Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Zhodnúť sa na nominácii Štefana Harabina za člena súdnej rady bude problematické, vraví poslanec Smeru Tibor Gašpar. On sám síce Harabina považuje za odborníka, no nemyslí si, že ho budú akceptovať všetky tri koaličné strany.

Europoslanci odhlasovali reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ. Po novom by členské štáty mali vykonávať národné reformy, pracovať na znižovaní dlhu a byť ústretovejšie k investíciám.

Ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú udivuje, prečo na budove SNG nie je slovenská zástava. Podľa nej by sme sa mohli inšpirovať USA, kde na každej inštitúcií, ale aj na mnohých rodinných domoch vejú zástavy.

Ministerka Šimkovičová reaguje na kritiku členov komisií Fondu na podporu umenia slovami, že „však prídu ďalší“. Členovia, ktorí nesúhlasia s navrhovanými zmenami, predtým hovorili o svojom možnom odchode z Fondu.

Europarlament schválil ľahšie opravy výrobkov, bude možné o ne žiadať aj po záruke. Smernica má motivovať ľudí, aby si zakúpené predmety nechali opraviť, predĺžili tým ich životnosť a podporili udržateľnejšiu spotrebu.

Progresívne Slovensko po vlastnom prieskume vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Strana hovorí o hrozivých zisteniach, ktoré potvrdili bývalí zamestnanci aj niekdajší chovanec, vyhlásila poslankyňa PS Tina Gažovičová.

Nová STVR by mohla podľa ministerky Šimkovičovej získať navyše 40 miliónov eur, a to tak, že by navýšil podiel reklamy vo vysielaní televízie. (ta3)

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová hovorí, že RTVS porušuje ľudské práva v tom, že v diskusných reláciách „bolo presadzované len jedno spektrum názorov“. Kritizuje, že v minulom volebnom období sa do diskusií nedostal nezaradený poslanec Tomáš Taraba.

Na futbalovom Eure bude pískať aj slovenský rozhodca Ivan Kružliak, jeho asistentmi sú Branislav Hancko a Ján Pozor. V nominácii je celkovo 19 rozhodcovských tímov. (tasr)

Europoslanci schválili predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou, pre dovoz agrokomodít však budú platiť obmedzenia. Tie majú podporiť protestujúcich európskych farmárov. Za návrh hlasovalo 428 europoslancov, 131 bolo proti a 44 sa zdržalo.

Z balíčka 61 miliárd dolárov pre Ukrajinu sa takmer všetky peniaze minú v USA, píše James Stavridis a pripomína, že tam poskytnú pracovné miesta a pomôžu ekonomike. „Tieto prostriedky spolu s miliardami dolárov, ktoré už európski spojenci poskytli a prisľúbili, dávajú Ukrajine šancu bojovať.“

Arménsko a Azerbajdžan začali s dohodnutou úpravou hranice po tom, čo arménsky premiér Pašinjan súhlasil s vrátením štyroch obcí Azerbajdžanu. Rozhodnutie vyvolalo protesty obyvateľov blízkych dedín.

Pri investovaní do podozrivej ponuky prišlo podľa prieskumu Focusu o peniaze 12 percent ľudí. Väčšinou sa straty pohybovali do tisíc eur, tretina opýtaných hlásila, že ich pripravili o sumu do 5000 eur.

Hovoríte o „zvrhlom umení“? Potom je pre vás ústava len zdrap papiera, píše Patrik Garaj v komentári o postoji Ficovej vlády ku kultúre. „Kto znevažuje, spochybňuje či mocensky vyčleňuje z podpory umeleckú tvorbu, naznačuje návrat k totalitnému diktátu kultúrnej politiky.“

Prevádzkovateľovi odevného reťazca Primark v prvom fiškálnom polroku stúpol zisk o 39 percent na 951 miliónov libier. Britská firma AB Foods ohlásila, že k rastu prispelo oživenie marží v maloobchode aj potravinárskych prevádzkach.

Kolumbijská univerzita zaviedla v dôsledku demonštrácií dištančnú výučbu a na neďalekých kampusoch Yale a Newyorskej univerzity polícia zatkla desiatky ľudí protestujúcich proti vojne v Pásme Gazy.

Vláda bude v stredu rokovať v Dolnej Krupej pri Trnave, zaoberať sa chce farmármi. Ministri sa stretnú na družstve, ktoré patrí Agrofertu českého expremiéra Andreja Babiša. Kabinet čelí kritike pre meškajúce poľnohospodárske dotácie.

