Denník N

Články

Blogy

Vyber redakcie

Najčítanejšie za 7 dní

Najnovšie

Bieloruskí hekerskí aktivisti tvrdia, že sa dostali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB v Bielorusku a získali údaje vyše 8600 zamestnancov organizácie. Úrady toto tvrdenie nekomentovali.

Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesla, myslí si šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg. Rusko sa podľa neho snaží využiť zostávajúci čas a vykonávať intenzívne útoky, kým na Ukrajinu príde ďalšia západná vojenská technika a munícia.

Joe Biden vyhlásil, že by sa rád stretol s Donaldom Trumpom v televíznej debate, ktoré sú hlavnou súčasťou prezidentských kampaní v USA. Trump reagoval vyhlásením, že je pripravený „kdekoľvek, kedykoľvek“. (cnn)

Sloboda je to, že tu môžem stáť a slobodne, zatiaľ, môžem povedať svoj názor, že nesúhlasím s tým, ako vládna garnitúra funguje, povedal režisér Peter Bebjak počas preberania ceny Slnko v sieti. Jeho prejav vyvolal búrlivý potlesk publika.

Kanadský hokejista Malcolm Spence strelil v zápase proti Česku už po piatich sekundách najrýchlejší gól v histórii MS do 18 rokov. Českí reprezentanti nakoniec v stretnutí neskórovali ani raz a s Kanadou prehrali vysoko 0:6. (tsn)

Španielsko oznámilo dodávku rakiet Patriot na Ukrajinu. Berlín nedávno oznámil poskytnutie tretieho systému Patriot Kyjivu a vyzval ďalšie západné krajiny, aby urobili podobné kroky.

Britský kráľ Karol III. začne po niekoľkých týždňoch liečby opäť vystupovať na verejnosti, oznámil Buckinghamský palác. V utorok plánuje navštíviť onkologické liečebné stredisko. Karol III. trpí nespresnenou formou rakoviny. (royal.uk)

Na Jednotke sa začína priamy prenos udeľovania národných filmových ocenení Slnko v sieti. Po 13 nominácií majú dva filmy – čierna komédia Invalid v réžii Jonáša Karáska a historická dráma Slúžka v réžii Mariany Čengel Solčanskej.

Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie s označením Main Ground Combat System. Na jeho výrobe sa krajiny dohodli už v roku 2017, má ísť o nástupcu strojov Leclerc a Leopard.

Newsfilter: Polícia ukázala video, Danko zuby na röntgenovej snímke. Tri a pol mesiaca po zrážke auta predsedu SNS so semaforom Danko oznámil svoj trest – pokuta tisíc eur a dvojročný zákaz šoférovať. „Pri upratovaní Dúbravky, čo bol trest, ktorý si naordinoval sám, sa evidentne zabával, šaškoval a rozprával o ohnutej rúre. Dá sa to pochopiť – takto sa často správajú ľudia, ktorým sa uľavilo. Napríklad niečo vyviedli a prepieklo sa im to nad očakávanie dobre,“ píše Jana Shemesh.

Opozičného poslanca PS Oskara Dvořáka zaráža, že ministerka Dolinková rozhodla o Rázsochách potajomky, bez širšej odbornej diskusie a mimo zraku verejnosti. „Ministerka tak koncovú nemocničnú starostlivosť pre celé Slovensko láme na kúsky,“ povedal.

Tomáš Drucker chce ľuďom vysvetľovať, že vzdelanie má zmysel aj v čase, keď sú povyšovaní konšpirátori a antivaxeri. Na ministerstve školstva vznikol nový útvar pre strategickú komunikáciu. Plánuje sa venovať aj dezinformáciám, hoci zatiaľ len tým, ktoré sa týkajú školstva.

