Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

V Bavorsku boli zabití dvaja Ukrajinci, polícia z toho podozrieva ruského občana. Okolnosti ani motív nie sú známe, vyšetrovatelia neuviedli, či sa trojica vzájomne poznala.

Aj vyvrtnutý členok môže ohroziť celú expedíciu, vraví v rozhovore polárnik, ktorý robí výskum v Antarktíde. Peter Váczi sa takmer každý rok počas antarktického leta vracia na českú polárnu výskumnú stanicu na Ostrove Jamesa Rossa, aby sledoval, ako sa rastliny dokážu prispôsobiť nehostinnému a rýchlo sa meniacemu prostrediu.

Česká vedecká stanica Johanna Gregora Mendela. Zdroj - Masarykova univerzita

Ak by nebol zvolený predseda parlamentu za Hlas, môžeme to považovať za porušenie koaličnej zmluvy, povedal Erik Tomáš (Hlas). Nevedel, že je na stole téma, že by SNS mala dvoch podpredsedov, ak by Ľuboš Blaha zo Smeru išiel do europarlamentu. Ak by Smer SNS prepustil jednu pozíciu, je to podľa ministra práce na nich.

Tadžikistan odporučil občanom, aby necestovali do Ruska. Tadžikovia tam čelia nepríjemnostiam najmä od teroristického útoku na okraji Moskvy so 144 mŕtvymi. Väčšina z následne zadržaných sú Tadžikovia vrátane predpokladaných páchateľov.

Minister práce Erik Tomáš z Hlasu je jedným z tých, čo sa môžu stať predsedom strany po Petrovi Pellegrinim. „Aj moje meno je v balíku, ktoré pomenoval stále predseda strany,“ povedal v TA3. Zatiaľ však podľa neho v strane debatu o lídrovi nemali.

Francúzsko dnes Libanonu predstaví návrhy, ktorých cieľom je odvrátiť vojnu medzi Hizballáhom a Izraelom a zmierniť napätie v regióne. Minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné to povedal po návšteve mierových síl OSN v južnom Libanone. (reuters)

Pápež František zavítal do Benátok, prvýkrát po 7 mesiacoch sa tak vydal mimo Ríma. Ako prvý pápež navštívil prehliadku súčasného výtvarného umenia Benátske bienále.

Robert Fico o slovenskej zbierke na muníciu pre Ukrajinu povedal, že ide o „prd do Stromovky“, a poznamenal, že na zbierku na liečbu rakoviny by ľudia toľko zrejme neprispeli. Podľa premiéra vyzbierané peniaze nezmenia nič na situácii vo vojne.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Slovenský futbalista Róbert Mak dvoma gólmi a jednou asistenciou prispel k víťazstvu FC Sydney nad Perth Glory 7:1. Pre Maka to boli v austrálskej lige prvé góly po návrate z marcového reprezentačného zrazu, Sydney sa dostalo na 4. miesto tabuľky. (tasr)

Niekoľko oddelení ministerstva zahraničia USA informovalo šéfa rezortu Antonyho Blinkena, že nepovažuje za spoľahlivé ubezpečenia Izraela, že zbrane dodávané Spojenými štátmi používa v súlade s medzinárodným humanitárnym právom.

Koncom roka 2004 som definitívne pochopil, čo je Putin zač, vraví ruský expremiér Michail Kasianov s tým, že mnohým to došlo až neskôr. V rozhovore vraví, že spočiatku skutočne budovali demokratický štát a neboli ďaleko od toho, aby s EÚ vytvorili bezcolnú a bezvízovú zónu od Lisabonu po Vladivostok.

V Schaubmarovom mlyne v Pezinku je dnes celodenný program – komentovaná prehliadka výstavy, workshop pre deti aj prezentácia o červotočovi a budúcnosti mlyna. Následne sa mlyn uzavrie pre rekonštrukčné práce.

