Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Akcie prevádzkovateľa Facebooku firmy Meta dnes strácajú zhruba trinásť percent. Prepadu nezabránili ani priaznivé hospodárske výsledky, firma totiž oznámila aj zvýšenie nákladov. Klesajú aj akcie ďalších veľkých technologických firiem.

Ak koalícia prijme zákon, aby mimovládne organizácie financované zo zahraničia mali označenie zahraničného agenta, bol by podľa eurokomisárky Jourovej v rozpore s európskym právom. Vyplýva to podľa nej z rozhodnutia Európskeho súdneho dvora, ktorý už posudzoval zákon z Maďarska, ktorý bol v rovnakom znení.

Šiesti členovia súdnej rady navrhujú Marcelu Kosovú za predsedníčku. Pod návrhom sú podpísané bratislavské sudkyne Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, sudcovia Peter Šamko, Ľuboš Kunay, Peter Farkaš a Marián Fečík.

KDH nechce v novele zákona, ktorý by uľahčil odstrel veľkých šeliem, špecifikovať výšku škody, ktorú šelma bude musieť spôsobiť. Zákon podľa poslanca Mariána Čaučíka „určuje určitý rámec a nie je dobré, keď je príliš detailný, pretože je písaný na niekoľko rokov dopredu“.

Nikto si nepraje, aby Slovensko prišlo o peniaze, ani Komisia, ani vláda, ani opozícia, hovorí eurokomisárka Věra Jourová po rokovaniach na Slovensku. Dodala, že je dosť času, aby sa vyjasnili požiadavky komisie najmä pri ochrane fondov. Diskusie s ministrami či premiérom boli podľa nej konštruktívne.

Z Tesly odchádza slovenský manažér Martin Viecha, ktorý viedol oddelenie pre vzťahy s investormi, píše Index. Uviedol, že sa chce viac venovať rodine, za posledné dva týždne odišli z americkej automobilky aj dvaja ďalší vrcholoví manažéri. (index.sme.sk)

Pri rozsiahlej európskej policajnej akcii zadržali štyroch Gruzíncov, ktorí z verejných knižníc v Európe ukradli najmenej 170 vzácnych starých kníh ruských autorov. Zlodeji sa najčastejšie vydávali za bádateľov a originály počas konzultácií vymenili za vydarené falzifikáty, uviedol Europol.

Reprezentant v jachtingu Robert Kubín ako 17. Slovák získal miestenku na olympijské hry 2024 v Paríži. Slovenský windsurfing bude mať zastúpenie na olympiáde po 16 rokoch, naposledy súťažil Patrik Pollák na OH 2008 v Pekingu.

Nikto nie je večný, ani Fico, ani Putin, odkazuje 99-ročný bývalý partizán Otto Šimko, účastník SNP a tvár zbierky Munícia pre Ukrajinu. „Aj Hitler musel skončiť. Prišiel komunizmus, o ktorom si tiež ľudia mysleli, že je na večné časy. A rozpadol sa. Týka sa to veľkých dejinných udalostí a to isté sa týka vlád. Vidím ohromnú nádej na zvrat.“

Foto N - Vladimír Šimíček

Honda plánuje v Kanade závod na výrobu elektromobilov a batérií. Investícia má dosiahnuť 15 miliárd kanadských dolárov, teda zhruba 10 miliárd eur, japonský podnik s úradmi rokuje o dotáciách. Automobilka zápasí s rastúcou konkurenciou.

Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov vypustených z Litvy na bieloruské hlavné mesto Minsk a okolie. Vilnius to poprel a označil za nezmysel. Bieloruská KGB pre svoje tvrdenia neposkytla dôkazy ani nezverejnila detaily.

Na projekty zamestnanosti pôjdu z eurofondov a štátneho rozpočtu stovky miliónov. Podľa odborníkov dlhodobú nezamestnanosť nevyriešia. Efektívne môžu byť príspevky pre firmy na mzdy zamestnancov a rekvalifikácie. Aktivačné práce nezamestnaných neaktivujú.