Futbalisti Michaloviec zvíťazili v 7. kole nadstavbovej časti Niké ligy nad Banskou Bystricou 2:0 a získali tak dôležité body v boji o záchranu. V neúplnej tabuľke sú Michalovce desiate s rovnakým počtom bodov ako jedenáste Košice. Banská Bystrica je siedma. (nikeliga, tasr)

USA neuvalia plánované sankcie proti niektorým členom izraelskej armády za údajné porušovanie práv voči Palestínčanom. Ide najmä o prápor Necah Jehuda, určený výlučne pre mužov zo skupiny ultraortodoxných židov. (abc)

Belgicko plánuje dodať Ukrajine stíhačky F-16 ešte tento rok. Brusel ich pôvodne plánoval dodať až v roku 2025, teraz sa však rozhodol, že nebude čakať na zostavenie novej vlády.

USA nakúpia pre Ukrajinu rakety do protivzdušných batérií a ďalšie vojenské vybavenie za šesť miliárd dolárov. Podľa niektorých amerických médií ide o doteraz najväčší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Doručovanie materiálu však zrejme potrvá dlhší čas. (politico)

Európsky prokurátor Juraj Novocký bol prvým prokurátorom, ktorý dozoroval kauzu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Každá zmena dozorového prokurátora má podľa neho vplyv na prípad, nie pozitívny. Novockému je veľmi ľúto, že Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš, ktorí prípad dozorujú teraz, odchádzajú do dvoch mesiacov z prokuratúry.

EÚ nebola konštruovaná na situácie, aké sme zažili s Poľskom, Maďarskom a teraz so Slovenskom, povedal Vladimír Šucha, vedúci zastúpenia Komisie na Slovensku. „Bolo tam poučenie a EÚ sa vystrojila istými nástrojmi.“

Európsky prokurátor Juraj Novocký na festivale Pucung povedal, že v takmer všetkých členských štátoch EÚ sú špecializované orgány. „Argument, že náš úrad špeciálnej prokuratúry je nejaká výnimka, nebol pravdivý.“

Naživo: V Košiciach sa začal protikorupčný festival Pucung diskusiou o tom, či patríme na Západ. Vedúci zastúpenia eurokomisie na Slovensku Vladimír Šucha povedal, že si nemyslí, že ten, kto sa seriózne zaoberá situáciou na Slovensku, si bude myslieť, že Slovensko by sa chcelo dobrovoľne stať ruským satelitom.

Zákaz smartfónov na školách vedie u dievčat k poklesu duševných problémov, poklesu šikany a lepším výsledkom na vyučovaní. Výraznejšie sa tento efekt prejavil pri chudobnejších rodinách, ukázala štúdia z Nórska, o ktorej informuje MediaBrífing.

Slovenskí hokejisti prehrali v Trenčíne v prvom prípravnom zápase s Českom 2:4. Hostia rozhodli o svojom víťazstve už v prvej tretine, v ktorej strelili tri góly. Zo slovenského tímu sa gólovo presadili Andrej Kudrna a Samuel Takáč. Odveta je na programe zajtra o 14.00 hod. v Bratislave.

Hokejisti Slovenska po prípravnom zápase proti Česku v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa.

Andrea ako športovkyňa plní rozkazy trénera, neustále týra svoje telo, aby dosiahla čo najlepšie výsledky; hladuje, aby bola „vo forme“. V čase, keď pôsobí ako herečka v porne, s ňou zaobchádzajú ako s rekvizitou, následne sa jej zmocní choroba. Ak sa nad tým zamyslíme, Andrei jej telo v skutočnosti nikdy nepatrilo.

Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, tvrdí OSN. Odvetné izraelské útoky proti Hamasu zmenili veľkú časť oblasti s 2,3 milióna obyvateľov na pustatinu. Väčšina z nich stratila domov, trpí nedostatkom potravín a je ohrozovaná chorobami.

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na samite G7 v Taliansku. Vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

Európska komisia bude od Slovenska žiadať jedno z najtvrdších šetrení, ak nie najväčšie, hovorí analytik Inštitútu finančnej politiky Juraj Šuchta. Na finálnu požiadavku si budeme musieť ešte počkať; dôležité je, ako Brusel posúdi reformné úsilie Slovenska, hovorí.

