Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Štátna ochrana prírody blokuje vysielanie filmu Miznúci svet hlucháňa, ktorý nakrútil ochranár Erik Baláž. Dokument si pritom sama objednala a zaplatila ho z európskych peňazí.

Juhozápad Grécka zasiahlo zemetrasenie so silou 5,7 stupňa, zatiaľ nehlásia zranených ani škody. Epicentrum otrasov bolo blízko ostrovov Strofady v Iónskom mori, podľa agentúry AP bolo otrasy cítiť aj na Kréte a v Aténach. (čtk)

Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Líder svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Daniel Kahneman nás učil, ako a prečo sa mýlime, píše o slávnom zosnulom vedcovi Petr Koubský. „Kahneman a jeho kolega Amos Tversky opísali veľa systematických chýb ľudského uvažovania. Ich poznatky sú považované za natoľko štandardné, až máme dojem, že tu boli odjakživa a že patria k trvalým pravdám o ľudskej povahe.“

Rozšíril sa tu slogan: Nemôžu mať všetko. Nesúhlasím s ním, povedal spisovateľ Michal Hvorecký na proteste pred bratislavskou Bibianou, prečítajte si jeho celý prejav. „Uplynulý polrok ukázal, že oni nemôžu mať – oni si nezaslúžia mať – nič.“

Svetový newsfilter: Putinovu propagandu o ukrajinskej stope zosmiešnil aj Lukašenko, ruský režim dostal svojou posadnutosťou Ukrajinou do zvláštnej situácie aj Islamský štát. Teroristi sa museli k útoku prihlásiť druhýkrát. Napriek tomu, že podnikli útok len 20 kilometrov od Kremľa, režim v Moskve robí všetko pre to, aby poprel, že to boli oni.

Basketbalisti Atlanty vyhrali v NBA nad lídrom súťaže Bostonom 123:122 po koši v poslednej sekunde predĺženia. Rozhodujúce dva body zaznamenal Dejounte Murray, Atlanta tak porazila Boston už druhýkrát v priebehu štyroch dní.

Psychologická poradňa: Manžel bol vždy nervák, od narodenia syna je to ešte horšie. Máme sa preto rozísť? pýta sa Lívia. „Výroky typu, že ste neschopná a nič nedokážete dobre urobiť, sú mimo misy. Stane sa, že niečo také človek v hneve povie a potom oľutuje. Určite by ste však nemali byť pravidelne hromozvodom frustrácie,“ vraví psychologička.

Hiking basecamp: Pripravili sme tipy na veľkonočné výlety najmä pre malých turistov. Vezmite ich na Havraniu skalu v Súľovských skalách, k jaskyniam Malá a Veľká Pec, k tatranským vodopádom či na malokarpatskú Veľkú Baňu.

Rusko v noci podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, hlásia poškodenie tepelných a vodných elektrární vo viacerých častiach krajiny a odstávky v dodávkach elektriny v Dnipropetrovskej a Charkivskej oblasti. Ukrajinské letectvo oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zničila 84 z celkovo 99 striel a dronov.

Prijal som, aký som. Pokúšam sa s tým niečo robiť, ale ideálne to nikdy nebude, vraví v rozhovore Lasky z Pary. „Depresie som mával už aj predtým, ale po tom, čo som prežil za spomínané tri roky, sa tomu ani nečudujem. Celkovo šlo o dlhodobé a náročné obdobie skúmania seba samého. Len tak som sa mohol pohnúť ďalej a dokázať normálne žiť.“

Lasky na koncerte s Parou v bratislavskom Stars Auditoriu. Foto - archív skupiny Para

Vo finále tenisového turnaja v Miami sa stretnú Jelena Rybakinová z Kazachstanu a Američanka Danielle Collinsová. Rybakinová zdolala v semifinále Bielorusku Viktoriju Azarenkovú a Collinsová vyradila Jekaterinu Alexandrovovú z Ruska.

Za to, že nové mosty pri Ipeľskom Predmostí a Vrbovke sa po ich odovzdaní nemohli mesiace používať pre záplavy, sú zodpovedné aj príslušné slovenské orgány. Koryto Ipľa sa totiž už niekoľko rokov nečistí a vodné nádrže sú nepoužiteľné.

V tento deň roku 1974 bola v Číne objavená Terakotová armáda. Ide o jeden z najvýznamnejších archeologických objavov v dejinách. Zvyšky armády objavili miestni farmári pri kopaní studne v blízkosti mesta Si-an v centrálnej časti krajiny.

Ranných 5 minút: Darca dal Hlasu 110-tisíc eur, no syn sa s ním musel súdiť o výživné | Hodnotíme duel Korčok – Pellegrini v RTVS: Má potenciál rozhodnúť | Pellegriniho let je už súčasťou kampane, neodpovedá na dôležité otázky

Ráno s NHL: Juraj Slafkovský odohral posledný zápas ako tínedžer, zajtra bude mať 20. Hoci bol pri výhre 4:1 nad Philadelphiou na ľade najmladší, mal suverénne najviac bodyčekov a vďaka asistencii predĺžil bodovú sériu už na deväť zápasov.

