Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Pre slovenských hokejistov Miloša Kelemena a Patrika Kocha sa skončila klubová sezóna a sú tak voľní pre reprezentáciu na majstrovstvá sveta. Ich tím Tucson Roadrunners vypadol v play-off AHL, nestačil na Calgary Wranglers 0:2 na zápasy.

Ak nám aj vláda zakáže mimovládky, zorganizujeme sa inak, sme slobodní ľudia, povedal Martin M. Šimečka v košickej diskusii Ako zachrániť demokraciu. „Môžu nás odstrihnúť od peňazí, ale my sa vyzbierame. Môžu nás zakázať, ale my nájdeme cesty, na ktoré oni neprišli. My musíme mať tú predstavivosť, ktorú oni nemajú.“

Šéf MOV Thomas Bach hovorí, že Svetová antidopingová agentúra (WADA) má jeho plnú dôveru v prípade vyšetrovania dopingu 23 čínskych plavcov. Tí mali pred olympiádou v Tokiu 2020 pozitívny test na zakázaný trimetazidín používaný na liečbu srdca.

Novinára ruskej verzie časopisu Forbes poslal súd v Chabarovsku do domáceho väzenia. 55-ročného Sergeja Mingazova zadržali v piatok, podľa jeho právnika je dôvodom zdieľanie správ, podľa ktorých ruskí vojaci vraždili civilistov v ukrajinskej Buči.

Oblasť okolo sopky Vezuv neďaleko Neapola zasiahlo zemetrasenie so silou 3,9 stupňa. Otrasy bolo zreteľne cítiť aj v niektorých neapolských štvrtiach, úrady však bezprostredne nehlásili žiadne väčšie škody ani zranených.

Víkendové politické diskusie:

  • Sobotné dialógy (RTVS): Roman Michelko (SNS), Zuzana Števulová (PS)
  • V politike (TA3): Erik Tomáš (Hlas), Branislav Gröhling (SaS)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Ladislav Kamenický (Smer), Marián Viskupič (SaS)
  • Na telo (Markíza): Michal Šimečka (PS)

Ruský ľudskoprávny aktivista Oleg Orlov sa odvolal proti rozsudku, že je zahraničný agent. Jeho pojednávanie však odročili, pretože v tom čase Orlova presúvali do inej väznice. Český novinár Jiří Just, ktorý sa s Orlovom niekoľkokrát osobne stretol, vysvetľuje, že vopred prehraný proces mal zmysel.

Až keď môj žiak doniesol na hodinu video o Andrewovi Tateovi, pochopila som, aké sú jeho idey nebezpečné, hovorí učiteľka Mária Spišáková. „Keď mi žiak začal vysvetľovať, že muž musí byť silný a musí sa postarať o ženu, pričom ona nemá pracovať, začala som si o Tateovi čítať viac a zisťovať pozadie jeho myšlienok,“ vraví v rozhovore.

Mária Spišáková. Foto - archív M. S.

Ukrajinské drony zaútočili na dve ruské ropné rafinérie v Krasnodarskom kraji. Na záberoch zverejnených na sociálnych sieťach vidno zariadenie v plameňoch. Ruské ministerstvo obrany pripustilo, že požiar v Slavianskej rafinérii poškodil zariadenie.

Radoslav Procházka píše o prípade litovského poslanca, ktorý hlasoval v parlamente za kolegu, čo bola v Litve bežná prax. Po sérii rozsudkov sa poslanec odvolal až do Štrasburgu. „ESĽP rozhodol, že poslanec mal vedieť, že jeho konanie môže byť posúdené ako trestný čin, pričom vnútroštátny súd ‚musel aplikovať literu zákona a nie nesprávnu prax či precedensy v rozpore so zákonom‘“.

V bytovke v Rohožníku došlo k bodným poraneniam u viacerých osôb. Jeden muž je mŕtvy, zranenú ženu a deti transportovali do nemocnice. Polícia prípad vyšetruje a neposkytla k nemu o bližšie informácie.

Rusi v noci zaútočili na energetickú infraštruktúru v troch oblastiach Ukrajiny, poškodili zariadenia a zranili najmenej jedného pracovníka, oznámil minister energetiky Herman Haluščenko. Terčom rakiet sa znova stal Charkiv, kde zaznelo niekoľko výbuchov.