Za vládny návrh, ktorý umožní štátu poskytovať bezúročné pôžičky farmárom, hlasovala v prvom čítaní aj väčšina opozície. Poslanci rokujú o novele zrýchlene, poľnohospodárom má pomôcť prekonať obdobie, keď meškajú priame platby z Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Poslancovi PS Štefanovi Kiššovi neprešiel návrh, aby parlament predvolal šéfa finančnej správy Jozefa Kissa. Opozícii sa nepáčilo, že sa prezident daniarov odmietol zúčastniť na zasadnutí výboru. Koalícia sa pri hlasovaní zdržala alebo bola proti.

O novele zákona o Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať v utorok 30. apríla o 11. hodine. Pôvodne sa o nej malo hlasovať až budúci štvrtok, zmenu si teraz schválil parlament na základe procedurálneho návrhu poslanca SNS Romana Michelka.

Shooty: Útočisko nebezpečnej šelmy

Naomi Osaková prehrala v druhom kole turnaja v Madride s Ľudmilou Samsonovovou 2:6, 6:4, 5:7. Jedna z najväčších tenisových hviezd sa tento rok vrátila po materskej prestávke, no zatiaľ sa trápi a na žiadnom z ôsmich turnajov nevyhrala viac ako dva zápasy.

Kamery v parlamente zachytili, ako poslanec SNS Rudolf Huliak hajloval na rokovaní výboru pre pôdohospodárstvo. Zjavne si tak robil žarty z poslanca PS Michala Saba, ktorý musel nedávno vysvetľovať fotografiu s gestom hajlovania spred desiatich rokov.

Hajlujúci Rudolf Huliak. Foto – NR SR/FB Miroslava Žiaka

Nemecký Winkelmann a štátny MH Invest podpísali zmluvu o kúpe pozemkov v Rimavskej Sobote. Za parcely v priemyselnom parku výrobca zaplatí 3,5 milióna eur. Firma sa chystá postaviť fabriku na výrobu zásobníkov teplej vody pre tepelné čerpadlá.

Po ukrajinskom zlyhaní v Očeretynom sa na sociálnych sieťach začali objavovať obvinenia nižších dôstojníkov voči veleniu brigády. „Moja rota bola doslova zničená,“ napísal veliteľ jednej roty. „Útočili sme bez podpory a s hlúpym velením.“ Rusi pri dôležitej dedine postúpili za 10 dní o 5 km aj pre chyby brigády, ktorá sa odtiaľ stiahla.

Chorvátsko získalo prvých šesť z dvanástich stíhačiek Rafale, ktoré kúpilo od Francúzska. Druhú polovicu krajina očakáva začiatkom budúceho roka. Zmluva na nákup lietadiel stála Chorvátsko 999 miliónov eur. (index)

Europoslanci nahrali spotrebiteľom, nepredané oblečenie a obuv sa už nesmú ničiť. Výrobky predávané v Európe sa podľa nových pravidiel o ekodizajne musia dať opätovne použiť, opraviť, modernizovať aj recyklovať. (euractiv)

ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať výlučne na infláciu, povedal Emmanuel Macron. Podľa neho by centrálna banka mala rozšíriť svoju pôsobnosť aj na otázku dekarbonizácie.

Investičná skupina Proxenta sa snaží svojim investorom meniť dlhopisy za akcie svojich kubánskych podnikov. Tie sú pritom rizikovejšie než slovenské realitné projekty. Vlani skupina získala za predaj akcií 9,2 milióna eur.

Kníh a článkov, na ktorých vývojári umelej inteligencie trénujú svoje modely, už na internete nie je dosť. V budúcnosti by sa mohli učiť z textov, ktoré si AI vygeneruje sama.

Newyorský súd zrušil odsúdenie hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina za sexuálne delikty a nariadil začiatok nového procesu. Pôvodný verdikt z roku 2020 preňho znamenal 23-ročné väzenie.