So zápasníkom Attilom Véghom po podpore Pellegriniho ukončila spoluprácu aj spoločnosť Heineken, ktorej pivovar Corgoň Végh propaguje. Už predtým so zápasníkom prestali spolupracovať Pierre Baguette a Renault. (o médiách)

Tvrdenia Fica a Pellegriniho o údajne vybrakovanej armáde nie sú pravdivé, zmapovali sme súčasnú výzbroj. Slovenské sily majú naďalej desiatky modernizovaných transportérov, desiatky moderných húfnic či 30 pôvodných tankov T-72, ku ktorým im pribudlo 15 leopardov. Okrem toho majú objednané stovky nových obrnených vozidiel.

Stránku agentúry ČTK napadli hekeri, šíria nepravdivé správy o zmarenom atentáte na Petra Pellegriniho. Ten podľa hekerov údajne v Prahe plánoval ukrajinský diplomat. Incidentom sa už zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba.

Reprofoto - Deník N

Enviropolícia sa bude zaoberať prípadom odstrelu medveďa pri Liptovskom Mikuláši. Iniciatíva My sme les predtým vo veci podala trestné oznámenie pre podozrenie z neoprávneného usmrtenia chráneného živočícha.

Frakcia Zelených v Štrasburgu vyzvala na rýchle vyšetrenie zahraničných zásahov do činnosti Európskeho parlamentu. Reagovala na zatknutie asistenta nemeckého europoslanca a lídra kandidátky AfD Maximiliana Kraha pre podozreniu zo špionáže pre Peking.

Británia poskytne Ukrajine doposiaľ najväčší balík vojenskej pomoci, ktorý bude obsahovať 1600 striel, 400 vozidiel a takmer 4 milióny kusov munície. Oznámil to úrad premiéra Rishiho Sunaka pred jeho cestou do Varšavy.

Britská JD Sports kúpi amerického predajcu športového oblečenia Hibbett za 1,1 miliardy dolárov, snaží sa expandovať na juhovýchod USA. Firmy v segmente sa dostávajú pod tlak po slabých vyhliadkach výrobcov, ako sú Nike či Puma.

Novým hlavným sponzorom Ferencvárosu Budapešť bude od budúcej sezóny ruský Gazprom. Podľa webu Blikk naleje do klubového rozpočtu miliardy forintov. Ruský web championat.com píše, že rozpočet tímu sa zvýši až na 50 miliónov eur.

Predaj iPhonov v Číne v 1. kvartáli klesol o 19 %, čo je najhorší výsledok od pandemického roka 2020. Odbyt konkurenta Huawei vzrástol o 70 %. Apple sa prepadol na tretie miesto medzi najväčšími predajcami na čínskom trhu.

V Peru vykonali prvú eutanáziu. V konzervatívnej krajine ju podstúpila psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko.

Čína odmietla tvrdenia USA, že podporuje Rusko vo vojne na Ukrajine tým, že mu poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

Irán podľa aktivistov využil nedávny útok na Izrael ako zásterku na potlačenie disentu. V deň útoku nariadil policajtom v niekoľkých iránskych mestách zatýkať ženy, ktoré porušujú prísne islamské pravidlá obliekania.

IKEA nepotvrdila ani nevylúčila, že v novom košickom centre od rakúskej Delty bude jej obchod. Rakúsky projektant chystá predajné centrum s plochou 47-tisíc štvorcových metrov za 60 miliónov eur, väčšia je v Košiciach iba Optima.

Novaja gazeta tvrdí, že čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. Ruský exilový denník sa odvoláva na zdroje blízke Kadyrovovi, ako aj na lekárov z elitnej moskovskej kliniky.

České firmy by podľa prieskumu firmy Deloitte väčšinou privítali zavedenie eura v Česku. Za výhodu považujú najmä odstránenie kurzového rizika a zníženie transakčných nákladov. Ako riziko vnímajú možné ručenie za dlhy iných štátov.

Matka s dcérou pohybujúce sa na jednej elektrickej kolobežke zapríčinili dopravnú nehodu v Hlohovci. Žena vo veku 37 rokov a 9-ročné dievča skončili so zraneniami v nemocnici. E-kolobežka nie je určená na prepravu detí alebo jazdu vo dvojici.

Pri Prešove začali oficiálne raziť takmer dvojkilometrový diaľničný tunel Okruhliak. Na slávnosť prišiel minister Jozef Ráž (Smer), predseda KDH a prešovský župan Milan Majerský na ceremónii nebol, podľa podpredsedu župy Jozefa Kanuščáka mal iné pracovné povinnosti.

Ukrajinský minister poľnohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami. Ukrajinský protikorupčný úrad tvrdí, že Mykola Solskyj stál na čele zločineckej skupiny, ktorá nezákonne získala stovky hektárov pôdy v hodnote 7 miliónov eur.