Schaubmarov mlyn. Foto - SNG

Aj po štyroch dekádach na scéne nemecká skupina Einstürzende Neubauten dokáže prekvapovať. „Na tejto planéte sa cítim ako mimozemšťan, a tak sme spravili pop pre mimozemšťanov,“ hovorí v rozhovore spevák Blixa Bargeld, ktorý bol aj zakladajúcim členom skupiny Bad Seeds Nicka Cava a jeho dlhoročným gitaristom.

Piati pacienti, ktorí nevedeli, že majú apnoe, opisujú svoje trápenie: spomínajú obrovskú únavu, prírastok na váhe aj zhoršenú pamäť. Niektorým pomohol dýchací prístroj, ďalší premýšľa nad operáciou podnebia, no tá nemusí vyriešiť všetky problémy.

Joe Biden na večeri organizovanej združením reportérov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa a snažil sa hovykresliť ako hrozbu pre demokraciu. Tradičné podujatie sprevádzali protesty proti americkej podpore Izraela vo vojne s Hamasom.

Podľa psychologičky je adaptácia dieťaťa na strednú školu minimálne rovnako náročná ako zvykanie si čerstvého prváčika na základnú školu. „Skutočnosť je taká, že práve v tomto období sú deti veľmi náchylné na stres, a preto sa u nich môžu veľmi ľahko vyvinúť aj rôzne psychické problémy,“ vraví v rozhovore psychologička Petra Arslan Šinková.

Foto N - Vladimír Šimíček

Ruský dronový útok v noci vážne poškodil hotel v juhoukrajinskom Mykolajive. Objekt začal horieť, obete či zranených doposiaľ nehlásili. Ukrajinské sily uviedli, že v noci zostrelili celkovo 5 z 9 dronov a že zasahovali aj v okolí Kyjiva.

Lionel Messi v drese Interu Miami dvakrát prekonal slovenského brankára Henricha Ravasa z New England Revolution. K dvom gólom pridal aj asistenciu a Miami zvíťazilo nad Revolution 4:1. Messi má po 7 zápasoch sezóny na konte 9 gólov a 7 asistencií.

Nedeľné politické diskusie:

  • V politike (TA3): Erik Tomáš (Hlas), Branislav Gröhling (SaS)
  • O 5 minút 12 (RTVS): Ladislav Kamenický (Smer), Marián Viskupič (SaS)
  • Na telo (Markíza): Michal Šimečka (PS)

V tento deň v roku 1950 sa uskutočnila tzv. Akcia P, ktorá mala za cieľ zlikvidovať československú gréckokatolícku cirkev. Komunistický režim sa snažil o jej odstránenie, resp. o tzv. pravoslavizáciu už v prvopočiatkoch postupného uchopovania moci v krajine.

Rolling Stones po dvoch rokoch vyrážajú na turné, dnes ho začínajú v Houstone. Britská skupina okolo 80-ročného frontmana Micka Jaggera fanúšikom sľubuje kombináciu klasických hitov a piesní z najnovšieho albumu Hackney Diamonds.

Ranných 5 minút:

  • Komisia bude od Slovenska žiadať jedno z najtvrdších šetrení v EÚ
  • Z chatrče je možné dostať aj celú osadu, ukazuje príbeh zo Slovenského raja
  • Horeli ďalšie ruské rafinérie, bombardovaný Charkiv žije napriek strachu

Hokejisti Tampy Bay v zostave s Erikom Černákom si predĺžili sezónu, keď zvíťazili nad Floridou 6:3. Panthers však v prvom kole play-off vedú 3:1 na zápasy. Piaty duel si vynútili aj hokejisti New Yorku Islanders, ktorí vyhrali nad Carolinou 3:2 po predĺžení.

Turista z Poľska dostal pri návšteve Špicbergov 1000-eurovú pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi. Na nórskom arktickom súostroví platí prísny zákaz približovať sa k voľne žijúcej zveri. Miestni upovedomili úrady, keď si všimli, ako sa turista snaží dostať k mrožovi po ľadovej kryhe.

