Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Ceny benzínu aj nafty na slovenských čerpačkách minulý týždeň klesli o dva až tri centy. Nafta sa dostala na štvormesačné minimum, hoci bola drahšia než pred rokom.

Brazília bude hostiť futbalové MS žien v roku 2027. V hlasovaní zdolala spoločnú kandidatúru Nemecka, Belgicka a Holandska. MS žien budú v Južnej Amerike prvý raz.

Francúzska polícia zastrelila muža, ktorý sa pokúšal podpáliť synagógu v meste Rouen. Polícia prišla na miesto po tom, čo z budovy začal stúpať dym, a našla tam muža ozbrojeného nožom a železnou tyčou. Keď sa pohol jej smerom, vystrelila naňho.

Pesnička dňa: Peremoha. „Naša kultúra existuje, kým naďalej znejú naše tradičné hudobné nástroje,“ hovorí Nata Žyžčenko z ukrajinského elektro-folkového dua Onuka, ktoré zahrá tento víkend v bratislavskom MMC klube.

Útočníka na premiéra Roberta Fica previezla polícia skoro ráno do jeho bytu v Leviciach. Ako informuje televízia Markíza, zdržali sa tam niekoľko hodín. V byte vykonávali domovú prehliadku a kriminalistickí technici zaisťovali stopy.

V Štokholme sa v noci strieľalo v blízkosti izraelskej ambasády. Polícia uzavrela okolie a zadržala niekoľko podozrivých. Motív zatiaľ nie je známy, nie je ani jasné, či incident súvisí s izraelským diplomatickým zastúpením.

Ženy podľa prieskumov oceňujú u mužov viac priateľskosť a úspech než fyzickú atraktivitu, hovorí psychologička Lenka Pavuková Rušarová. V Psychologickej poradni ponúka šesť praktických tipov, ktoré môžu pomôcť pri online zoznamovaní.

Svetový newsfilter: Cesta amerického ministra Blinkena do Kyjiva priniesla ďalšiu pomoc aj rozporuplné reakcie na jeho vystúpenie v klube s miestnou kapelou. Časť ľudí to vníma ako milé gesto, iní vravia, že to bolo nevhodné. Známy ukrajinský novinár hovorí, že Blinken je ten posledný, na koho by sa mali hnevať.

Blinken hrá na gitare počas návštevy Kyjiva. Foto - TASR/AP

Slovenský hokejista Šimon Nemec vytvoril rekord majstrovstiev sveta v počte odohratých zápasov hráča do 20 rokov. Stredajší zápas proti Poľsku (4:0) bol pre neho už 22. na MS, čím prekonal 89 rokov starý zápis Švajčiara Ferdinanda Cattiniho.

Predsedovia politických strán sú do Prezidentského paláca pozvaní na budúci utorok, povedal novozvolený prezident Peter Pellegrini s tým, že spoločné stretnutie bude náročné. Chcel by s prezidentkou Zuzanou Čaputovou pripraviť dokument o hodnotách a odmietnutí agresie či násilia.

Izraelská povojnová vojenská správa Pásma Gazy by vyžadovala podporu piatich divízií armády a ročne by stála asi päť miliárd eur. Taký je podľa denníka Times of Israel odhad vysokopostavených bezpečnostných predstaviteľov.

Premiér si z útoku všetko pamätá, vraví Peter Pellegrini, ktorý Roberta Fica vo štvrtok navštívil v nemocnici v Banskej Bystrici. „Premiér si pamätá, čo sa stalo. Bol prekvapený, ako sa to mohlo stať a ako rýchlo sa to zomlelo,“ povedal Pellegrini v TA3.

Atentát na Róberta Fica sa uskutočnil len zhruba 5,5 hodiny pred zápasom Slovenska na MS v hokeji. „Určite to nejaký vplyv na hráčov mohlo mať. Ani nám v televíznom štúdiu sa zápas nekomentoval vôbec ľahko,“ hovorí spolukomentátor a bývalý reprezentant Michal Handzuš.

Búrky v americkom Houstone si vyžiadali štyri obete. Bez elektriny ostalo v Texase najmenej 850-tisíc domácností a podnikov. (ap)

Francúzsky pár nezávisle od seba vyhral v lotérii, muž i žena získali po 1,8 milióna eur. V trafike vyplnili tikety s desiatimi číslami, pričom sa líšili len v jednom. (čtk)

Ranných 5 minút: Fico je v stabilizovanom, ale stále vážnom stave | Aké problémy boli v zásahu ochranky | Čaputová a Pellegrini urobili prvé gesto k upokojeniu

Hokejisti New Yorku Rangers postúpili do finále Východnej konferencie NHL potom, ako zvíťazili na ľade Caroliny Hurricanes 5:3 a celú sériu vyhrali 4:2 na zápasy. Vancouver zdolal Edmonton 3:2 a v semifinále Západnej konferencie vedie 3:2.