Jana Shemesh píše o generačnom spore v rodine svojej známej, kde mama vyčíta dcére, že z vychovala z vnučky „liberálku“, ktorá si sama odoženie všetkých mužov a nikdy sa nevydá. „Staršie generácie sa boja novôt a tento prirodzený strach v nich niektoré médiá a politici ešte posilňujú a obracajú ich proti vlastným vnúčatám“.

Podnikateľská aktivita v eurozóne v apríli rástla najrýchlejším tempom za takmer rok, vyplýva z prieskumu S&P Global. Prudké oživenie v dominantnom sektore služieb viac než vykompenzovalo prehĺbenie poklesu vo výrobe.

Legislatívna rada vlády schválila Šimkovičovej návrh zákona o STVR, ktorým sa zruší verejnoprávna RTVS a vznikne Slovenská televízia a rozhlas. Návrh zákona tak ministerka kultúry v stredu predloží na rokovanie vlády.

Myslíme to teraz vážne? Od tejto otázky závisí nielen osud Ukrajiny, ale aj sveta, píše Edward Lucas. „Politický prelom vo Washingtone odvrátil ukrajinskú porážku a spôsobil, že víťazstvo je opäť predstaviteľné. Čo sa stane ďalej, závisí od toho, či Američania a Európania zareagujú tak, že sa poučia z neúspechu, alebo svoje chyby zopakujú.“

Prokurátor Michal Šúrek hovorí, že ani náhodou neodíde z generálnej prokuratúry. Vraví to po tom, ako zrušili špeciálnu prokuratúru, jeho preradili na odbor väzenstva, musel čakať na spisy v dôležitých kauzách, na jeho novom pôsobisku je chaos a generálny prokurátor ho už aj pokarhal.

Peniaze z benefitov na zuby pôjdu podľa SaS úradníkom a nie pacientom na starostlivosť. Ide o 40 až 60 miliónov eur. „Peniaze v sume takmer 27 miliónov eur poputujú na úrady pre úradníkov, ktoré peniaze majú, a tak nepotrebujú viac,“ tvrdí poslankyňa Jana Bittó Cigániková.

EP Energy Trading podnikateľa Daniela Křetínskeho dostala pokutu 744-tisíc eur od českého protimonopolného úradu. Prevzala obchodníka s elektrinou Gazela Energy skôr, než mala na to povolenie. Na pochybenie sama upozornila. (uohs)

Keď Peter Pellegrini hovoril, že naši vojaci by nešli na pomoc Poľsku, lebo by nemali čím bojovať, slovenská armáda práve cvičila s novými tankmi Leopard. Táto technika je príkladom, ako Slovensko zarobilo na pomoci Ukrajine. Slovenské sily sa vyzbrojovali aj za predchádzajúcich vlád, hoci to koaliční politici popierajú.

Presuny slovenských tankov Leopard 2 po cestách v okolí Trebišova. Foto - OS SR

Švajčiarsko posilnia na MS v hokeji minimálne štyria hráči z NHL. K tímu sa pripoja brankár Akira Schmid, obranca Jonas Siegenthaler a útočníci Nico Hischier s Philippom Kurashevom.

Vysokí predstavitelia OSN pre ľudské práva a utečencov vyzvali Britániu, aby prehodnotila svoje plány na deportáciu migrantov do Rwandy. Rwandská vláda je, naopak, s nočným úspechom zákona v britskom parlamente „spokojná“.

Hokejisti Juraj Slafkovský, Šimon Nemec, Tomáš Tatar, Martin Pospíšil a Pavol Regenda sa do prípravy zapoja budúci týždeň počas zrazu v Žiline, kde Slováci odohrajú zápas s Poľskom. Podľa šéfa zväzu Miroslava Šatana okrem Martina Fehérváryho a Erika Černáka z NHL sledujú hráčov z AHL aj tých vo finálových sériách play-off v Česku aj na Slovensku. (hockeyslovakia)

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva. Rozhodol o tom Okresný úrad Banská Bystrica, ktorý to zdôvodňuje presahom živelnej pohromy medzi okresmi Brezno, Revúca a Detva.

Vojna v Pásme Gazy dnes pokračuje 200. dňom. Podľa Hamasom ovládaných úradov v nej zahynulo už viac ako 34-tisíc Palestínčanov, palestínski militanti zase stále väznia okolo 130 rukojemníkov unesených počas útoku zo 7. októbra.

Najmenej 5 migrantov zahynulo pri pokuse dostať sa cez Lamanšský prieliv z Francúzska do Anglicka. Zatiaľ nie je jasné, koľko člnov s migrantmi v noci vyplávalo, počas záchrannej akcie vyzdvihli už približne stovku migrantov. (la voix du nord)

Globálne ceny potravín by tento rok mohli klesnúť, odhaduje firma Oxford Economics. Hlavnou hnacou silou bude podľa nej hojná ponuka viacerých dôležitých plodín, najmä pšenice a kukurice.