Ostrave.

Progresívno-liberálny svetonázor zlyhal, vyhlásil Viktor Orbán na konferencii konzervatívcov a populistov CPAC v Budapešti. Liberálna hegemónia podľa maďarského premiéra spravila svet horším miestom, lebo vyprovokovala vojnu tam, kde k nej nemalo dôjsť.

Leteckú dopravu vo Francúzsku narúša štrajk letových dispečerov. Podľa úradov je na dnešok naplánovaných 2 250 letov s odletom alebo príletom z niektorého francúzskeho letiska, predchádzajúci deň ich bolo 5 200.

Denník N podporuje RTVS, jeho novinári dnes na znak solidarity pracujú v čiernom. S myšlienkou obliecť sa vo štvrtok do čierneho prišli zamestnanci aj externí spolupracovníci telerozhlasu, ktorí nesúhlasia so zmenami v RTVS a zánikom inštitúcie.

Zdanenie sladených nápojov dáva zmysel, ale získané peniaze by mali ísť na prevenciu obezity, hovorí lekárka a vedkyňa Adela Penesová. Upozorňuje, že napríklad medzi 15-ročnými dievčatami sa podiel nadváhy a obezity od roku 2018 zvýšil zo 17 na 22 percent.

Miliardári by podľa ministrov krajín G20 mali platiť majetkovú daň najmenej 2 %. Návrh by sa týkal tritisíc ľudí a priniesol by 250 miliárd libier ročne. Podpísali ho Brazília, Nemecko, Španielsko a Juhoafrická republika.

Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Alexandr Lukašenko. Súčasný ruský postup označil ako pomalý. „Ak nezačneme vyjednávať teraz, Ukrajina postupne príde o svoj štát a môže prestať existovať. Ukrajina potrebuje mier,“ vyhlásil Putinov bieloruský spojenec.

V rokoch 2024 a 2025 bude podľa Roberta Fica prebiehať revízia eurofondov, vláda chce, aby išlo čo najviac peňazí samosprávam. Premiér po kontrolnom dni na ministerstve investícií povedal, že je otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách a dôchodkové sporenia. „To sú peniaze, ktoré väčšinou končia v USA, ale my ich potrebujeme doma,“ tvrdí.

Nič ešte nie je stratené, Biden môže Trumpa poraziť, píše Martin Bútora. „Zatiaľ čo v minulosti Trump väčšmi vstupoval do politických diskusií, teraz sa hlavne sústreďuje na to, aby vykreslil samého seba ako obeť politického prenasledovania. Pravda, to nie je také jednoduché dosiahnuť.“

O voľbe kandidátov na sudcu Ústavného súdu a o odvolaní členov súdnej rady bude parlament rokovať 30. apríla, podpredseda parlamentu Peter Žiga očakáva, že v ten deň by sa mohlo aj hlasovať.

Parlament prerokuje zrýchlene zmenu zákona, ktorá umožní poskytovať bezúročné pôžičky farmárom. Poľnohospodárom majú pomôcť prekonať obdobie, keď im meškajú priame platby z Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Poslanci zrýchlene schválili zvýšenie humanitárnych dotácií pri katastrofách ako sú povodne alebo zemetrasenia. Maximálna suma podpory na osobu stúpne z 800 na 1500 eur, bude sa môcť poskytnúť aj opakovane. Za hlasovali všetci prítomní poslanci.

Banské múzeum prepúšťa ľudí blízkych odvolanej riaditeľke Zuzane Denkovej. Tomáš Taraba ju nahradil okresným predsedom SNS Petrom Zorvanom, pod ktorým teraz končí dlhoročný kustód zbierok Ivan Chladný, ktorý je Denkovej manželom, aj bývalá vedúca Galérie Jozefa Kollára Zuzana Paškayová. Oficiálne je dôvodom päťpercentné škrtanie zamestnanosti v štátnej správe. (aktuality)

Paulína Bátovská Fialková sa vracia k súťažnému biatlonu po materskej prestávke, jej trénerom bude Martin Bajčičák. V doterajšej kariére sa vo Svetovom pohári deväťkrát dostala na pódium, v roku 2018 skončila piata na olympiáde vo vytrvalostných pretekoch. Má 31 rokov. (slovenskybiatlon)

Prakticky vo všetkom nás všetci predbehli, vyhlásil Robert Fico o európskych peniazoch po kontrolnom dni na ministerstve investícií. Premiér kritizuje predchádzajúce vlády, že za tri roky urobili len 27 výziev.

V Nemecku navrhuje expertná komisia vláde umožniť šoférovanie s 3,5 nanogramu THC. V krajine nedávno čiastočne legalizovali užívanie marihuany. So závermi nesúhlasí konzervatívna opozícia. Súčasný prísny limit mnohí považujú za nespravodlivý, pretože v prípade alkoholu je legálnych 0,5 promile.

Svetová antidopingová agentúra čelí stupňujúcemu sa tlaku v prípade 23 čínskych plavcov, ktorí na olympiáde v Tokiu súťažili po pozitívnych testoch. Najnovšie sa ozvali Briti, predtým aj Američania, na ktorých agentúra reagovala, že ide o politicky motivované stanoviská.

Rada pre mediálne služby po prvý raz nariadila odstrániť nelegálny obsah na sociálnej sieti. Ide o rasistický agresívny príspevok na sieti X, aktuálne už nie je dostupný.