Sestra Kim Čong-una poprela, že Severná Kórea predáva zbrane Rusku. Dodávky zbraní označila za „absurdnú teóriu“ a dodala, že tie, ktoré krajina vyvinie, nie sú určené na export, ale na obranu proti Južnej Kórei.

300 slov z MS: Z tímu na zostup sa stali zabávači turnaja. Rakúšania včera zdolali Fínov gólom, ktorý padol 0,02 sekundy pred koncom zápasu. Predtým prehrávali s Kanadou 1:6, no vyrovnali na 6:6 a prehrali až v predĺžení.

Ruské lietadlá za posledné tri mesiace nechtiac zvrhli najmenej 38 bômb na vlastné územie, píše ruský telegramový kanál Astra. Na ruské problémy s používaním bômb upozorňovala aj britská vojenská rozviedka.

Ekonomický newsfilter: Čo bude teraz s krajinou, ktorá namiesto pokoja dostala päť výstrelov?

  • Ak Fica niekto zastúpi, zrejme to bude Kaliňák
  • Niektorí politici chcú situáciu upokojiť, iní podporujú chaos
  • Slovenská ekonomika sa môže oprieť o čistú a lacnú výrobu elektriny
  • J&T rekordne zarobila, fabrikám klesli objednávky a vranovská Bukóza kolabuje

Ruské vojská v noci útočili dronmi na Charkiv, úrady hlásia v meste viacero zásahov. Iránske drony Šahíd spôsobili požiar v jednej z dvoch zasiahnutých štvrtí. Ranených doteraz nehlásili.

Ukrajinci v noci útočili na miesta, kde majú Rusi základne Čiernomorskej flotily. Desiatkami vzdušných a námorných dronov cielili na Sevastopol na anektovanom Kryme aj na ruský prístav Novorossijsk. Zasiali aj rafinériu v Tuapse, ktorá začala horieť.

Predpoveď počasia: Najvyššia teplota 13 až 20 stupňov. Oblačno až zamračené, postupne na mnohých miestach prehánky a dážď. V západnej polovici Slovenska platia od poludnia výstrahy 1. stupňa pred búrkami. (shmú)

Očakávané udalosti:

  • sledujeme zdravotný stav premiéra Fica po atentáte
  • ruský súd má posúdiť žaloby Gazpromu na ZSE a OMV
  • Putin bude v Číne rokovať s premiérom Li Čchiangom
  • slovenskí hokejisti majú na MS voľný deň (program)

Atentát na Roberta Fica – súhrn udalostí:

Guvernér Texasu Greg Abbott udelil milosť mužovi odsúdenému na 25 rokov väzenia za to, že v roku 2020 zastrelil účastníka demonštrácie Black Lives Matter. Odsúdený Daniel Perry tvrdil, že konal v sebaobrane. (bbc)

Ficova ochranka urobila v Handlovej viacero chýb, hovoria odborníci na bezpečnosť, s ktorými ich postup rozobrala televízia ČT24. Postup hodnotia ako chybný, nekoordinovaný až amatérsky. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok pochybenia odmieta.

Varšava ako prvé mesto v prevažne katolíckom Poľsku zakazuje kríže v mestských úradoch a úradníkom vystavovať náboženské symboly na kancelárskych stoloch. Nariadenie, určené ako interný pokyn pre úradníkov, podpísal primátor Rafal Trzaskowski.

Slovák Samuel Hlavaj je najlepší brankár hokejových MS v úspešnosti zákrokov (93,65 %). Produktivitu vedie Švajčiar Josi (8), Hudáček je šiesty (6). Najlepším strelcom je Fín Kapanen (6), Cingel a Hudáček (3) sú na 5. mieste.

Americkí hokejisti vyhrali na MS nad Francúzmi 5:0. Američania sa posunuli v tabuľke B-skupiny na tretie miesto za Slovensko. Najbližšie nastúpia v nedeľu o 16.20 h proti Kazachom. Francúzsko hrá v sobotu o 20.20 h proti Slovensku. (tasr)

Kanada zvíťazila nad Nórskom 4:1 na hokejových MS. Nóri mali v zápase iba 6 striel, čo je druhý najnižší počet v histórii MS. Prvýkrát trafili bránu až v 42. min. Rekord sú 4 strely Dánov v zápase so Švajčiarmi v roku 2021.

Rusko je v močiari a chce doň stiahnuť celý svet, hovorí ukrajinský zoológ Olexij Maruščak. Podľa neho sa Ukrajina v ostatných rokoch rozvíjala a Rusko to nemohlo vystáť. „Podľa ich logiky by sa toto všetko malo zničiť. A práve to teraz robia. A toto sa stane celému civilizovanému svetu v Európe, ak Ukrajina padne,“ vraví v rozhovore.

Pápež plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak na 1700. výročie Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta, povedal carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej. (reuters, tasr)

Švédi vyšetrovali atentát na svojho premiéra Olofa Palmeho 34 rokov, závery mnohým dodnes nestačia. Prípad sprevádzali veľké pochybenia polície a konšpiračné teórie o zapojení CIA či kurdských militantov. Neschopnosť úradov nájsť vraha traumatizovala krajinu a dodnes sa hovorí, že Švédsko vtedy prišlo o svoju nevinnosť.