Víkend bez politiky (Tipy na čítanie):

Autorka knihy o prekonávaní úzkosti Kirren Schnack vysvetľuje, prečo máme strach zo smrti a z toho, čo si o nás myslia iní ľudia, ako si vycvičiť pozornosť, aby sa nesústredila iba na strach, aj ako „rozpustiť“ hrču v hrdle.

Spoločne s hmotnosťou stúpa riziko neplodnosti, hovorí lekárka a vedkyňa Adela Penesová. „Problémy s neplodnosťou majú aj 35- až 40-roční mladí obézni muži,“ vraví v rozhovore o pridanom cukre v potravinách.

Dnešné deti sú menej ochotné vykračovať zo svojej komfortnej zóny, hovorí učiteľka z Michaloviec Mária Spišáková. „Držia sa naučeného a skôr očakávajú vymoženosti civilizácie – pohodlný hotel, bazén, wellness.“

Česká novinárka Irena Hejdová vybrala 5 kníh, ktoré prinášajú príbehy z histórie Česka a Československa, na ktoré nemôžeme byť hrdí. „Je veľmi silné, keď takéto príbehy v literatúre nachádzam, pretože niekedy naprávajú historické krivdy.“

V tento deň roku 1759 sa narodila britská spisovateľka, filozofka a obhajkyňa ženských práv Mary Wollstonecraft. Jedna zo zakladateliek feministickej filozofie pritom o rovnosti žien a neprávosti dobových spoločenských konvencií nielen písala, ale podľa svojho presvedčenia aj sama žila.

Japonské mesto Fudžikawagučiko sa chystá vztýčiť bariéru, aby zaclonilo výhľad na horu Fudži z miesta, odkiaľ si ju fotografujú turisti. Dôvodom je nedisciplinovanosť a priveľký počet predovšetkým zahraničných turistov, ktorí na miesto prichádzajú.

Martin Fehérváry s Washingtonom Capitals sú blízko k vypadnutiu z play-off NHL. Prehrali s New Yorkom Rangers 1:3 a v sérii prehrávajú 0:3 na zápasy. Fehérváry si pripísal jednu asistenciu. Pokiaľ Washington vypadne, Fehérváry bude voľný pre účasť na majstrovstvách sveta.

Ranných 5 minút: Danko utiekol z miesta nehody hneď po náraze do semafora, ukázalo video | Čoho sa treba báť, keď sa Fico pýta na slovenské úspory v USA

Grécko slávnostne odovzdalo olympijskú pochodeň organizátorom tohtoročných hier, ktoré sa budú konať v Paríži. Stalo sa to na štadióne Panathinaiko, teda na mieste, ktoré hostilo v roku 1896 prvé moderné olympijské hry.

Najmenej 815 ľudí sa v uplynulom týždni nakazilo norovírusom na Stuttgartskom jarnom festivale. Nákaza, ktorá sa prejavuje nevoľnosťou, hnačkami a vracaním, sa podľa miestnych zdravotníckych úradov rozšírila v jednom z veľkoplošných stanov.

Bývalý americký zdravotník, ktorý v roku 2019 predávkoval 23-ročného Afroameričana ketamínom, dostal podmienku. Smrť Elijaha McClaina prispela k protestom proti policajnej brutalite, ktoré v USA neskôr vypukli po smrti Georgea Floyda v roku 2020.

Značné škody napáchalo tornádo, ktoré sa prehnalo predmestím Omahy v americkej Nebraske. Zničené boli viaceré domy a ďalšie stavby. Bližšie nespresnený počet ľudí utrpel zranenia, zatiaľ nie je jasné, či si živel vyžiadal aj obete. (ap)

Útočník na motorke zastrelil irackú influencerku pred jej domom v Bagdade. Vrah predstieral, že je kuriér prichádzajúci s donáškou jedla. Om Fahad si na TikToku získala fanúšikov odľahčenými videami, v ktorých tancovala na irackú hudbu v priliehavom oblečení.

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí spustili vlnu propalestínskych univerzitných protestov, uviedli, že sa rokovania s vedením školy dostali do slepej uličky. Študenti sú rozhodnutí táboriť v kampuse, kým ich požiadavky nebudú splnené.