Juraj Slafkovský bodoval v NHL v deviatom zápase v rade, keď asistoval pri výhre Montrealu nad Philadelphiou 4:1. Martin Fehérváry bol pri prehre Washingtonu 1:5 na ľade Toronta, Calgary s Martinom Pospíšilom prehralo so St. Louis 3:5.

Harvardova univerzita stiahla z fondu svojej knižnice publikáciu z roku 1880, ktorá bola viazaná v ľudskej koži. Obal preskúmala, odstránila a po konzultácii s úradmi v USA aj vo Francúzsku rozhodne, ako dôstojne naložiť s ľudskými pozostatkami.

Predpoveď počasia: Teplota 14 až 23 stupňov. Jasno až polooblačno, neskôr miestami zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky. Na západnom a severnom Slovensku platia až do večerných hodín výstrahy pred silným vetrom. (shmú)

Britskí futbaloví fanúšikovia, ktorí sa v lete chystajú do Nemecka na Euro 2024, dostali varovanie od svojej vlády, že nemecké pivo môže byť silnejšie ako anglické či škótske pinty a že sa vôbec nemusia dostať na zápas, ak si pív dajú priveľa.

OSN zvolila za predsedu Komisie pre postavenie žien predstaviteľa Saudskej Arábie. Amnesty International v reakcii uviedla, že je voľbou šokovaná. Správa Svetového ekonomického fóra o rodovej rovnosti radí Saudskú Arábiu na 132. miesto zo 146 krajín.

Joe Biden usporiadal v New Yorku akciu, na ktorej sa vyzbieralo vyše 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Amerického prezidenta prišli podporiť Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta šoubiznisu.

V Juhoafrickej republike prežila nehodu autobusu s desiatkami obetí jediná osoba – iba 8-ročné dieťa, ktoré hospitalizovali s vážnymi zraneniami. Vozidlo sa zrútilo z mosta do rokliny, zahynulo 45 ľudí cestujúcich na veľkonočné slávnosti.

V Nemecku havaroval na diaľnici autobus so študentmi, zranilo sa 21 ľudí. Príčinu nehody vyšetrujú, neboli do nej zapojené žiadne ďalšie vozidlá. K incidentu došlo len deň po inej havárii autobusu pri Lipsku, pri ktorej zahynuli 4 ľudia. (spiegel, tasr)

Pri leteckých úderoch na oblasť neďaleko sýrskeho Aleppa zomrelo 42 ľudí. Podľa exilovej organizácie SOHR sú medzi nimi sýrski vojaci aj členovia libanonského hnutia Hizballáh. Sýrska vláda pripísala útok Izraelu, ten útok nekomentoval.

Peter Pellegrini ešte nemá kampaňovú fotografiu s Andrejom Dankom ani Robertom Ficom. Podporné video mu natočili tenistka Dominika Cibulková či zápasník Attila Végh. Pozreli sme sa, aká bola prvá časť Pellegriniho kampane pred 2. kolom.

Očakávané udalosti:

  • je Veľký piatok, väčšina odchodov je zatvorená
  • je 20. výročie vstupu Slovenska do NATO
  • Prezidentský palác o 9:30 vztýči vlajku Aliancie

Sedemnásťročný šípkar Luke Littler vyhral svoje prvé finále v Premier League. Vicemajster sveta absolvoval tento ročník svoju premiéru na prestížnom podujatí. V Belfaste sa odohral deviaty zo šestnástich herných večerov.

Grécka vláda prežila hlasovanie parlamentu o vyslovení nedôvery. Opozícia návrh predložila v reakcii na správy o snahe manipulovať vyšetrovanie najtragickejšej vlakovej tragédie v krajine z 28. februára 2023. (afp)

V nemocnici v Prahe zdravej žene počas bežnej kontroly vykonali potrat, pomýlili si ju s inou pacientkou. Personál, ktorý zákrok vykonal, postavili mimo služby, prípadom sa začala zaoberať aj polícia.

Vo Francúzsku v priebehu posledných dní zadržali počas protidrogovej razie vyše 1350 ľudí vo viacerých mestách. Drogové gangy sú najaktívnejšie na panelákových sídliskách.

V slovensko-maďarských vzťahoch chýba vzájomná empatia, hovorí v rozhovore Ivan Korčok. „Ak povie predseda vlády iného štátu, že sme odtrhnuté územie, tak ja to nepovažujem za prejav empatie,“ vraví pre Napunk.

Syn, ktorý sa s otcom, podnikateľom Rastislavom Ondrejmiškom, súdil o výživné, nechcel komentovať, že daroval Hlasu 110-tisíc eur. Iba uviedol, že si každý spraví svoj názor.

Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabrať. „Predsedovi Hlasu sa nechcelo odpovedať na tému zmätočnej podpory zo strany Štefana Harabina. Tomu sa nedá čudovať, voliči by sa zišli, ale Pellegrinimu zrejme zostali nejaké zábrany. Aj keď… To, že povedal, že sa s Harabinom zhoduje v národnoštátnych záujmoch, aj keď spochybňuje členstvo v EÚ a NATO, naznačuje, že zábrany zrejme už padli.“

Varšava náhle odvolala poľského generála Jaroslawa Gromadzińského z funkcie veliteľa európskeho armádneho zboru (Eurocops), ktorú zastával ako vôbec prvý Poliak. Dôvod odvolania nie je jasný, jeho nástupcom sa stal generál Piotr Blazeusz. (čtk, reuters)

Na americkom kontinente sa od začiatku roka strojnásobil počet prípadov horúčky dengue, uviedla WHO. Od januára zaevidovali 3,5 milióna nakazených a vyše tisíc úmrtí, najmä v Brazílii či Argentíne. Šíreniu choroby napomáhajú klimatické faktory. (čtk, wpost)

Peter Pellegrini nás bráni pred čímkoľvek, na čo si spomenieme, píše v Newsfiltri Tomáš Gális o teroristovi, medveďoch či vojne. „Pellegrini blázon nie je, ale tým, že chce, aby sme mu uverili, že on je za mier, kým Ivan Korčok za vojnu, chce robiť bláznov z nás ostatných.“

Hokejisti Třinca postúpili do semifinále play-off českej extraligy vďaka gólom Slovákov Miloša Romana a Viliama Čacha. Rozhodujúci duel s Českými Budějovicami vyhrali 2:0. Třinec v sérii viedol už 3:0 na zápasy, napokon však musel rozhodovať až siedmy súboj. (hokej.cz)

Sudkyňa v minulosti spochybnila vykazované príjmy podnikateľa Rastislava Ondrejmišku, ktorý je dnes najväčším darcom Hlasu. Strane daroval 110-tisíc eur, prekonal aj predsedu Petra Pellegriniho, ktorý dal ku koncu minulého roka 56-tisíc eur.

V Juhoafrickej republike sa zrútil autobus z mosta, zomrelo najmenej 45 ľudí. Žiadne podrobnosti o nehode ani jej príčina aktuálne nie sú známe. (reuters)

Peter Pellegrini priznal, že už viackrát letel lietadlom firmy poslanca Hlasu a jeho kamaráta Petra Náhlika. Či naozaj za lety platil a koľko, sa z finančných správ Hlasu zistiť nedá. Platby za lety sa v nich osobitne nespomínajú.

Islamský štát sa znova prihlásil k útoku na koncertnú halu neďaleko Moskvy, ktorý si vyžiadal vyše 140 obetí. Ruskí vyšetrovatelia trvajú na tom, že získali dôkazy o zapojení „ukrajinských nacionalistov“ do financovania operácie.

Futbalista Sandro Tonali je opäť vyšetrovaný v súvislosti so stávkovaním. Taliansky reprezentant dostal už trest v rodnej krajine. V lete prestúpil do Newcastlu, kde je spoluhráčom Slováka Martina Dúbravku. Teraz ho vyšetruje Anglická futbalová asociácia.

V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformami, píšu Radovan Geist a Barbara Zmušková z portálu Euractiv. Týždeň v európskej ekonomike prináša aj:

  • Ochrana prírody neprežila protesty farmárov
  • Minulý rok na Slovensku klesli reálne kompenzácie pracovníkov aj minimálna mzda

Video – Veľkonočný podcast s autormi Nedeľnej nekázne Annou Polckovou, Petrom Križanom a Danielom Pastirčákom: Boh stojí na strane slabých proti mocným.

Čínsky minister obchodu Wang Wen-tchao sa chystá v apríli rokovať s európskymi politikmi o čínskych elektromobiloch, píše agentúra Reuters. Európska komisia vyšetruje, či čínski výrobcovia čerpajú neoprávnené dotácie. Hrozia im clá.

Ministerstvo kultúry chce dať takmer 266-tisíc eur na rekonštrukciu pamätníka SNP a oslavy na Jankovom vŕšku. Peniaze má dostať obec Uhrovec. Lokalita je z minulosti známa aj návštevami ruských motorkárov zo skupiny Noční vlci.

Cyklista Wout van Aert absolvoval úspešnú operáciu po páde na belgickej klasike Dwars door Vlaanderen, na ktorej si zlomil rebrá a kľúčnu kosť. Prišiel už o štart na Okolo Flámska a je ohrozený aj jeho štart na Giro d’Italia v máji. (visma, tasr, ap)

Ceny pohonných hmôt minulý týždeň prudko stúpli a tankovanie za hranicami je čoraz výhodnejšie, ukazuje Graf dňa. Benzín je na Slovensku drahší ako u susedov, v Rakúsku, Česku a Poľsku sa oplatí aj nafta.

Súkromný let Petra Pellegriniho je už súčasťou prezidentskej kampane, predseda Hlasu na dôležité otázky neodpovedá. Firma poslanca Hlasu a jeho kamaráta Petra Náhlika lety oficiálne neponúka, dá sa o nej dohľadať iba to, že v Trnave prevádzkuje kaviareň a kedysi dostala pokutu, lebo kontrolórom naliala menej alkoholu.