Mimovládna organizácia WWF Slovensko spustila petíciu Rys nie je hrozba. Reaguje na aktuálne prerokúvanú novelu zákona, ktorý má zjednodušiť strieľanie medveďov, vlkov a rysov.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov prehrali v prvom zápase na majstrovstvách sveta s Američanmi 0:9, na strely to bolo 24:35. Na vlaňajšom šampionáte prehrali s rovnakým súperom v semifinále 1:7. Slovákov čaká druhý zápas v piatok o 13.00 proti Lotyšsku.

Dalibor Dvorský sa vyjadril k rozhodnutiu nezaradiť ho do prípravy na majstrovstvá sveta v hokeji. „Nikto so mnou nekomunikoval. Rešpektujem rozhodnutie trénerov. Prajem chalanom veľa šťastia. Jasné, že by som tam tento rok chcel ísť, ale je to, ako to je,“ povedal Dvorský.

Generálny riaditeľ služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala vníma aktivity zamestnancov RTVS kriticky a kritizoval ich video, v ktorom sa zastávali verejnoprávnej inštitúcie. Odkázal im, že ak chcú robiť politiku, tak majú kandidovať za politické strany vo voľbách a prevziať na seba zodpovednosť.

Maroš Žilinka tvrdí, že nerobil žiadne prekážky prokurátorom Matúšovi Harkabusovi a Danielovi Mikulášovi, ktorí dozorovali vraždu Ján Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyhlásil to počas Hodiny otázok v parlamente na otázku Lucie Plavákovej (PS). Bývalí prokurátori špeciálnej prokuratúry požadovali preradenie na Krajskú prokuratúru v Žiline, čo sa nestalo, následne z prípadu odstúpili.

Američanmi dodané rakety ATACMS s dostrelom 300 kilometrov výrazne rozširujú oblasť, kde sa Rusi už nemôžu cítiť bezpečne. Zatiaľ však nie je jasné, či Ukrajinci majú od Američanov povolenie ostreľovať nimi aj územie Ruska.

Mestá, ktoré sú v dostrele ATACMS s doletom 300 kilometrov. Zdroj – Deník N

Organizátori Billie Jean King Cupu oznámili zmenu formátu finálového turnaja, na ktorý sa kvalifikovali aj slovenské tenistky. Namiesto skupinového formátu sa bude hrať vyraďovacím spôsobom. Slovenky spoznajú súperky 30. apríla.

Ak vláda siahne na peniaze v druhom pilieri, PS by podľa Michala Šimečku dostalo do ulíc desaťtisíce ľudí. Dodal, že keď bude treba, protestovali by aj každý deň. Reagoval tak na dnešné výroky Roberta Fica.

Ministerka Zuzana Dolinková odmietla, že by zubné benefity zrušilo ministerstvo zdravotníctva, k tomuto kroku podľa nej pristúpili zdravotné poisťovne. Dolinková dodala, že s poisťovňami riešia nový systém benefitov, ktorý by sa týkal zubných, ale aj kardiovaskulárnych či onkologických ochorení.

Robert Fico opäť ohlásil snahu použiť súkromné zdroje ľudí, reaguje KDH. Premiér dnes povedal, že je otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách a v dôchodkovom sporení. Vláda od začiatku tohto roka presadila zníženie odvodov do druhého piliera.

Naživo: Eurokomisárka Věra Jourová počas návštevy Slovenska diskutuje s expremiérkou Ivetou Radičovou na Paneurópskej univerzite o dezinformáciách. Jourová prišla na diskusiu tesne po tom, ako rokovala na rezorte kultúry s ministerkou Martinou Šimkovičovou.

Rast ekonomiky USA sa v 1. štvrťroku výrazne zvoľnil a citeľne zaostal za odhadmi. V prepočte na celý rok sa spomalil na 1,6 % z tempa 3,4 % vo 4. kvartáli vlaňajška. Analytici predpokladali pribrzdenie na 2,5 %.