Jemenskí povstalci tvrdia, že svojimi strelami zasiahli ropný tanker v Červenom mori. Majiteľ lode potvrdil jej poškodenie. Podľa britskej námornej bezpečnostnej agentúry Ambrey je plavidlo zapojené do obchodovania s Ruskom.

Predpoveď počasia: Teplota 13 až 20 stupňov. Veľká, ojedinele zmenšená oblačnosť a lokálne prehánky. Neskôr popoludní bez zrážok a zmenšovanie oblačnosti. (shmú)

Aké bolo Slnko v sieti? Vybrali sme najsilnejšie momenty aj slabé miesta odovzdávania národných filmových cien. V prejavoch ocenených sa viackrát skloňovala politická situácia aj samotná RTVS, ktorej súčasnú podobu vláda tento týždeň odsúdila na zánik.

Očakávané udalosti:

  • Sobotné dialógy RTVS: R. Michelko (SNS), Z. Števulová (PS)
  • o 16:00 streamujeme debatu s prokurátormi Harkabusom, Masárom a Šúrekom
  • v Košiciach pokračuje protikorupčný festival Pucung
  • v Londýne je pochod na podporu Palestínčanov

V Budapešti protestovali tisíce ľudí proti Orbanovej vláde. Demonštranti, ktorých viedol bývalý premiérov spojenec a súčasný hlavný rival Péter Magyar, žiadajú reformu zákona o ochrane detí či odstúpenie ministra vnútra Sándora Pintéra. (ap)

Najlepším slovenským filmom roka 2023 sa stala komédia Invalid, získala sedem cien Slnko v sieti aj divácku cenu. „Je zaujímavé sledovať, ako si filmy žijú vlastným životom ďalej, a niektoré témy, ktoré riešite, sa stanú neaktuálnymi a niektoré sa stanú aktuálnymi,“ povedal režisér Jonáš Karásek. Ten získal aj cenu za najlepšiu réžiu.

Ratingová agentúra S&P ponechala Slovensku známku A+ so stabilným výhľadom. Vláde dôveruje, že bude vo verejných financiách obozretná a schodky rozpočtu začnú na budúci rok klesať. Rating by však mohla zhoršiť v prípade, že by Slovensku hrozila strata peňazí z EÚ.

Futbalisti Realu Madrid zvíťazili v 33. kole La Ligy na ihrisku Realu Sociedad 1:0. Jediný gól zápasu strelil 19-ročný turecký záložník Arda Güler. Real má na čele tabuľky 14-bodový náskok pred druhou Barcelonou, ktorá však odohrala o zápas menej. (laliga, tasr)

Divácku cenu Slnko v sieti získal film Invalid. Cenu odovzdal Ľuboš Machaj, riaditeľ RTVS, ktorý sa ohradil voči obvineniam, že televízia nerobí žiadnu pôvodnú tvorbu.

Holanďan Arne Slot sa po skončení sezóny stane novým trénerom Liverpoolu. Slot aktuálne trénuje Feyenoord, ktorý sa už však s anglickým klubom podľa viacerých zdrojov dohodol na kompenzácii za jeho služby. Holandský tréner na lavičke Liverpoolu nahradí Jürgena Kloppa.

Bieloruskí hekerskí aktivisti tvrdia, že sa dostali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB v Bielorusku a získali údaje vyše 8600 zamestnancov organizácie. Úrady toto tvrdenie nekomentovali.

Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesla, myslí si šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg. Rusko sa podľa neho snaží využiť zostávajúci čas a vykonávať intenzívne útoky, kým na Ukrajinu nepríde ďalšia západná vojenská technika a munícia.

Joe Biden vyhlásil, že by sa rád stretol s Donaldom Trumpom v televíznej debate, ktoré sú hlavnou súčasťou prezidentských kampaní v USA. Trump reagoval vyhlásením, že je pripravený „kdekoľvek, kedykoľvek“. (cnn)

Sloboda je to, že tu môžem stáť a zatiaľ slobodne môžem povedať svoj názor, že nesúhlasím s tým, ako vládna garnitúra funguje, povedal režisér Peter Bebjak počas preberania ceny Slnko v sieti. Jeho prejav vyvolal búrlivý potlesk publika.

Režisér Peter Bebjak počas príhovoru a preberania ceny za minisériu Matematika zločinu. Foto - SFTA

Kanadský hokejista Malcolm Spence strelil v zápase proti Česku už po piatich sekundách najrýchlejší gól v histórii MS do 18 rokov. Českí reprezentanti nakoniec v stretnutí neskórovali ani raz a s Kanadou prehrali vysoko 0:6. (tsn)

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu. Berlín nedávno oznámil poskytnutie tretieho systému Patriot Kyjivu a vyzval ďalšie západné krajiny, aby urobili podobné kroky.

Britský kráľ Karol III. začne po niekoľkých týždňoch liečby opäť vystupovať na verejnosti, oznámil Buckinghamský palác. V utorok plánuje navštíviť onkologické liečebné stredisko. Karol III. trpí nespresnenou formou rakoviny. (royal.uk)

Na Jednotke sa začína priamy prenos udeľovania národných filmových ocenení Slnko v sieti. Po 13 nominácií majú dva filmy – čierna komédia Invalid v réžii Jonáša Karáska a historická dráma Slúžka v réžii Mariany Čengel Solčanskej.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie s označením Main Ground Combat System. Na jeho výrobe sa krajiny dohodli už v roku 2017, má ísť o nástupcu strojov Leclerc a Leopard.

Newsfilter: Polícia ukázala video, Danko zuby na röntgenovej snímke. Tri a pol mesiaca po zrážke auta predsedu SNS so semaforom Danko oznámil svoj trest – pokuta tisíc eur a dvojročný zákaz šoférovať. „Pri upratovaní Dúbravky, čo bol trest, ktorý si naordinoval sám, sa evidentne zabával, šaškoval a rozprával o ohnutej rúre. Dá sa to pochopiť – takto sa často správajú ľudia, ktorým sa uľavilo. Napríklad niečo vyviedli a prepieklo sa im to nad očakávanie dobre,“ píše Jana Shemesh.

Opozičného poslanca PS Oskara Dvořáka zaráža, že ministerka Dolinková rozhodla o Rázsochách potajomky, bez širšej odbornej diskusie a mimo zraku verejnosti. „Ministerka tak koncovú nemocničnú starostlivosť pre celé Slovensko láme na kúsky,“ povedal.

Tomáš Drucker chce ľuďom vysvetľovať, že vzdelanie má zmysel aj v čase, keď sú povyšovaní konšpirátori a antivaxeri. Na ministerstve školstva vznikol nový útvar pre strategickú komunikáciu. Plánuje sa venovať aj dezinformáciám, hoci zatiaľ len tým, ktoré sa týkajú školstva.

Futbalisti Michaloviec zvíťazili v 7. kole nadstavbovej časti Niké ligy nad Banskou Bystricou 2:0 a získali tak dôležité body v boji o záchranu. V neúplnej tabuľke sú Michalovce desiate s rovnakým počtom bodov ako jedenáste Košice. Banská Bystrica je siedma. (nikeliga, tasr)

USA neuvalia plánované sankcie proti niektorým členom izraelskej armády za údajné porušovanie práv voči Palestínčanom. Ide najmä o prápor Necah Jehuda, určený výlučne pre mužov zo skupiny ultraortodoxných židov. (abc)

Belgicko plánuje dodať Ukrajine stíhačky F-16 ešte tento rok. Brusel ich pôvodne plánoval dodať až v roku 2025, teraz sa však rozhodol, že nebude čakať na zostavenie novej vlády.

USA nakúpia pre Ukrajinu rakety do protivzdušných batérií a ďalšie vojenské vybavenie za šesť miliárd dolárov. Podľa niektorých amerických médií ide o doteraz najväčší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Doručovanie materiálu však zrejme potrvá dlhší čas. (politico)

Európsky prokurátor Juraj Novocký bol prvým prokurátorom, ktorý dozoroval kauzu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Každá zmena dozorového prokurátora má podľa neho vplyv na prípad, nie pozitívny. Novockému je veľmi ľúto, že Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš, ktorí prípad dozorujú teraz, odchádzajú do dvoch mesiacov z prokuratúry.