Foto N - Vladimír Šimíček

EÚ sa od krajín, akou je Česko, naučila veľa o správaní Moskvy a Putina, vyhlásila Ursula von der Leyen. Podľa predsedníčky eurokomisie nie je EÚ dokonalá, ale taká nemôže byť, pretože je spolkom 27 členských krajín a 450 miliónov ľudí. Výhody členstva sú však podľa nej obrovské.

Španielsky premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignáciu. Jeho manželku teraz podozrievajú z korupcie, predtým z toho, že je transžena. „Väčšinou zabúdame, že politici sú ľudia. A nečervenám sa, keď hovorím, že som muž, ktorý je hlboko zamilovaný do svojej ženy, ktorá žije s pocitom bezmocnosti, keď je zasypaná bahnom,“ napísal v liste obyvateľom.

Jourová donútila Fica zmeniť rétoriku o miliardách z Bruselu, píše v Newsfiltri Jana Shemesh. Eurokomisárka po stretnutí s premiérom dala najavo, že si nepraje, aby Slovensko prišlo o peniaze z plánu obnovy. Tým pacifikovala Fica, ktorý nielenže strašil Bruselom, ale aj o nej konkrétne hovoril, že Slovensko miluje „ako koza nôž“. Tým, že ukázala vecný prístup, Fico nemal veľa možností útočiť. Aspoň nateraz.

V Česku minulý týždeň udeľovali prestížne literárne ceny Magnesia Litera. „Vyhrali hneď tri knihy, ktoré považujem z tých vlani vydaných za najlepšie – Hella, Nepatrná ztráta osamělosti a Rozložíš paměť. Teší ma aj to, že všetko sú to české debuty,“ vraví v rozhovore Irena Hejdová z českého Deníka N.

Ministerka Zuzana Dolinková neodpovedala na otázky o zmluvách, ktoré ukončujú projekt všeobecnej nemocnice na Rázsochách. Denník N oslovil rezort už vo štvrtok, tlačové oddelenie ani hovorca nereagovali do piatka poobedia ani na opakované výzvy. Po zverejnení textu ministerka na sociálne siete zverejnila status, kde napísala: „Médiá a predstavitelia KDH v súvislosti s témou nemocnice Rázsochy konšpirujú bez reálnych faktov.“

Na ruskom letisku Ostafievo neďaleko Moskvy zničili vrtuľník Ka-32, hlási Ukrajina, no k zodpovednosti za operáciu sa priamo neprihlásila. Rusko využíva tento typ strojov aj počas invázie na Ukrajinu, ale aj počas záchranných prác.

Firmám Meta, Microsoft a Alphabet sa v prvom štvrťroku 2024 mimoriadne darilo, ukazuje Graf dňa. Technologickým gigantom sa zatiaľ darí napĺňať očakávania spojené s umelou inteligenciou.

Môže nám jeden človek ovládnuť sny? Nicolas Cage robí neporiadok v hlavách, píše Patrik Garaj v recenzii na film To sa mi snáď len zdá. Je to zábavný kríženec rôznych žánrov a dáva podnety na rozmýšľanie – môžu naše spoločné zlé sny, traumy a predstavy ovplyvňovať jednotlivci? A ak áno, akým spôsobom sa ich kolektívne dokážeme zbaviť?

Nečakane rýchly ruský postup pri Očeretynom sa kladie za vinu 115. mechanizovanej brigáde, ale jej kritika je zrejme nespravodlivá. Približne päť kilometrov za desať dní je postup, aký v tejto vojne zaznamenali Rusi naposledy na jej úplnom začiatku. Podľa analytikov za to môžu chyby vyššieho velenia a celková vyčerpanosť jednotiek.

EPH Daniela Křetínskeho a Patrika Tkáča vlani zvýšil čistý zisk oproti roku 2022 o miliardu eur. Je za tým však účtovná operácia v Slovenských elektrárňach, ktorá súvisí s ich lepšími vyhliadkami.