Zdroj - guvernér Špicbergov

Čínsky Kanton zasiahlo tornádo, vyžiadalo si 5 obetí a 33 zranených. Poškodené zostali desiatky továrenských budov, nezrútil sa žiadny obytný dom. Len pred týždňom mesto, kde žije 18 miliónov ľudí, čelilo prívalovému dažďu. (reuters, tasr)

Irak schválil zákon zameraný proti vzťahom osôb rovnakého pohlavia, ktorý počíta s trestom až 15 rokov väzenia. Zákon kritizujú obhajcovia ľudských práv aj USA. Podľa parlamentu je jeho cieľom ochrana náboženských hodnôt. (reuters)

Ruský think-tank blízky vláde upozornil, že priemyselná výroba a investície v Rusku stagnujú, vývoz tovaru sa zhoršuje a ziskovosť väčšiny priemyselných odvetví klesá. Organizácia ďalej varovala pred nedostatkom dovážaných komponentov a surovín.

Predpoveď počasia: Najvyššia denná teplota 20 až 25 stupňov, na severe ojedinele chladnejšie. Jasno až polooblačno, bez zrážok. (shmú)

Z chatrče je možné dostať aj celú osadu. Boli sme na reportáži v Letanovciach 10 rokov po presťahovaní. Miestni Rómovia kedysi žili v drevených obydliach s hlinenými podlahami a objavovali sa v reportážach, že kradnú drevo z národného parku. Dnes sú v murovaných domoch a majú viac peňazí, ale maturitu nemá nikto z nich.

Deti z osady Strelník v Letanovciach. Foto N – Filip Zacher

Očakávané udalosti:

  • Markíza zverejní v Na telo prieskum preferencií strán
  • pápež František navštívi Benátky a výtvarné Bienále

Futbalisti Girony sa dostali na priebežnú druhú priečku La Ligy. Zvíťazili v zápase 33. kola nad UD Las Palmas 2:0. So 71 bodmi predstihli o bod druhú Barcelonu. Tá však má zápas k dobru.

Futbalisti Paríža St. Germain nevyužili šancu spečatiť titul v Ligue 1. Remizovali s AC Le Havre 3:3, ktoré je v tabuľke pätnáste – tesne nad pásmom zostupu. Slovenský obranca Milan Škriniar nastúpil v 62. minúte.

Čína predstavila nový systém, ktorý pomocou umelej inteligencie dokáže na základe textových pokynov vytvárať realistické videá. Systém s názvom Vidu je obdobou systému Sora, ktorý vo februári predstavila americká spoločnosť OpenAI.

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty. Časť Lotyšov sa obáva, že by ich krajina mohla byť ďalším cieľom Ruska.

Slovenskí futbalisti Ondrej Duda a Tomáš Suslov boli pri prehre Hellasu Verona s Laziom 0:1 v 34. kole Serie A. Lazio sa dostalo na priebežnú šiestu priečku ligy, ktorá zaručuje postup do Európskej ligy.

Vojna na Ukrajine – súhrn posledných udalostí:

  • Ukrajinské drony v noci na sobotu poškodili dve ruské rafinérie a vojenské letisko v Krasnodarskom kraji.
  • Na sociálnych sieťach sa objavili zábery požiarov v rafinériách a v najmenej jednej museli prerušiť výrobu.
  • Rusi pri útokoch vážne poškodili 4 ukrajinské elektrárne a znova mierili na Charkiv, kde takmer zasiahli nemocnicu.
  • Zelenskyj povedal, že Rusko cielilo aj na ukrajinské plynárenské zariadenia, ktoré sú dôležité pre dodávky do EÚ.
  • Ukrajinský veliteľ Syrskyj uviedol, že situácia na fronte sa zhoršuje; Rusi tvrdia, že dobyli 2 dediny v Doneckej oblasti.

Najväčší ruský mobilný operátor MTS ponúka zahraničným investorom, že od nich kúpi svoje akcie, no so zľavou okolo 69 %. Zahraniční akcionári by tak mali šancu dostať sa aspoň k zlomku svojich peňazí, ktoré majú v Rusku už asi dva roky blokované západnými sankciami.