Olof Palme na archívnej snímke z roku 1983. Foto - TASR/AP

Ruské úrady označili nezávislý spravodajský kanál SOTA za nežiaducu organizáciu, čím prakticky znemožnili jeho ďalšiu činnosť v krajine. Podľa generálnej prokuratúry toto médium pod vplyvom Západu destabilizuje ruskú spoločnosť, čo jeho prevádzkovatelia odmietli a sľúbili ďalej pokračovať v činnosti.

Atentátnika na Fica za bývalého režimu prenasledovala ŠtB, otvorene vystupoval proti komunistom, píšu Aktuality. 71-ročného Juraja C. tajná polícia evidovala ako preverovanú osobu pod krycím menom „Ďuro“.

N’Golo Kanté je v nominácii Francúzska na futbalové ME. Naposledy hral za reprezentáciu pred dvoma rokmi, potom prestúpil do Al-Ittihadu. V nominácii je aj nováčik Bradley Barcola a nechýbajú hviezdy Antoine Griezmann a Kylian Mbappé.

V USA zatkli dvoch bratov pre podozrenie z krádeže 25 miliónov dolárov v kryptomenách za 12 sekúnd. Obaja podľa obžaloby, ktorá ich viní z prepracovaného on-line podvodu a prania špinavých peňazí, študovali matematiku a informatiku na jednej z najprestížnejších amerických univerzít MIT. Hrozí im mnohoročné väzenie.

Americká diplomacia uviedla, že Si Ťin-pching nemôže zlepšovať vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Poznamenala to po tom, ako čínsky prezident na stretnutí s Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom.

Predseda vojenského výboru NATO Rob Bauer uviedol, že čoskoro očakáva výrazné zlepšenie v množstve munície pre ukrajinské sily. Podľa oficiálnych predstaviteľov ruské sily v tomto ohľade niekedy prevyšujú ukrajinské jednotky aj desaťnásobne.

Nevidel som žiadne dôkazy, že by vaši novinári podnecovali násilie, hovorí novinár New York Times Andrew Higgins. „Videl som extrémnu kritiku vašich novinárov namierenú na Ficovu vládu a často bola naozaj tvrdá. Ale nikdy som nevidel, že by ste vyzývali na násilie voči vláde,“ vraví v rozhovore.

Pellegrini a Čaputová ukázali cestu, ale o tom, či sa po nej vydáme, rozhodne najmä Fico, píše v Newsfiltri Tomáš Gális. „Zmierenie je možné. Napokon, podarilo sa to aj v krajinách s oveľa krvavejšou minulosťou. Dôležitá je však ochota rozprávať sa.“

Slávny kúzelník David Copperfield čelí obvineniam zo sexuálneho zneužívania. 16 žien tvrdí, že ich napadol, pričom niektoré mali v tom čase len 15 rokov. Tri uviedli, že ich pred útokom nadrogoval. Iluzionista všetky obvinenia odmieta.

Liga arabských štátov sa na samite v Bahrajne vyslovila za vyslanie mierových síl OSN „na Izraelom okupované palestínske územia“. Takýto krok však vyžaduje medzinárodný konsenzus a súhlas Izraela, čo bude podľa odborníkov skoro nemožné.

Je v záujme nás všetkých, aby násilie nepokračovalo, hovoria v podcaste V redakcii šéfredaktor Matúš Kostolný a šéf publicistiky Roman Pataj. „Vždy po takýchto hrozných útokoch je v civilizovaných krajinách veľká diskusia o tom, či má mať prednosť sloboda alebo bezpečnosť. Demokracie a civilizované spoločnosti to dokážu zvládnuť a musíme teraz zabojovať, aby sme ukázali, že to dokážeme aj my.“

Belgická stanica stiahla z vysielania moderátora pre nevhodné výroky súvisiace s útokom na Roberta Fica. „Všetkým, ktorí uvažujú o zastrelení (belgického premiéra) Alexandera De Crooa, ale neodvažujú sa na to pre bezpečnostné opatrenia okolo neho: vidíte, je možné vystreliť na premiéra. Takže by som povedal, aby ste šli do toho,“ povedal moderátor.

Obec Grünheide pri Berlíne odsúhlasila rozšírenie miestnej továrne Tesly. Po kritike obyvateľov má byť vyrúbaná menšia časť lesa, než bolo pôvodne v pláne. Americký výrobca elektromobilov chce svoj areál rozšíriť o nákladnú stanicu a logistické priestory.

SHMÚ varuje pred možnými búrkami od piatkového poludnia v západnej polovici Slovenska. Meteorológovia vydali výstrahu 1. stupňa. (shmú)

Amnesty International Slovensko zrušila piatkový pochod za ľudské práva v Bratislave. Dôvodom je zhoršená bezpečnostná situácia po útoku na Roberta Fica. Pochod sa mal konať pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii.