Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Amfiteáter na Slovanskom nábreží pod hradom Devín v Bratislave vyhlásili pamiatkari za národnú kultúrnu pamiatku. Amfiteáter sa dostal nedávno, po urovnaní dlhoročného súdneho sporu, späť do rúk hlavného mesta. Chátrajúci objekt plánuje mesto obnoviť.

Ukrajina dostane ďalšie systémy Patriot na posilnenie svojej protivzdušnej obrany, povedal šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Ak nebudete počas eurovolieb 8. júna doma, môžete si vybaviť voličský preukaz. Najistejšia možnosť je ísť si ho osobne vybaviť na obecný alebo mestský úrad, dostanete ho na počkanie, prípadne vám ho môže vyzdvihnúť splnomocnená osoba.

Cirkus v parlamente okolo zákona o Fonde na podporu umenia je najmä legislatívnou smršťou v podaní poslanca za SNS Romana Michelka, píše Oliver Rehák. „Niežeby v FPU nebolo čo zlepšovať. Lenže to by najskôr museli vyhodnotiť, čo vo fonde nefunguje, odborníci a nie poslanci. Alebo si SNS aspoň mohla počkať na výsledky kontroly NKÚ, ktorá sa uzavrie v máji.“

Izrael pokročil v prípravách pozemnej operácie proti palestínskemu hnutiu Hamas v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Informoval hovorca izraelskej vlády. Ochrana palestínskych civilistov je v rámci chystanej operácie kľúčovou súčasťou stratégie izraelskej vlády, dodal.

Riaditeľ Štátnej ochrany prírody Štefan Kysel nariadil riaditeľom správ Chránených krajinných oblastí pripraviť prepustenie 30 % zamestnancov do konca tohto týždňa. Tie majú pritom priemerne okolo 11 zamestnancov a každý odborník, ako napríklad botanik, zoológ či lesník, sa zameriava na inú činnosť.

Situácia v dôležitom Očeretynom a jeho okolí v Doneckej oblasti sa pre Ukrajinu ďalej zhoršuje. Útočníci sa dostali za chrbát obrancov, analytici spomínajú ruskú prevahu v úplne všetkom a zlyhanie velenia 115. brigády, ktorej kolaps viedol k rýchlemu postupu agresora.

Štát nemá zaregistrovanú doménu stvr.sk, hoci chce premenovať RTVS na STVR. Webová adresa stvr.sk je dnes presmerovaná na petíciu Zastavme únos RTVS, ktorú organizuje právnická mimovládka Via Iuris.

„Štefan Harabin je veľmi múdry človek,“ povedal premiér Robert Fico v rozhovore pre Joj 24. Dodal, že súhlasí s väčšinou obsahu Harabinových vyhlásení, prekáža mu len forma, ktorou sa vyjadruje.

Požiadavka ministerstva spravodlivosti získať kompletnú databázu spisov nemá podľa predsedu Najvyššieho súdu Jána Šikutu obdobu. Ubezpečil „širokú, právnickú aj politickú“ verejnosť, že pokiaľ ide o prideľovanie spisov, tak je všetko v poriadku. „Nemáme vôbec čo zatajovať,“ reagoval Šikuta na slovný útok premiéra Fica (Smer).

Sieť COOP Jednota ohlásila, že v máji spustí prvú samoobslužnú predajňu, informovali o tom tvnoviny.sk. Počas nasledujúcich dvanástich mesiacov plánujú otvoriť približne sedem ďalších takýchto predajní.

Vláda Roberta Fica neplánuje prijať opatrenia, ktoré by zlepšili hospodárenie štátu už tento rok, ukazuje jej program stability. Deficit odhaduje vo výške šesť percent HDP, ako to je aj v rozpočte, hoci vlani skončil pod piatimi percentami.

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta narýchlo zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej chce reagovať na vyjadrenie premiéra. Ide o veľmi nezvyčajné rozhodnutie, doposiaľ reagoval Šikuta písomne.

Schodok českých verejných financií tento rok klesne na 2,3 % HDP z vlaňajších 3,7 %, predpokladá vládou schválená strednodobá rozpočtová stratégia. Do roku 2027 sa bude deficit ďalej znižovať na 1,2 %.

Ústavný súd posúdi ústavnosť časti minuloročnej novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Na ďalšie konanie prijal návrh prezidentky, ktorá namietala obmedzenie účasti verejnosti.

Slovensko je podľa premiéra Fica poslednou krajinou, ktorá by mala poučovať Čínu o dodržiavaní ľudských práv. Tvrdí, že počas predchádzajúcich troch rokov dochádzalo na Slovensku k hrubému porušovaniu ľudských práv. „Tu ľudia zomierali vo väzení,“ povedal.

KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície, ako to chce urobiť vláda Roberta Fica. Súkromný majetok ľudí je podľa nej nedotknuteľný a peniaze v druhom pilieri patria viac ako 1,8 milióna sporiteľom.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu. V súčasnosti je už zablokovaná. Podvodníci vytvorili doménu s podobným názvom municiepreukrajinu.sk, v ktorej zmenili len jedno písmeno.

Vláda podľa Roberta Fica chystá opatrenie, aby štátne inštitúcie museli uprednostňovať slovenské potraviny pred zahraničnými, a to aj za cenu konfliktu s Európskou komisiou.

Vedenie RTVS považuje schválenie zákona o STVR za účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardami. Vidí za tým snahu ovládnuť verejnoprávne médium.

Ministerstvo životného prostredia odmieta správu o prepúšťaní 80 ľudí z národných parkov ako dezinformáciu a klamstvo zo strany bývalého štátneho tajomníka Michala Kiču. Tomáš Taraba však hovorí o dôležitosti konsolidovať verejné financie, ktoré vraj rozvrátili predošlé vlády.

Robert Fico odmietol komentovať správu, že západné krajiny filtrujú tajné informácie pre Slovensko. „Na blbosti nebudem reagovať,“ povedal v rozhovore pre Joj 24. Premiér tvrdí, že Slovensko je naďalej dôveryhodným partnerom pre zahraničných partnerov.

Pre Fica dnes ceny benzínu nie sú témou, hoci je drahší, ako keď natočil pamätné video z pumpy. Vtedy podľa neho vláda Eduarda Hegera kašlala na ľudí. Dnes minister financií Ladislav Kamenický zo Smeru hádže vinu za zdražovanie na Slovnaft, hoci dôvodom sú skôr dane.

Robert Fico s Erikom Kaliňákom kritizujú vo februári 2022 vládu za to, že nerobí kroky na zastavenie rastu cien benzínu. Reprofoto N, zdroj - YouTube

Ústavnoprávny výbor odporučil odvolať Jána Mazáka a Andreja Majerníka zo súdnej rady. Obaja členovia dôvod ich odvolania – stratu dôvery v svedomitý výkon právomocí, odmietajú. Opoziční poslanci tento dôvod odvolania takisto spochybnili a povedali, že koalícia radšej nemala do návrhu nič napísať.

KDH sa pripojí k iniciatíve na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. „To, čo sa deje cez zákon o STVR, je násilné ovládnutie telerozhlasu úzkou skupinou ľudí, pričom RTVS patrí nám všetkým,“ vyhlásil poslanec Jozef Hajko po tom, ako vláda schválila návrh na zrušenie RTVS.

Volkswagen si chce do roku 2030 udržať na čínskom trhu súčasný 15-percentný podiel. V posledných troch rokoch mu výrazne klesol pre obľúbenosť elektromobilov. Medzi čínskymi výrobcami elektroáut zúri cenová vojna.

Europoslanec Miroslav Radačovský vypustil v rokovacej sále počas zasadania europarlamentu holubicu. Urobil tak pri príležitosti svojho posledného vystúpenia so želaním mieru pre svet, Európu, Ukrajincov a Rusov. 

Vláda chce podľa SaS zrušením RTVS dosiahnuť, že sa z nej stane dezinformačné médium, ktoré bude šíriť provládnu a proruskú propagandu. Branislav Gröhling tvrdí, že navrhovaný zákon navracia Slovensko do tvrdého socializmu.

Na Slovensku vyzbieraných vyše 3,6 milióna eur by dnes zrejme stačilo na vyše tisíc granátov pre ukrajinské delostrelectvo. Cena 155-milimetrovej munície vyletela v porovnaní s obdobím pred inváziou až štvornásobne, jeden náboj vychádza na 3513 eur. Tisíc granátov na jednom úseku však dokáže zásadne zmeniť priebeh boja.

Najvyšší súd odmietol sprístupniť ministerstvu spravodlivosti údaje z elektronickej podateľne, cez ktorú sa prideľujú na súde spisy. Roberta Fica to pobúrilo. Ako povedal, dôvodom kontroly malo byť predeľovanie spisov senátu Juraja Klimenta v predchádzajúcich rokoch.

PS kritizuje zámer zrušiť RTVS, vláda podľa predsedu Michala Šimečku postupuje podľa „manuálu autokratov“ podriadiť si médiá, bezpečnostné zložky či oslabiť súdnu moc. Strana je pripravená obrátiť sa aj na Ústavný súd, najprv však chce zatlačiť na koalíciu, aby zákon stiahla. Avizuje aj možné protesty.

Vývoj bojov (790. deň): Ukrajina očakáva strely ATACMS s dlhým doletom, o ktoré prosí už dva roky. V bezpečí nebude žiadne letisko 300 km od frontu, čo sa týka celého Krymu, ale aj dôležitého letiska pri Rostove nad Donom. Teoreticky dokážu rakety zasiahnuť aj Kerčský most, ale jeho zničenie je málo pravdepodobné.

Nemecko obnoví spoluprácu a financovanie operácií agentúry OSN pre palestínskych utečencov v pásme Gazy. Rozhodlo sa tak po tom, čo v nezávislom šetrení Izrael neposkytol dôkazy na podporu tvrdení, že stovky zamestnancov agentúry boli členmi teroristických organizácií.

Nemecká vláda zvýšila odhad rastu domáceho HDP v tomto roku na 0,3 %, vo februári prognózovala 0,2 %. Podľa ministra hospodárstva Roberta Habecka je výhľad naďalej príliš nízky, napriek tomu sú už viditeľné známky zlepšenia.

Kvartálne tržby Boeingu klesli medziročne o 8 % na 16,6 miliardy dolárov. Firma čakala horší výsledok a uviedla, že kríza výroby lietadla 737 Max poľavuje. Zníženie produkcie spomalí tempo, akým sa zotavuje jej hospodárenie.

Nemecko napriek novej americkej podpore neposkytne Ukrajine strely s plochou dráhou letu Taurus. „Podporujeme Ukrajinu, zároveň však nie sme vo vojne s Ruskom,“ povedal kancelár Olaf Scholz.

Pri vôbec prvom záťahu proti nigérijskej mafii v Nemecku zadržala polícia 11 ľudí. Ide o vysokopostavených členov nigérijského bratstva Black Axe, ktoré v Nemecku pôsobí pod názvom Neo Black Movement Africa.

Americká vláda má analýzu, podľa ktorej sú dovozné clá nákladné a neefektívne, ale nechce ju zverejniť, aby nemusela obchodné bariéry rušiť, píše Ivan Mikloš. Obchodná vojna bude pokračovať aj zo strany Číny, ktorá chce naďalej ekonomicky rásť najmä vďaka exportu.

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice.

Západné kontrarozviedky už pozorne sledujú činnosť ruských diplomatov v Bratislave, pretože sa obávajú úniku tajomstiev. Slováci však na tom zatiaľ nie sú tak zle ako Maďari, tvrdí zdroj zo slovenskej bezpečnostnej komunity.

Schválený návrh na vznik STVR podľa pracovníkov RTVS pochováva nezávislosť a ohrozuje slobodu prejavu. „Celé dianie okolo návrhu zákona vytvára dojem, že je účelový a v tejto podobe otvára cestu na politické ovládnutie verejnoprávneho média akoukoľvek vládou,“ tvrdia.

Podľa Andreja Danka sa musí zmeniť najmä financovanie RTVS, napríklad navýšením podielu reklamy. Šéf kultúrneho výboru Roman Michelko povedal, že navýšenie nebude znamenať, že reklama bude narúšať sledovanie filmov.

Aj výsledok 5:0 ukazuje, aký priepastný bol rozdiel medzi Arsenalom a Chelsea, píše o zápase futbalovej Premier League Lukáš Vráblik. Arsenal dominoval a bojuje o titul, kým Chelsea minula miliardu, no vyzerá ako slabší tím. Navyše sa zdá, že výmena trénera Pochettina nič nevyrieši.

Europoslanci schválili nové opatrenia, ktoré majú znížiť množstvo odpadov z obalov a podporiť recykláciu. Niektoré druhy plastových obalov na jedno použitie budú od roku 2030 zakázané.

Pri pobreží Tuniska našli telá 19 ľudí, more ich vyplavilo v blízkosti Mahdíje a Sfaxu, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

Ústavný súd nepozastavil účinnosť tohtoročného rozpočtu. Žiadali ho o to opoziční poslanci PS, ktorým sa nepozdávalo, že vtedajší predseda parlamentu Peter Pellegrini skrátil rozpravu a navyše sa nerešpektovali pripomienky rozpočtovej rady.

Maďarská vláda sprísnila nariadenie, ktoré má maloletým zabrániť dostať sa do kontaktu s témami homosexuality a transsexuality. Nové nariadenie sa netýka len kníh a filmov, ale aj hračiek, ako sú bábiky či stavebnice Lego.

Amnesty International kritizuje Slovensko za segregáciu rómskych detí v školách či prípady policajnej brutality voči Rómom. Vo výročnej správe takisto upozorňuje na nedostatočné práva LGBTI+ ľudí, žien a ľudí na úteku.

Európsky parlament schválil opatrenia, ktoré majú zlepšiť cezhraničné vymáhanie pokút za dopravné priestupky. Európska komisia tvrdí, že 40 percent prehreškov, ktoré na cestách spáchajú vodiči mimo svojho štátu, zostáva nepotrestaných.

Hlas by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so zmenami vo fungovaní Fondu na podporu umenia. Povedal to poslanec Roman Malatinec. Chce, aby mali regióny v rade fondu väčšie zastúpenie. Zvýšiť by sa mohli aj financie pre fond.