Pre Putina sú peniaze viac ako pravidlá a chce, aby sa všetci správali podľa jeho vzorca, vraví ruský expremiér Michail Kasianov. Pri Putinovi stál v rokoch, keď bol ešte lídrom, ktorý dokázal v mieri spolupracovať so Západom. Teraz žije v exile a dúfa, že Ukrajina dokáže Rusko na bojisku poraziť.

Guvernérka Južnej Dakoty, ktorú by si Donald Trump mohol vybrať za svoju viceprezidentku, čelí kritike. Kristi Noemová totiž vo svojich pamätiach opísala, ako na rodinnej farme zastrelila svoju sučku a následne aj capa.

Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený otvoriť diskusiu o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane. Od brexitu a odchodu Británie z EÚ je Francúzsko jediným z jej členských štátov, ktorý má nástroje na jadrové odstrašovanie.

Ako sa vyhnúť vysokému plotu na hranici pozemku? Odpoveďou môže byť koncept dom v dome, pri ktorom medzi domom a záhradou vzniká akási prechodová zóna prinášajúca súkromie a zároveň spojenie so širším okolím. Dom s týmto princípom navrhli aj architekti Sadovsky & Architects, ktorí zaň získali nomináciu na ocenenie CE ZA AR.

Rodinný dom od ateliéru Sadovsky & Architects. Foto – Nora a Jakub Čaprnka

Bombardovaný Charkiv napriek strachu žije, píše New York Times v reportáži z druhého najväčšieho ukrajinského mesta. Každodenné ruské útoky u obyvateľov stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, poznamenáva denník.

Ruské rakety smerujúce na Ukrajinu pri pohľade z Charkiva. Foto - TASR/AP

Rusko pri dnešných vzdušných útokoch cielilo na ukrajinské plynárenské zariadenia, ktoré sú dôležité pre dodávky do EÚ, uviedol Volodymyr Zelenskyj. Podzemné zásobníky plynu, ktoré sú v hĺbke aj stoviek metrov umiestnené na západnej Ukrajine, boli cieľom útokov i v minulosti.

Víťazom Niké Extraligy sa stali basketbalistky Piešťanských Čajok. Vyhrali už tretí rok po sebe. V treťom finálovom stretnutí zvíťazili doma nad Sláviou Banská Bystrica 69:56 a triumfovali 3:0 na zápasy. (tasr)

Futbalista Martin Ødegaard hrával s mužmi už v trinástich. Svoj potenciál začal teraz napĺňať v Arsenale, kde je kapitánom. Pokým neprišiel do klubu, zdalo sa, že bude premrhaným talentom. „Konečne som doma. A to najlepšie ešte len príde,“ hovorí o Arsenale.

Izrael by mohol odložiť avizovanú pozemnú operáciu v Rafahu na juhu Pásma Gazy, ak sa uzavrie dohoda o prepustení izraelských rukojemníkov, ktorých stále zadržiava Hamas. Izraelskej stanici Channel 12 to povedal izraelský minister zahraničia Jisrael Kac.

Hokejisti USA si po výhre nad Slovenskom pripísali druhú výhru na majstrovstvách sveta do 18 rokov. Zdolali Nórsko 8:2. V tabuľke vedú o skóre pred Fínskom, Nóri sú poslední, pred nimi je s 0 bodmi, no lepším skóre, Slovensko.

V Berlíne zadržali vyše 200 ľudí pri zrážkach, ktoré sprevádzali propalestínsku demonštráciu a pokus zriadiť protestný stanový tábor vo vládnej štvrti. Demonštranti okrem iného požadujú, aby Nemecko prestalo podporovať Izrael vo vojne proti Hamasu. (dpa)

Slovenský džudista Márius Fízeľ získal na majstrovstvách Európy v Záhrebe bronz v kategórii nad 100 kg. V rozhodujúcom súboji repasáže zdolal Nemca Erika Abramova na ippon. (tasr)

Mesto Košice predstavilo dostavanú futbalovú arénu, ktorej kapacita je po novom 12 555 sedadiel a spĺňa kritériá najvyššej kategórie UEFA 4. Výstavba stála 24 miliónov eur. Právoplatné kolaudačné rozhodnutie získali v uplynulých dňoch.

Foto - TASR/AP