Maroš Žilinka sa v parlamente ostro ohradil voči poslankyni Veronike Remišovej a jej výrokom na adresu generálnej prokuratúry. „Ja si od vás vyprosujem, aby ste vo verejnosti šírili, že som ja alebo voči ktorémukoľvek prokurátorovi postupoval z pomsty,“ povedal Žilinka a označil to za „svinstvo“.

Firma EPH podnikateľa Daniela Křetínskeho vlani znížila prevádzkový zisk medziročne o 17 % na 3,6 miliardy eur. Do hospodárenia sa premietol pokles cien energií na trhu. Tržby podniku klesli o tretinu na 24,2 miliardy eur.

Vývoj bojov (791. deň): Američania už tajne dodali strely ATACMS s doletom do 300 kilometrov. Ukrajinci ich použili v dvoch prípadoch – pri minulotýždňovom útoku na základňu na Kryme, kde zničili systém S-400, a podľa NY Times aj pri utorkovom útoku na ruské jednotky v Berďansku. Zatiaľ nie je jasné, čo tam bolo zničené.

Za viac ako polovicu svetového znečistenia plastmi je zodpovedných 56 firiem. S odstupom najväčší, 11-percentný podiel na ňom má Coca-Cola. V popredí sú aj PepsiCo, Danone, Nestlé, Altria či Philip Morris.

V parlamente sa začala Hodina otázok, prišli Robert Fico aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Premiér si myslí, že Migračný pakt, ktorý schválil europarlament, pre Slovensko nie je dobrý, namieta najmä proti povinnej solidarite.

Nemecká opozícia chce zvrátiť plánovaný zákaz spaľovacích motorov od roku 2035. Podľa poslankyne Sahry Wagenknechtovej v bundestagu existuje jasná väčšina v prospech takéhoto návrhu.

Ceny plynu v EÚ sa v 2. druhom polroku vlaňajška medziročne znížili, elektrina nepatrne zdražela. Medzi krajinami sú značné rozdiely, napríklad ceny plynu na Slovensku sa zvýšili o 22 % a elektrina v Česku v miestnej mene zdražela o 83 %.

Štátny tajomník rezortu obrany Igor Melicher (Smer) v Bratislave rokoval s Lisou Sawyerovou, zástupkyňou námestníka ministra obrany USA pre európsku politiku a politiku NATO. Rozprávali sa o spolupráci na modernizačných projektoch, spoločných cvičeniach, výcviku vojenského personálu a technickej spolupráci.

Počet verejných nabíjačiek pre elektromobily na Slovensku stúpol o 27 percent na 2008, vyplýva z dát asociácie SEVA za prvý štvrťrok tohto roka. Väčšina z nich sú bežné nabíjačky s výkonom do 22 kilowattov.

Pri písaní o eutanázii nechcem len dojiť emócie, vraví v podcaste novinár Karol Sudor. Tejto téme sa venuje vyše 18 rokov. Rozpráva o tom, aké úskalia so sebou nesie písanie o ťažkých témach, ako si hľadá cestu k respondentom, čo sa od nich naučil, kde pri starostlivosti o zomierajúcich zlyháva štát a aký je jeho vlastný postoj k eutanázii.

Európa môže zomrieť, závisí to len od našich rozhodnutí, vyhlásil Emmanuel Macron počas prejavu na parížskej univerzite Sorbonna. Podľa francúzskeho prezidenta je Európa v „bode zlomu“ a vyzval partnerov na budovanie spoločnej obrannej iniciatívy.

Micron získa od americkej vlády 6,14 miliardy dolárov na výstavbu dvoch tovární na výrobu čipov v USA. Peniaze americká polovodičová firma získa na základe zákona z roku 2022, ktorý mal za cieľ znížiť závislosť od Číny a Taiwanu.