Ťažobná firma BHP ponúkla 31 miliárd libier za prevzatie menšieho rivala Anglo American. Spojením by vznikol najväčší producent medi s 10-percentným podielom na svetovej produkcii.

Poslanec Jozef Pročko v rozprave vyhlásil, že Tomáš Taraba len straší ľudí premnoženými medveďmi. „Vy neriešite základný problém, prečo je oveľa väčší výskyt medveďov,“ hovorí.

Za 10 dní zbierky na muníciu pre Ukrajinu sa vyzbieralo vyše 3,7 milióna eur, čo výrazne prekročilo pôvodný plán. Prispelo viac ako 58-tisíc darcov.

Mrazy v Česku spôsobili jednu z najväčších škôd na úrode ovocia za sto rokov. Ovocinári odhadujú, že presiahne v prepočte 40 miliónov eur. Štát pripravuje pomoc pre pestovateľov.

Tomáš Taraba vysvetľuje skrátené konanie o odstrele medveďov aj tým, že podľa neho budú v období ruje útočiť na ľudí. „Občan má právo žiť vo svojom prostredí v bezpečí, má právo, aby mu štát chránil jeho majetky,“ vyhlásil v parlamente.

Pred 50 rokmi Portugalci pokojnou revolúciou zvrhli fašistov. V rádiu zahrali baladu z Eurovízie a vojenskí velitelia vedeli, že to je signál na začatie prevratu. Vyzývali ľudí, aby zostali doma, ale tí neposlúchli. Dnes si obyvatelia do parlamentu opäť zvolili krajnú pravicu.

Alojz Hlina (SaS) varuje, že zjednodušenie výrubov navždy zmení vzhľad krajiny, a verí, že koalícia ešte zámer prehodnotí. Argumenty v dôvodovej správe považuje za urážajúce – napríklad cieľ sprehľadniť územie, aby sa tam nemohol schovávať medveď.

Čistý zisk Fordu sa v 1. kvartáli prepadol medziročne o štvrtinu na 1,3 miliardy dolárov. Darilo sa divízii úžitkových vozidiel a rástol predaj hybridov, ktoré sú pre firmu prioritou. Ford mierni ambície v oblasti elektromobilov.

KDH bráni navrhovaný zákon proti medveďom a odmieta, že by sa potom mohli ľahšie strieľať aj rysy či vlky. „Ak by k niečomu takému došlo, išlo by o vážne zneužitie práva hraničiace s protiprávnou činnosťou,“ tvrdí hnutie.

Čo bolo po narodení dieťaťa najnáročnejšie? Asi únava a vyrovnanie sa s pocitom zodpovednosti za niekoho ďalšieho. Otcovia v plienkach Rasťo Kačmár a Michal Červený v podcaste odpovedajú na otázky od poslucháčov.

Moskovský súd uvalil väzbu na tretieho muža v kauze úplatkov na ministerstve obrany. Polícia zadržala podnikateľa Alexandra Fomina, ktorý je obvinený z podplácania námestníka ministra obrany Timura Ivanova. Vo väzbe je aj jeho známy Sergej Borodin.

Chladné počasie vrcholí, cez víkend príde výrazné oteplenie. Na Štrbskom plese napadlo za posledných 24 hodín až 14 centimetrov snehu. Vo vyšších horských polohách pretrvávajú zimné podmienky už niekoľko dní. (shmú)

Deutsche Bank zvýšila kvartálny zisk po zdanení o osem percent na 1,3 miliardy eur. Výsledky prekonali očakávania hlavne vďaka divízii investičného bankovníctva.

Developer JTRE vstupuje na nemecký trh, prvý projekt postaví v centre Berlína. Ponúkne priestory na bývanie, administratívu, obchod či gastronómiu. Dokončený má byť v roku 2027.

Pred dvadsiatimi rokmi zomrela fotografka Ľuba Lauffová. „Písať o podivuhodnej fotografke, vyzerajúcej ako bábika s veľkými očami a s medzierkou medzi zubami, je ťažké, vlastne nemožné. Bez jej fotografií je tu prázdno,“ píše Jaro Rihák.

Sme nielen v pasci stredného príjmu, ale aj v pasci averzie voči pesimizmu, píše Ronald Blaško. „Väčšina spoločnosti sa podvedome spolieha, že napriek všetkým prevratným a neustále sa zrýchľujúcim globálnym technologickým zmenám to Slovensko opäť nejako dá.“

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia Chalíl Hajja. Hamas pritom vo svojom politickom programe takzvané dvojštátne riešenie aj samotnú existenciu Izraela odmieta.

V bratislavskej Novej Cvernovke sa začína hudobný festival Sharpe. V programe úvodného večera je premiéra špeciálneho projektu Kill Your Rap Idols.

Marcel Vrana ako dieťa zažil šikanu, ale to, aké následky na ňom zanechala, si uvedomil až v dospelosti, keď začal mať problémy v práci aj vo vzťahoch. „Máte v sebe pocit, že keď budete sám sebou, tak vás ten druhý odmietne, aj preto radšej súhlasíte. Alebo poviete, že na niečo nemáte názor, prosto sa nijako neprejavíte. Vždy sa snažíte byť s každým zadobre,“ opisuje.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Meta Platforms v 1. kvartáli viac ako zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolárov. Vlastník Facebooku, Instagramu či WhatsAppu očakáva vyššie výdavky v súvislosti so zavádzaním produktov umelej inteligencie. Akcie firmy sa oslabili.