Kyjiv evakuoval dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to miestne úrady.

Robert Fico sa vždy správal k peniazom ľudí ako nevybúrený pubertiak k prvej výplate za brigádu v Tescu, píše Juraj Javorský v Udalostiach týždňa. „Keď si dnes dovolil vziať do úst úspory v bankách a vo fondoch, zajtra sa môže odvážiť – na čo vlastne – na zdanenie vkladov? Na zoštátnenie vašich úspor?“

Danglár: Neslýchané

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue rezignoval na funkciu. Vláda uviedla, že Vuong rezignoval pre svoje prehrešky a nedostatky. Podľa AFP v krajine pokračuje tvrdá protikorupčná kampaň, ktorá zasiahla aj vysokých predstaviteľov komunistickej strany.

Bývalého rumunského prezidenta Iona Iliesca obvinili zo zločinov proti ľudskosti. Stalo sa tak v súvislosti s vyšetrovaním potlačenia protestov z júna 1990, keď zomreli najmenej štyria ľudia.

Opozičné KDH začne zbierať podpisy na odvolanie ministerky Dolinkovej v dôsledku rozhodnutia o Rázsochách. Poslanec za KDH František Majerský hovorí, že o novej nemocnici v Ružinove nevieme vôbec nič. „Tento projekt začne úplne od nuly, iba s časťou projektovej dokumentácie z Rázsoch, pričom nemocnica v Ružinove nemá ani dostatok pozemkov na výstavbu novej nemocnice,“ povedal.

Rusko sa pripravuje na novú ofenzívu a útokmi na ukrajinskú železničnú sieť sa snaží paralyzovať vojenské dodávky vrátane západnej pomoci. Povedal to nemenovaný vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ deň po tom, ako Rusko zasiahlo železničnú infraštruktúru v troch ukrajinských regiónoch.

Nemecký kancelár vyzval európskych spojencov, aby znovu zvážili, či nemôžu viac podporiť protivzdušnú obranu Ukrajiny. Scholz na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Stoltenbergom dodal, že Berlín sa rozhodol Ukrajine odovzdať tretí systém protivzdušnej obrany Patriot.

Najmenej 155 ľudí zomrelo pri záplavách a zosuvoch pôdy v Tanzánii v dôsledku silných dažďov z posledných týždňov, spôsobených javom El Niño. V susednej Keni majú záplavy zatiaľ 70 obetí.

Americkí regulátori vyšetrujú úpravu asistenčného systému pri elektromobiloch Tesla. Firma v decembri stiahla v USA dva milióny áut, aby im upravila softvér. Mala zabezpečiť, aby vodiči pri jeho používaní venovali väčšiu pozornosť jazde.

Z košického letiska vypravili prvý charterový let tohtoročnej dovolenkovej sezóny, smeroval do Hurgady. S odletom z Košíc je na leto naplánovaných viac ako 900 charterových spojení do 17 destinácií v jedenástich krajinách.

Na Krasnohorivku útočia provizórne upravené ruské tanky, prednú líniu opäť posunuli ďalej. Mesto je súčasťou prstenca okolo miliónového Donecka a Rusom stojí v ceste na mestá Kurachove a Pokrovsk. Boje oň sa ešte len začínajú a pravdepodobne potrvajú ďalšie týždne. Agresorovi sa vo štvrtok podarilo postúpiť a obsadiť areál jedného z priemyselných podnikov.

V policajnom videu z nehody Andreja Danka sme zvýraznili jeho auto. Video má nízku kvalitu, nehodu zachytáva z diaľky.

Zdroj - polícia

Slovenskí hokejisti prehrali aj v druhom zápase na MS do 18 rokov, keď dnes podľahli Lotyšsku 3:5. Góly Slovenska strelili Tobias Tomík, Michal Svrček a Andreas Straka. Slováci ešte včera prehrali aj s Američanmi 0:9 a v neúplnej tabuľke A-skupiny im patrí štvrté miesto.